Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Αρχίζουν οι πωλήσεις μονάδων και ο «Γολγοθάς» για τη ΔΕΗ


Αρχίζουν οι πωλήσεις μονάδων και ο «Γολγοθάς» για τη ΔΕΗ 
Της Μανταλένας Πίου
Πωλητήρια στις λιγνιτικές μονάδες και… σε βάθος χρόνου στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σε συνδυασμό με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ), που συνεχίζονται κανονικά είναι το μείγμα της πολιτικής για τη ΔΕΗ που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, όταν κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων των
εργαζομένων αλλά και των ενδεχόμενων πολιτικών αναταράξεων, που μπορεί να προκληθούν.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επισκέφθηκε χθες τη Κοζάνη, το μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο της ΔΕΗ και παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες πριν η συνάντηση με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής, καθώς και τον Περιφερειάρχη, ενώ το πολιτικό «μασάζ» προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.
Το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προβλέπει ότι σε διάστημα έξι μηνών, ως τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί οι προς πώληση λιγνιτικές μονάδες -το 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ- προκειμένου τον Σεπτέμβριο να γίνει το μάρκετ τεστ, που θα δείξει αν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Σε περίπτωση, που το ενδιαφέρον είναι περιορισμένο -πράγμα εξαιρετικά πιθανόν- τότε στο προς πώληση χαρτοφυλάκιο θα ενταχθούν και τα υδροηλεκτρικά.
Πρόκειται για ένα σχέδιο, εκ διαμέτρου αντίθετο σε σχέση με ό,τι ως τώρα υποστήριζε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνον πριν από τις εκλογές αλλά και σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης. Παρόλα αυτά, ο κ. Σταθάκης και άλλα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν να το «περάσουν», στηρίζοντας το νέο αφήγημα στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες, αλλά και στην επιστράτευση εταιρειών ελεγχόμενων από το Δημόσιο, για να αγοράσουν τις μονάδες της ΔΕΗ. Ηδη βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου και άλλα στελέχη μιλούν για τη δυνατότητα των ΕΛΤΑ και των ΕΛΠΕ να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς για τους λιγνίτες.
Πάντως πριν από περίπου ένα χρόνο, η «Εlpedison», η εταιρεία μέσω της οποίας δραστηριοποιούνται τα ΕΛΠΕ στην αγορά ηλεκτρισμού, απέρριψε τη σύμπραξη με τη ΔΕΗ σε λιγνιτικά εργοστάσια, επειδή το «πακέτο» δεν περιελάμβανε και υδροηλεκτρικά.
Εν τω μεταξύ, η ΓΕΝΟΠ, πέρα από τις κινητοποιήσεις που σχεδιάζει «ξεσκονίζει» και το νομικό της οπλοστάσιο για να εμποδίσει την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ήδη εξετάζει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Ακόμα και αν δεν πετύχει τη δικαστική απόφαση που επιδιώκει, σίγουρα θα κερδίσει χρόνο, και ο χρόνος είναι κάτι που θέλει τόσο ο υπουργός όσο και η κυβέρνηση… γιατί κανείς ξέρει ποιος θα διαχειριστεί τελικώς την πώληση με τις τόσες καθυστερήσεις.
Οι νομικές διεκδικήσεις της ΓΕΝΟΠ εδράζονται στο μέρος της περιουσίας των εργαζομένων που είναι ενσωματωμένο στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ και έχει προκύψει από τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούσε η επιχείρηση από τότε που ιδρύθηκε ως το 2001, οπότε και εισήχθη στο Χρηματιστήριο.
Εργοστάσια
Ποια είναι τα λιγνιτικά
Από τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ σε λίγα χρόνια θα έχουν απομείνει σε λειτουργία μόνο τα τέσσερα, ο «Άγιος Δημήτριος V», η «Μελίτη 1», η «Μεγαλόπολη IV» και η υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα V».
Οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης. Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1.212 MW, οι οποίες θα κλείσουν ως το 2020 προκειμένου να αξιοποιηθεί το ιδιαίτερα πλούσιο κοίτασμα λιγνίτη της περιοχής.
Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνει πέντε μονάδες εκ των οποίων οι τέσσερις συνολικής ισχύος 1.220 MW προβλέπεται να κλείσουν το 2025. Σε λειτουργία θα παραμείνει μόνο ο Άγιος Δημήτριος V, ισχύος 375 MW ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει άλλα 17-20 χρόνια ζωής αφού εγκαινιάστηκε το 1997.
Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW έχουν ηλικία περίπου 30 ετών και θεωρούνται ιδιαίτερα ταλαιπωρημένες εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του τοπικού λιγνίτη σε πυριτικά που οδήγησε σε φθορές των υπό πίεση στοιχείων στους λέβητες, καθώς και στους αγωγούς καυσίμου των μύλων και τους αγωγούς καυσαερίων.
Από τις δυο μονάδες της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW η διάρκεια ζωής της Μεγαλόπολης ΙΙΙ είναι έως το 2020 και της Μεγαλόπολης IV έως το 2032.
Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δώσει προς πώληση την «αφρόκρεμα» του λιγνιτοπαραγωγικού δυναμικού της, ορισμένες από τις πιο σύγχρονες μονάδες της, όπως τη Μελίτη 1 για την οποία πάντως έχει υπογράψει Μεμοράντουμ Κατανόησης για συνεργασία με την κινεζική CMEC, τον Άγιο Δημήτριο V, τη Μεγαλόπολη IV , την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ (που επίσης περιλαμβάνεται στο μνημόνιο με τους Κινέζους) ή την υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα V».
Η εικόνα της Επιχείρησης
• Μερίδιο στην παραγωγή (διασυνδεδεμένο σύστημα, μαζί με ΑΠΕ): περίπου 54%
• Μερίδιο στην παραγωγή (χωρίς ΑΠΕ): 78,12%
• Μερίδιο ΔΕΗ στη λιανική αγορά: 88,58%
• 14 λιγνιτικές μονάδες ισχύος 3.912 MW
• 16 υδροηλεκτρικές μονάδες 3.172,7 MW
• Mονάδες φυσικού αερίου: ΔΕΗ: 5, 2.088 ΜW
• Ιδιωτικές: 9, ισχύος 2.579 MW
(Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου