Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Σανίδα σωτηρίας τα λεφτά των Κινέζων για το ταμείο της ΔΕΗ - Ενεση 140 εκατ. ευρώ από τον κρατικό κορβανά.


Γιώργος Φιντικάκης
Την αγωνία της κυβέρνησης για την εξαιρετικά χαμηλή ρευστότητα της ΔΕΗ και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί, αποτυπώνει η κίνηση να ψηφισθεί μαζί με το νομοσχέδιο για τα δασικά, και η τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ, ένα από τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης του διαχειριστή των δικτίων, και φυσικά με την παραδοχή ότι η Κομισιόν δεν θα αργήσει να δώσει τις απαραίτητες εγκρίσεις.
Τα χρήματα από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid (320 εκατ ευρώ), θεωρούνται κάτι παραπάνω από απαραίτητα αυτή την στιγμή για το ταμείο της ΔΕΗ, και χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το κράτος έχει αφήσει απλήρωτους τους πάντες, έσπευσε πρόσφατα να δώσει 130-140 εκατ ευρώ στην επιχείρηση από τον κρατικό κορβανά.
Δείγμα της ανησυχίας που επικρατεί στην κυβέρνηση για την ταμειακή κατάσταση της ΔΕΗ, είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε πριν από περίπου ένα μήνα στην επιχείρηση ποσό ύψους 130-140 εκατ. ευρώ, χρήματα που αφορούν είτε την προπληρωμή από το Δημόσιο για την κατανάλωση ρεύματος ενός έτους, είτε παλαιές οφειλές, κάτι που δεν είχε κάνει τόσα χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα 50-60 εκατ. ευρώ δόθηκαν έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων χρεών προς την ΔΕΗ από φορείς της γενικής κυβέρνησης, και τα υπόλοιπα 80-90 εκατ. ευρω στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για προπληρωμή των φετινών καταναλώσεων ρεύματος με αντάλλαγμα έκπτωση 6%.
Στο ίδιο κλίμα ανησυχίας εντάσσεται και η αγωνιώδης προσπάθεια του τελευταίου μήνα για την συμφωνία ΔΕΗ-τραπεζών προκειμένου να εγκριθούν και υπογραφούν οι όροι του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με ενεχυρίαση τωρινών και μελλοντικών απαιτήσεων προς την επιχείρηση από μεγάλους πελάτες της.
Το θέμα ΔΕΗ απασχολεί την κυβέρνηση σε υψηλότατο επίπεδο, και κάποιες πληροφορίες για τα ταμειακά της διαθέσιμα περιγράφουν την κατάσταση με εξαιρετικά μελανά χρώματα. Στην παρούσα φάση το σωσίβιο λέγεται ΑΔΜΗΕ και δεν είναι τυχαίο ότι η τροπολογία για την ολοκλήρωση του ιδιοκτησιακού του διαχωρισμού από τη ΔΕΗ, την εισαγωγή των μετοχών του διαχειριστή στο χρηματιστήριο και την αποζημίωση της ΔΕΗ, εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, το οποίο και ψηφίσθηκε την Τρίτη στην Βουλή.
Ούτε είναι τυχαίο, ότι η τροπολογία καθορίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης της απόκτησης του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, μέσω συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο υφιστάμενων όσο και μελλοντικών, της ΔΕΗ και του διαχειριστή.
Σε κυβέρνηση και ΔΕΗ ελπίζουν ότι δεν θα καθυστερήσει η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ από τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν, καθώς και η έγκριση από τη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της εξαγοράς των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο και τη State Grid.
Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα το ταμείο της ΔΕΗ θα πάρει μια σημαντική ένεση ρευστότητας ύψους 320 εκατ ευρώ (για την πώληση του 24%), και σε δεύτερη φάση θα περιμένει τα χρήματα που θα ορίσει ο αποτιμητής για την εξαγορά του 25% από το Δημόσιο (η εκτίμηση μιλά για πάνω από 300 εκατ ευρώ), με την ελπίδα φυσικά ότι και αυτή δεν θα αργήσει.
Το σενάριο που ουδείς σε κυβέρνηση και ΔΕΗ θέλουν να σκέφτονται, δείγμα της πολύ σοβαρής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα διαθέσιμα της επιχείρησης, είναι τι θα συμβεί αν "κολλήσει" κάπου στα κοινοτικά όργανα η διαδικασία έγκρισης της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. 
Τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια χρονιά που η ΔΕΗ καλείται να πληρώσει 850 εκατ. ευρώ σε χρεολύσια και τόκους, και να καταβάλει 650 εκατ. ευρώ για συμβολαιοποιημένες επενδύσεις. Εάν στα παραπάνω συνυπολογίσει κανείς και την απώλεια ρευστότητας λόγω των δημοπρασιών ενέργειας ΝΟΜΕ, αντιλαμβάνεται γιατί το πρόβλημα της μειωμένης ταμειακής ρευστότητας της ΔΕΗ βρίσκεται σήμερα στην κορύφωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου