Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Τα εναλλακτικά σενάρια για πώληση μονάδων της ΔΕΗ


Τα εναλλακτικά σενάρια για πώληση μονάδων της ΔΕΗ Σιγή ασυρμάτου... από τα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Οι επιλογές που εξετάζονται για τη δρομολογούμενη πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Η επιλογή του... υπερταμείου για την Επιχείρηση.
Τρία είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ   μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες και τη σιγή ασυρμάτου... που έχουν επιβάλει οι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το πρώτο θέλει την κυβέρνηση να επιδιώκει τη μεταφορά της όποιας απόφασης στο Υπερταμείο και συγκεκριμένα στην Εταιρία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), όπου βάσει της νομοθεσίας μεταβιβάζεται το 34% του δημοσίου στη ΔΕH.
Απομένει βέβαια η σύσταση της ΕΔΗΣ, προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά η πραγματοποίηση της μεταφοράς του προαναφερόμενου ποσοστού. Με τον τρόπο αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει τη νομοθέτηση της πώλησης μονάδων και να μη φέρει έτσι σε δύσκολη θέση τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Παράλληλα, η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος είναι πιο εύκολη, με δεδομένο ότι πάγια θέση της κυβέρνησης είναι πως το Υπερταμείο έχει σαν στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, χωρίς εκείνο να χάνει τον έλεγχο.
Το δεύτερο σενάριο, και ανεπιβεβαίωτο μέχρι στιγμής, είναι στις τελευταίες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης να επιδίωξαν να βάλουν στο τραπέζι τη μεταβίβαση και του υπόλοιπου ποσοστού του δημοσίου 17% στη ΔΕΗ ΔΕΗ +3,04% από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΔΗΣ, με αντάλλαγμα την πώληση μονάδων. Κάτι τέτοιο για την ώρα δεν επιβεβαιώνεται.
Το τρίτο σενάριο είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να πάγωσε... τις συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα, προσδοκώντας την απόσπαση ανταλλαγμάτων στα εργασιακά, προκειμένου να συμφωνήσει στη θέσπιση των δομικών μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι η πώληση ή η παραχώρηση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, οι οποίες να αντιστοιχούν στο 40% της συνολικής ισχύος της Επιχείρησης.
Στις συζητήσεις των Βρυξελλών, λένε οι πληροφορίες, οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης προσπάθησαν να περιορίσουν τις απαιτήσεις των θεσμών στην παραχώρηση ρυπογόνων μονάδων της εταιρίας, οι οποίες χρειάζονται επενδύσεις προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής τους. Πάντως, οι μόνες τέτοιες μονάδες είναι οι δύο του Αμυνταίου της Φλώρινας, συνολικής καθαρής ισχύος 546 ΜW.
Οι επενδύσεις που απαιτούνται είναι πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το θέμα είναι ότι άλλες τέτοιες μονάδες δεν υπάρχουν, με δεδομένο ότι οι τέσσερις της Καρδιάς (στην Πτολεμαΐδα), συνολικής καθαρής ισχύος 1.456 MW, θα πρέπει επίσης να αποσυρθούν, καθώς πρόκειται να γίνουν εργασίες για την αξιοποίηση κοιτάσματος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς.
Η κυβέρνηση φέρεται επίσης να μη συζητά τις πέντε μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, αλλά ούτε και την υπό κατασκευή μονάδα V της Πτολεμαΐδας, τις οποίες η ΔΕH τις υπολογίζει στο δυναμικό της.
Το «φιλέτο» των λιγνιτικών μονάδων είναι πάντως στη Μελίτη της Φλώρινας. Η πρώτη μονάδα καθαρής ισχύος 289 MW και η άδεια της δεύτερης, συμπεριλαμβανομένων και των ορυχείων που βρίσκονται στην περιοχή.
Ωστόσο, εκεί υπάρχει η δρομολογούμενη συνεργασία της ΔΕH με την κινεζική CMEC και τις ελληνικές εταιρίες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΑΚΤΩΡ, στις οποίες ανήκουν δικαιώματα λιγνίτη. Υπενθυμίζεται ότι το project Μελίτη προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρίας της ΔΕH με τους προαναφερόμενους «παίκτες», όπου θα περιλαμβάνεται και η κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας.
Επιπλέον, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι θεσμοί επιμένουν και πιέζουν για την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων. Η «κόκκινη» γραμμή που τραβά η κυβέρνηση είναι για τους σταθμούς που βρίσκονται στα δύο μεγάλα ποτάμια του Αχελώου και του Αλιάκμονα, που συμβάλλουν στην ύδρευση μεγάλων αστικών και την άρδευση αγροτικών περιοχών.
Κατά τ’ άλλα, τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά που μπορούν να βγουν προς πώληση είναι εκείνα που είχαν μπει και στο σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ ΔΕΗ +3,04%». Πρόκειται για έξι υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 902,6 MW (Θησαυρός, Πλατανόβρυση, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, Άγρας, Εδεσσαίος).
Πάντως, η κυβέρνηση, όπως και να έχει, φαίνεται να έχει μπει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την πώληση μονάδων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως δεν απάντησε στο πρόγραμμα για την ενέργεια της ΝΔ, το οποίο προβλέπει τη διάθεση μονάδων, αλλά και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης το γεγονός πως κανένας από την κυβέρνηση δεν μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Αυτό που καλείται να πράξει η κυβέρνηση είναι η πολιτική διαχείριση και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει συναντήσεις τις προσεχείς μέρες με τον περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, αλλά και τους πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της περιοχής.
 
Χρήστος Κολώνας
euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου