Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Απελευθέρωση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δανειστές καλούν Παναγιωτάκη για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ

Οι δανειστές ζητούν τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για πώληση μονάδων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική.

  


της Μανταλένας Πίου

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγωτάκης είναι τελικώς πιθανόν να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα ενεργειακά, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες,  οι δανειστές ζήτησαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΔΕΗ για το ζήτημα
της μείωσης του μεριδίου της εταιρίας. 
Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι παραμένει ανοικτό το θέμα με τις ποσότητες των  δημοπρασιών ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), με τους δανειστές να ζητούν την αύξησή τους αλλά και τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για πώληση μονάδων σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική. 
Ας σημειωθεί ότι ο κ. Παναγιωτάκης έχει θέσει στο τραπέζι μία εναλλακτική πρόταση, που προβλέπει τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών με χαρτοφυλάκια – πελατών, τις οποίες στη συνέχεια θα πουλήσει σε ιδιώτες προμηθευτές ηλεκτερισμού. Για τον σκοπό αυτό, η ΔΕΗ έχει διενεργήσει διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα αναλάβει την προετοιμασία του εγχειρήματος, που συνολικά αφορά σε 700.000 πελάτες. Στόχος είναι οι εταιρίες χαρτοφυλακίου να έχουν διατεθεί στην αγορά ως το τέλος του χρόνου. 
 Εν τω μεταξύ, κύκλοι του υπουργείου εξέφραζαν χθες  την αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να επέλθει συμφωνία στη βάση της συμβιβαστικής πρότασης της ελληνικής πλευράς για αύξηση της ποσότητας που διατίθεται σε δημοπρασία κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, από το 12% στο 17% για το 2017 και στο 18% για το καθένα από τα δύο επόμενα χρόνια. Ωστόσο, άλλες πληροφορίες φέρουν τους δανειστές να επιμένουν στην αρχική τους θέση για την αύξηση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου μαζί με την αναλυτική περιγραφή των   λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων που θα πουλήσει η ΔΕΗ αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Πάντως ήδη η ΔΕΗ βρίσκεται εκτός των στόχων που θέτει το τρίτο μνημόνιο, για μείωση του μερίδίου της κατά 20% ως το τέλος του 2017 (σε σχέση με τα επίπεδα του Αυγούστου 2015) και κάτω από το 50% της αγοράς ως την 1/1/2020. 
Μάλιστα, ενώ το μερίδιό της ως τον Οκτώβριο του 2016 μειωνόταν με ρυθμό της τάξης του 1% τον μήνα, στη συνέχεια άρχισε και πάλι να αυξάνεται, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες. 
Πρόσφατα, ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους θεσμούς να μην αξιολογηθεί η πορεία του μεριδίου της ΔΕΗ τον Ιούνιο, όπως προβλέπουν τα αρχικά κείμενα των συμφωνιών με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών,  αλλά τον Δεκέμβριο του 2017, προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος από την συγκυριακή,  όπως εκτιμά, αύξηση του μεριδίου της ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες.  Πρόσθεσε μάλιστα ότι τον Δεκέμβριο θα μπορεί να γίνει συνολική αποτίμηση της συνεισφοράς των ΝΟΜΕ στο άνοιγμα της αγοράς. 
Η πρώτη δημοπρασία ηλεκτρισμού έγινε ως γνωστόν τον Οκτώβριο του 2016. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου