Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Ραντεβού στο Ευρωδικαστήριο δίνει η ΓΕΝΟΠ για την πώληση των μονάδων

Γιώργος Φιντικάκης
Το νομικό της οπλοστάσιο “ξεσκονίζει” η ΓΕΝΟΠ που υποδέχεται σήμερα στην Κοζάνη τον υπουργεό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ενώ ταυτόχρονα καταστρώνει το σχέδιο άμυνας απέναντι στην πώληση μονάδων που περιλαμβάνει τρία επίπεδα.
Σε πρώτη φάση, το συνδικάτο θα προχωρήσει ασφαλώς σε
κινητοποιήσεις και καταλήψεις μονάδων, ελπίζοντας να έχει στο πλευρό της, όσο μεγαλύτερο μέρος μπορεί από την τοπική κοινωνία, γιατί όχι και τον κλήρο. 
Σε δεύτερη φάση, θα ξεδιπλώσει μια σειρά από νομικές ενέργειες, με το γνωστό από παλαιά επιχείρημα της ενσωματωμένης στα πάγια της ΔΕΗ, της περιουσίας των εργαζομένων που σχηματίσθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούσε η επιχείρηση από το 1960, οπότε και ιδρύθηκε, μέχρι και το 2001, όταν και μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία και εισήχθη στο χρηματιστήριο.
Σε τρίτη όμως φάση, που είναι και το κυριότερο, και ας μην ομολογείται δημοσίως, εφόσον η ΓΕΝΟΠ δεν καταφέρει να εμποδίσει τα πωλητήρια, θα επιδιώξει να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας στις προς πώληση μονάδες, ερχόμενη σε συννενόηση με τους νέους αγοραστές.
Αυτή όμως η στιγμή αργεί πολύ ακόμη. Ακόμη και τα πάντα να γίνουν ταχύτατα, αρκετοί εκτιμούν ότι δεν θα είναι η παρούσα κυβέρνηση, παρά η επόμενη εκείνη που θα βγάλει στο σφυρί τα εργοστάσια της ΔΕΗ. Αφενός επειδή αρκετοί προεξοφλούν ότι το market test του Σεπτεμβρίου θα αποτύχει, και άρα θα χρειασθεί να γίνει ξανά, με την προσθήκη και υδροηλεκτρικών, αφετέρου επειδή μεσολαβούν τόσο πολλά έως τα πρώτα πωλητήρια (απόσχιση περιουσιακών στοιχείων, γενικές συνέλευσεις, διοικητικά συμβούλια, χωροταξικά), ώστε το πιθανότερο είναι να τα διαχειρισθεί η επόμενη κυβέρνηση.
Ετσι για την ώρα το βλέμμα της ΓΕΝΟΠ εστιάζεται στις κινητοποιήσεις αλλά και στο δικαστικό σκέλος. Πρώτο νομικό βήμα θα γίνει την προσεχή Τρίτη 4 Απριλίου, οπότε και η ΓΕΝΟΠ καταθέτει αγωγή για την πώληση του ΑΔΜΗΕ στο Ευρωπαικό Δικαστήριο του Στρασβούργου, και ενώ είχε προηγηθεί η απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με μικρή όμως πλειοψηφία (10-7). Τον “μπούσουλα” αυτόν θα ακολουθήσει η ΓΕΝΟΠ και στο θέμα της πώλησης μονάδων, όπως αναμένεται να ανακοινώσει την Δευτέρα η διοίκηση του συνδικάτου η οποία και παραχωρεί συνέντευξη Τύπου.
Η προσφυγή κατά της πώλησης μονάδων, πρώτα στο ΣτΕ, και εφόσον απορριφθεί στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, θα κατατεθεί αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί το σχέδιο με τον αριθμό και το είδος των προς εκποίηση εργοστασίων. Το σκεπτικό της προσφυγής είναι ότι ακριβώς επειδή θα πάρει χρόνια μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, η παρατεταμένη εκρεμμότητα μπορεί να προκαλέσει επενδυτική αβεβαιότητα στους δυνητικούς αγοραστές.
Τόσο στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, όσο και σε εκείνη των μονάδων, το συνδικάτο θα επικαλείται την γνωστή υπόθεση της ενσωματωμένης στην περιουσία της ΔΕΗ μέρους των ασφαλιστικών διεκδικήσεων του προσωπικού, θεωρώντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, δίνει νομικό “πάτημα” για περαιτέρω διεκδικήσεις. Ναι μεν το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της ΓΕΝΟΠ για ακύρωση πώλησης του ΑΔΜΗΕ, εντούτοις αναγνώρισε ότι υπάρχει περιουσία των εργαζομένων ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ποσό είναι λογιστικό, και όχι πραγματικό.
Εδώ υπάρχει άλλη μια διάσταση. Στο νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την “Μικρή ΔΕΗ”, ακριβώς για να μην τον μπλοκάρει η ΓΕΝΟΠ με προσφυγές, είχε ενσωματωθεί πρόβλεψη για το θέμα της περιουσίας των εργαζομένων. Εν προκειμένω, προβλέπονταν ότι το ζήτημα με την περιουσία των εργαζομένων, θα εξεταστεί σε ευθετέτερο χρόνο, αφού προηγηθεί αναλογιστική μελέτη, και αναλόγως θα μοιραστεί και το ποσό που θα προκύψει, καθώς αφορά όλους τους εργαζόμενους. Το νόμο όμως αυτόν για την “Μικρή ΔΕΗ” τον ακύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δίχως να έχει προχωρήσει σε ανάλογη πρόβλεψη, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου