Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Μήνυμα ιδιωτών προς κυβέρνηση: Δώστε μας μονάδες σε απόσυρση και θα εξασφαλίσουμε τη λειτουργία τους

Κοιτώντας κανείς τη λίστα με το λιγνιτικό παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ, θα εντοπίσει εύκολα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά στον περιορισμένο χρόνο ζωής των παλιών μονάδων. Ήδη για συγκροτήματα όπως αυτό του Αμύνταιου  ή της Καρδιάς, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα, αφού τα συγκεκριμένα εργοστάσια έχουν μπει σε καθεστώς λειτουργίας περιορισμένων ωρών.
Ήδη η ΔΕΗ έχει αποφασίσει στρατηγικά να πορευτεί με μείγμα συγκεκριμένων μονάδων που σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα περιλαμβάνει το συγκρότημα του Αγίου Δημητρίου, την Πτολεμαΐδα 5 και τη Μεγαλόπολη 4 μαζί με τις μονάδες αερίου.
Αντίθετα ακόμη και χωρίς μνημόνιο, υπάρχει ήδη το σχέδιο για τη Φλώρινα 1 να ενταχθεί στην κοινοπραξία με τους κινέζους της CMEC με τη δεύτερη μονάδα που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί, ενώ για τις υπόλοιπες μονάδες, προβλέπεται σταδιακή απόσυρση.
Ή μήπως όχι;
Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης, προτάσεις ιδιωτικών σχημάτων, που είναι έτοιμα να αναλάβουν την πλήρη ανακαίνιση και τα υψηλά κόστη που συνεπάγονται οι επενδύσεις για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης των παλιών εργοστασίων.
Πρόκειται για μία από τις εναλλακτικές που πιθανόν να αμβλύνουν τις πιθανές αντιδράσεις, σε περίπτωση που τελικώς η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών για πωλήσεις μονάδων. Άλλωστε για τα συγκεκριμένα εργοστάσια, η πώληση ισοδυναμεί με διάσωση των θέσεων εργασίας και με τη συνέχιση της λειτουργίας τους, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ ούτε θέλει αλλά ούτε και μπορεί να διαθέσει τα απαραίτητα σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται για την – πλήρη σε ορισμένες περιπτώσεις – ανακαίνιση των εργοστασίων που απαιτείται.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, οι εν λόγω προτάσεις που έχουν περιέλθει σε γνώση της κυβέρνησης, εξετάζονται με σοβαρότητα και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βάση συζήτησης εφόσον τελικώς, όπως βασίμως εκτιμάται, η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης περιλαμβάνει πωλήσεις μονάδων.
Σε αυτήν την κατεύθυνση εξάλλου, η κυβέρνηση βρήκε έναν επιπλέον σύμμαχο, καθώς χθες η αξιωματική αντιπολίτευση τάχθηκε υπέρ των πωλήσεων – μέσω διαγωνισμού –  παγίων λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, προκειμένου να υπάρξει προοπτική διάσωσης της ΔΕΗ, η οποία έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Εφόσον, δε, επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι οι πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ μπορούν να λειτουργήσουν ως μεταρρυθμιστικό αντίβαρο, για την ελάφρυνση δημοσιονομικών βαρών στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τότε είναι σαφές ότι και σε επίπεδο κοινωνίας, μια πιθανή κυβερνητική στροφή για το θέμα ΔΕΗ μπορεί να γίνει πιο εύκολα αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου