Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Θ. Φέσσας: Φοβάμαι "ξαφνικό θάνατο" της ΔΕΗ

Θ. Φέσσας: Φοβάμαι "ξαφνικό θάνατο" της ΔΕΗ
Του Μανόλη Καψή

Τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ κρούει, μιλώντας αποκλειστικά στο Capital.gr, o πρόεδρος του ΣΕΒ, Θόδωρος Φέσσας."Κινδυνεύουμε να έχουμε εκπλήξεις που δεν θα μπορούμε να ελέγξουμε" λέει... Κινδυνεύουμε να ζήσουμε σκηνές λατινικής Αμερικής; Ηλεκτρικό ρεύμα με δελτίο, με δόσεις, ορισμένες ώρες την ημέρα; Ο Θόδωρος Φέσσας το λέει πιό τεχνοκρατικά: "Εννοώ ότι κάποια στιγμή το καλοκαίρι με την αύξηση της ζήτησης, η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας όπως την ξέρουμε σήμερα... Χρειάζεται εδώ και τώρα ριζική αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας...".
Ούτε η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι μια θεωρητική συζήτηση προσθέτει. "Τα χρέη της επιχείρησης είναι τεράστια" λέει ο πρόεδρος του ΣΕΒ -σε αντίθεση με τον Πάνο Σκουρλέτη που λέει ότι τα στοιχεία "δεν είναι τόσο άσχημα"... -ενώ δυσπιστεί ότι η κυβέρνηση έχει ρεαλιστικό πλάνο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης.
Την ώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα κολλάει ξανά, παρά τα εσπευσμένο ταξίδι Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες, την ώρα που το υπουργείο Ενέργειας προωθεί ένα σχέδιο "μαϊμού ιδιωτικοποίησης" της εταιρείας ηλεκτρισμού, την ώρα που η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ετοιμάζεται να κατεβάσει τους διακόπτες, και οι Έλληνες φορολογούμενοι θα δουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ο πρόεδρος των Ελλήνων βιομηχάνων, δεν κρύβει την ανησυχία του.
Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, λέει. Η ψυχολογία της αγοράς είναι στο ναδίρ. "Κινδυνεύουμε να υποστούμε ανήκεστο βλάβη, και κυρίως οι Τράπεζες"... λέει στο Capital.gr. Και στο μεταξύ η οικονομία σέρνεται και η μια ευκαιρία μετά την άλλη χάνονται. Η οικονομία ήδη επέστρεψε στην ύφεση. 
Παρ' όλο που το ύφος και η κίνηση του σώματος δείχνουν έναν άνθρωπο μετρημένο που αποφεύγει τις βαρύγδουπες δηλώσεις ο Θ. Φέσσας δεν κρύβει την απογοήτευση του: "Ζούμε περίοδο παρακμής"...
Μετά απο ένα ταξίδι στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτιμά ότι το σενάριο του grexit είναι πλέον passé. Μόνο ο Σόιμπλε το σκέφτεται και ορισμένοι ηθικολόγοι Γερμανοί. Εκτός βέβαια, κι αν "οι Έλληνες επιλέξουν την αυτοκτονία", προσθέτει, σχολιάζοντας τις τελευταίες έρευνες που δείχνουν αύξηση των Ελλήνων που φλερτάρουν με τη δραχμή... Οσο μακριά πάντως είναι η έξοδος απο την ευρωζώνη, άλλο τόσο μακριά ειναι και η έξοδος της Ελλάδας απο τη κρίση. Δηλαδή; Πολύ απλά θα χρειαστούμε και 4ο Μνημόνιο. "Θα χρειαστούμε πάρα πολύ έξυπνες κινήσεις και πολύ πολύ προσπάθεια για να το αποφύγουμε", λέει ο κ. Φέσσας διπλωματικά. Και επειδή η ελληνική πλευρά δεν μας έχει συνηθίσει σε έξυπνες κινήσεις, ας ετοιμαστούμε για το αναπόφευκτο. (Που άλλωστε είναι κοινό μυστικό).
"Κλειδί" για την αλλαγή σελίδας σύμφωνα με τον Θόδωρο Φέσσα είναι το φορολογικό. Πολύ απλά, εξηγεί, όσο περισσότερους φόρους βάζεις, τόσα λιγότερα εισπράττεις. Αυτό θα έλεγε και σε ένα τετ α τετ με τον Ε. Τσακαλώτο: "Ευκλείδη χρειάζεται εκλογίκευση της φορολογίας"
Μόνο έτσι θα έρθουν και οι περιβόητες ξένες επενδύσεις, σωστά; "Θα αστειεύεστε, απαντά. Ούτε οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν ρισκάρουν να επενδύσουν στην Ελλάδα πλέον. Με τέτοιο εχθρικό στην επιχειρηματικότητα περιβάλλον;"
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν φαίνεται να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Γι' αυτό και δεν διστάζει να μιλήσει ευθέως για την θετική συμβολή της τρόικας, των δανειστών και των ευρωπαϊκών θεσμών, όχι μόνο στην αυτο-συνειδηση των Ελλήνων. "Θα μας βοηθήσουν ή θα μας υποχρεώσουν να ξαναχτίσουμε το κράτος" λέει αφοπλιστικά
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CAPITAL.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου