Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Απόσχιση ΑΔΜΗΕ: Νέα εστία προβλήματος;

Απόσχιση ΑΔΜΗΕ: Νέα εστία προβλήματος;Σοβαρή εμπλοκή ενδέχεται να υπάρξει στην απόκτηση από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που αποφασιστεί να μεταφερθεί το 51% του διαχειριστή δικτύου στο Υπερταμείο
Έως τις 22 Απριλίου ή το αργότερο έως το τέλος του μήνα, θα πρέπει σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα του Μνημονίου που προβλέπει την πώληση του 100% του διαχειριστή του δικτύου.
Έως τότε η ΡΑΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πιστοποίηση του Διαχειριστή του δικτύου με βάση το νέο ιδιοκτησιακό του καθεστώς και να έχει λάβει το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι πράγματι η πιστοποίηση που έχει κάνει σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρία συμβούλων είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο.
Η ΡΑΕ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ήλεγξε:
•    Το φάκελο πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ, μετά και τις αλλαγές στη μετοχική του σύνθεση με βάση τις  δεσμεύσεις για  την ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του και πώλησης του 24% στην κινεζική State Grid
•    Το σύνολο των εγγράφων του φακέλου πιστοποίησης, βάσει του ελληνικού και ευρωπαϊκού πλαισίου
•    Τα ζητήματα που συνδέονται με την ειδική περίσταση του Ιδιοκτησιακού Διαχωρισμού και της απόκτησης ελέγχου από εταιρία τρίτης χώρας, υπό το πρίσμα του εθνικού και του ευρωπαϊκού δικαίου.
Έτσι η ΡΑΕ προχώρησε σε προκαταρκτική έγκριση της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ υπό το νέο καθεστώς και θα υποβάλει στην Κομισιόν το φάκελο, η οποία με τη σειρά της θα διατυπώσει γνώμη, προκειμένου στη συνέχεια η ΡΑΕ να προχωρήσει στην οριστική πιστοποίηση.

Κίνδυνος να τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος η διαδικασία  

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μηνών να δώσει την απάντηση της, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στη διαδικασία εντός της Ελλάδας με δεδομένη τη ρητή αναφορά του Μνημονίου περί πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες εντός χρονοδιαγράμματος.
Βεβαίως το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη ξεχειλώσει κατά δυο μήνες αφού αρχικά προβλεπόταν ότι όλες οι διαδικασίες θα έπρεπε να ολοκληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την ανοχή της Τρόικας στο συγκεκριμένο όρο.
Όμως τα πράγματα ενδέχεται να περιπλακούν λόγω της συμμετοχής τρίτης μη κοινοτικής εταιρίας στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου ΑΔΜΗΕ, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ και της Socar.
Βεβαίως στην προκειμένη περίπτωση η συμμετοχή των Κινέζων της State Grid είναι μειοψηφική, όμως το θέμα παραμένει, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε  άλλο παρά δεκτική είναι σε τέτοιου είδους συνεργασίες.

Στο Υπερταμείο το 51% του ΑΔΜΗΕ;

Πέραν αυτού, όμως, στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα που σχετίζεται με το κοινοτικό δίκαιο.
Συγκεκριμένα ο Διαχειριστής δεν θα πρέπει να έχει μέτοχο που να συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών που ελέγχει μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ το 51% της ΔΕΗ δεν θα πρέπει να ελέγχει και την εταιρία του δημοσίου στην οποία θα ανήκει το 51% του ΑΔΜΗΕ.
Αυτό, όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News σημαίνει ότι πολύ σύντομα το 51% του ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να περάσει στον έλεγχο του Υπερταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, κάτι στο οποίο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες δεν επιθυμεί η State Grid καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περεταίρω ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ και βεβαίως οι κινέζοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν 320 εκατ. ευρώ για να είναι μέτοχοι μειοψηφίας μιας εταιρίας που θα ελέγχεται ενδεχομένως από κάποιον άλλο ιδιώτη επενδυτή.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου