Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Χατζηαργυρίου: Δεν είναι υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ οι καθυστερήσεις πληρωμών προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

Δεν είναι υπαιτιότητα του ΔΕΔΔΗΕ οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των παραγωγών ΑΠΕ στα νησιά, αλλά το γεγονός οφείλεται στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μη έγκαιρες πληρωμές των προμηθευτών. Την άποψη αυτή διατύπωσε σύμφωνα με πληροφορίες κατά την ακρόαση της ΡΑΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου, αναφορικά με την έρευνα που διεξάγει η Ανεξάρτητη Αρχή σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης προς τους διαχειριστές, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ.  
Η υπόθεση αφορά καταγγελίες παραγωγών ΑΠΕ στα νησιά, σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ, όντας ταυτόχρονα ο βασικός παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, κάνει αυθαίρετα συμψηφισμό των ποσών που αφορούν το ΕΤΜΕΑΡ και δεν το αποδίδει, όπως θα έπρεπε, αυτούσιο στον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν ασύμμετρα οι πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών και αιολικών) γεγονός που έχει φέρει πολλούς επενδυτές σε αδιέξοδο.
Τα λόγια του κ. Χατζηαργυρίου κατά την ακρόαση της ΡΑΕ "δείχνουν" προφανώς προς την κατεύθυνση της ΔΕΗ, που σύμφωνα με τις πληροφορίες χρωστά στον ΔΕΔΔΗΕ λίγο παραπάνω από 250 εκατ. ευρώ.
Εκτός από την κατάσταση έλλειψης ρευστότητας στην αγορά που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη των προμηθευτών, ο κ. Χατζηαργυρίου έκανε λόγο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου σε συνθήκες οικονομικής στενότητας. Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι παρά την ευρύτερη έλλειψη ρευστότητας, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει διαχειριστεί κατά τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση, και ότι απόδειξη αυτού είναι η εύρυθμη λειτουργία του δικτύου, τόσο των νησιών, όσο και της ηπεριωτικής χώρας.
Επρόκειτο για την δεύτερη κατά σειρά ακρόαση στη ΡΑΕ υψηλόβαθμου στελέχους της αγοράς ηλεκτρισμού, αφού είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα αυτή του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη με αντικείμενο τον τρόπο με τον οποίο η επιχείρηση πραγματοποιεί τις πληρωμές και ικανοποιεί τις υποχρεώσεις της. Βασικό προς εξέταση θέμα είναι κατά πόσο η ΔΕΗ παρακρατά εισπράξεις ρυθμιζόμενων χρεώσεων που ανήκουν στους Διαχειριστές (Τέλη Δικτύων, ΕΤΜΕΑΡ κ.λπ.) και, αντί να τους τις αποδώσει, τις διοχετεύει για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεών της, όπως για παράδειγμα το επενδυτικό της πρόγραμμα, την πληρωμή των προμηθευτών της, κ.ο.κ.
Επεται η ακρόαση του ΑΔΜΗΕ
Τρίτος κατά σειρά να περάσει από την ακρόαση της ΡΑΕ, είναι ο ΑΔΜΗΕ. Αιτία ένα θέμα που έχει πρόσφατα αποκαλύψει το "Energypress" και αφορά την παράληψη του ΑΔΜΗΕ να διατηρεί λογαριασμό για τα έσοδα και τα έξοδα από τα οποία προκύπτει το ύψος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι αντί οι ΥΚΩ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος να υπολογίζονται με ακρίβεια, σήμερα φαίνεται ότι υπολογίζονται κατά προσέγγιση μόνον της ίδιας της ΔΕΗ, δίχως να υπάρχει αντικειμενική μέτρηση.
Οι ΥΚΩ ως γνωστόν αφορούν κυρίως τα επιπλέον κόστη που υπάρχουν για την ηλεκτροδότηση των νησιών, αλλά και τα κονδύλια που δαπανώνται για τα ειδικά τιμολόγια των πολύτεκνων, του ΚΟΤ κ.λπ. Τα κόστη αυτά πρέπει να ανακτώνται από τους καταναλωτές ρεύματος μέσα από ειδική χρέωση στους λογαριασμούς που εκδίδουν οι προμηθευτές με πρώτη τη ΔΕΗ.
Ομως το ετήσιο ανακτήσιμο ποσό των ΥΚΩ το οποίο πράγματι προσθέτουν οι εταιρείες εμπορίας στους λογαριασμούς ρεύματος έχει οριστεί με νόμο, με σχετικώς αυθαίρετο τρόπο, και είναι "καρφωμένο" στην ίδια τιμή από το 2012 και μετά. 
Ο αναλυτικός υπολογισμός του λογαριασμού των ΥΚΩ, με καταγεγραμμένα τα έσοδα και τα έξοδα, είναι δουλειά που θα έπρεπε να κάνει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος ωστόσο επικαλούμενος διάφορα τεχνικά και άλλα προβλήματα απέχει από την υποχρέωσή του αυτή. Εχει μάλιστα απαντήσει αρνητικά σύμφωνα με πληροφορίες σε σχετικές οχλήσεις των αρμόδιων αρχών.
Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η μεν ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η διαφορά ανάμεσα στα κόστη που έχει καταβάλλει η ίδια για ΥΚΩ (ηλεκτροδότηση νησιών κ.λπ.) και στα ποσά που έχει ανακτήσει μέσω των λογαριασμών για τα έτη 2012 - 2015, φτάνει στα 600 εκατ. ευρώ. Η δε ΡΑΕ, που θα πρέπει να αποφασίσει για την ανάκτηση των ΥΚΩ, δεν έχει κανένα στοιχείο από ανεξάρτητο φορέα, παρά μόνον τα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ.
Σημειωτέον ότι τα πραγματικά ποσά που δαπανώνται για ΥΚΩ και πρέπει να ανακτηθούν, πιθανότατα είναι πολύ διαφορετικά από όσα προβλέπει ο νόμος. Κάτι που σχετίζεται με τα κόστη καυσίμου,τα οποία τα πρώτα χρόνια μετά το 2012 ήταν μεγαλύτερα, τα τελευταία ωστόσο χρόνια έχουν πέσει, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και τα κόστη για ΥΚΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου