Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Τι θα γίνει το Σεπτέμβριο εάν "κατεβάσουν διακόπτες" οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ;

Τι θα γίνει το Σεπτέμβριο εάν "κατεβάσουν διακόπτες" οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ; 
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το συνδικάτο ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με στόχο το φθινόπωρο όταν και θα ξεκινήσει η νομοθέτηση της πώλησης των μονάδων να ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.
Στόχος να ακυρωθεί το σχέδιο πώλησης λιγνιτικών μονάδων
της επιχείρησης, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γ. Αδαμίδης οι κινητοποιήσεις θα είναι αντάξιες της ιστορίας της ΓΕΝΟΠ. 
Εδώ βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι το περιβάλλον και η αγορά ηλεκτρισμού έχουν αλλάξει ριζικά από τις εποχές που οι απεργίες της ΓΕΝΟΠ οδηγούσαν τη χώρα στο σκοτάδι και το συνδικάτο ήλεγχε το διακόπτη στο κέντρο ελέγχου του συστήματος μεταφοράς στον Άγιο Στέφανο.

Πλέον το δίκτυο έχει διαχωριστεί και έχει μεταφερθεί στον ΑΔΜΗΕ, που μέχρι τώρα αποτελεί ανεξάρτητη θυγατρική της ΔΕΗ, μετά την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού ωστόσο και την είσοδο της κινεζικής State Grid, θα περάσει στον έλεγχο του κράτους και θα διοικείται σε συνεργασία με τους Κινέζους. 

Ποιους επηρεάζει και με ποιο τρόπο λοιπόν μια πιθανή γενική απεργία στη ΔΕΗ; Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία από τα νοικοκυριά μέχρι τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τα καταστήματα (ιδιαίτερα ευάλωτων τροφίμων) τα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες. 

Πέρα όμως από τα σοβαρότατα προβλήματα που προκαλούνται στους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις, το εμπόριο και τη βιομηχανία, οι διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν και την ίδια τη ΔΕΗ. 

Το πιο κοντινό παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η επίπτωση μιας απεργίας των εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι οι απεργίες του 2011 και του 2014. 

Σε αυτές τις απεργίες οι εργαζόμενοι είχαν πετύχει να τεθεί εκτός λειτουργίας ένα σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της ΔΕΗ.

Ωστόσο καθώς η ΔΕΗ πλέον δεν είναι ο μοναδικός παραγωγός στην αγορά ηλεκτρισμού  (το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στην θερμική παραγωγή κυμαίνεται στο 70-80%) το αποτέλεσμα της απεργίας ήταν το εξής: οι μονάδες των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής και οι εισαγωγές κάλυψαν όσο κομμάτι της ζήτησης μπορούσαν και για το τμήμα της ζήτησης που δεν επαρκούσε η ιδιωτική παραγωγή και οι εισαγωγές γίνονταν περικοπές φορτίου από το δίκτυο. Δηλαδή με απλά λόγια γίνονταν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος. 

Σημειώνεται ότι η υποκατάσταση της ενέργειας από εισαγωγές και ιδιωτικά εργοστάσια ηλεκτρισμού έγινε σε πολύ ακριβές τιμές καθώς οι ελλείψεις εκτίναξαν τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στα ύψη. 

Κατά την απεργία του 2011, η οποία είχε και τη μαζικότερη συμμετοχή, για αρκετές ημέρες εκδιδόταν δελτίο πολύωρων διακοπών ρεύματος ενώ κατά την απεργία του 2014 οι διακοπές διήρκεσαν λίγες ημέρες καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε επιστράτευση των εργαζομένων. 

Πόσο ήταν το κόστος των απεργιών για τη ΔΕΗ; Οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες της ΓΕΝΟΠ το 2011 που διήρκεσαν πάνω από 10 ημέρες κόστισαν περίπου 60 εκατ. ευρώ, σε μια χρονιά που η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 123 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι ζημιές κατά τις ημέρες απεργίας κόστισαν το 50% των ετήσιων ζημιών της εταιρείας. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι απώλειες της ΔΕΗ στην ουσία αποτέλεσαν κέρδη για τους ανταγωνιστές της, αφού στο τρίμηνο που απέργησε η ΓΕΝΟΠ, οι ιδιώτες παραγωγοί αύξησαν περίπου 24% την παραγωγή και τα έσοδά τους. Αντίστοιχα η ολιγοήμερη απεργία του 2014 εκτιμάται ότι κόστισε 30-40 εκατ. ευρώ. Έτσι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς για κάθε ημέρα απεργίας η ζημιά για τη ΔΕΗ ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ. 

Τι θα γίνει με όσους αγοράζουν ρεύμα από ιδιωτικές εταιρείες;

Σημειώνεται ότι μια απεργία στη ΔΕΗ επηρεάζει όχι μόνο τους πελάτες που προμηθεύονται ρεύμα από τη ΔΕΗ αλλά και τους πελάτες που προμηθεύονται ρεύμα από ιδιωτικές εταιρείες. Και αυτό διότι εάν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της ΔΕΗ απεργήσουν, τότε προκαλείται έλλειμμα επάρκειας για ολόκληρο το σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού, καθώς τα εργοστάσια των ιδιωτών και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την ομαλή τροφοδοσία του συστήματος. Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος η ΔΕΗ να βρεθεί αντιμέτωπη με βιομηχανία αγωγών για αποζημιώσεις.

Δεν αντέχει το ταμείο της ΔΕΗ

Θυμίζουμε ότι αυτήν την περίοδο η ΔΕΗ διανύει μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της ιστορίας της. Οι ανεξόφλητες οφειλές ύψους 2,7 δις ευρώ σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, δημιουργούν ένα ασφυκτικό οικονομικό σκηνικό. Η καταρχήν συμφωνία για την έκδοση του κοινοπρακτικού δανείου της εταιρείας φαίνεται να δίνει ανάσα και να αποφεύγονται τα χειρότερα ενδεχόμενα. Ωστόσο είναι σαφές ότι μια απεργία διαρκείας που θα έκλεινε τα εργοστάσια και θα δημιουργούσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας, θα ισοδυναμούσε με ένα τελειωτικό χτύπημα για τη χειμαζόμενη οικονομικά ΔΕΗ. 
http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου