Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Ενδιαφέρον από τον κινεζικό κολοσσό China Shenhua Group για συμμετοχή και αναβάθμιση στην λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ στο ΑμύνταιοΠρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας άνθρακα και ενέργειας τόσο στη Κίνα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, με πωλήσεις της τάξεως των 10 δισ. ευρώ
Μπορεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να δίνει τη μάχη για τα ΝΟΜΕ, η αγορά ωστόσο έχει προεξοφλήσει τα σχέδια των εναλλακτικών δομικών μέτρων, δηλαδή της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, για τα οποία επιμένουν οι πιστωτές και κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Μετά την ιταλική Εdison και τον ιδιωτικό όμιλο που έχουν μεταφέρει στη διοίκηση της ΔΕΗ το ενδιαφέρον τους για την εξαγορά υδροηλεκτρικών μονάδων μέσα σε ένα πακέτο που θα περιλαμβάνει και κάποια λιγνιτική, ενδιαφέρον εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα και από μεγάλη κινεζική εταιρία.
Πρόκειται για την China Shenhua Group, από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας άνθρακα και ενέργειας στην Κίνα, εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα τον σταθμό του Αμυνταίου στην Πτολεμαίδα, για τα οποία και είχαν εκφράσει νωρίτερα το ενδιαφέρον τους στην ΔΕΗ για επενδυτική αναβάθμισή του.
Ο κινέζικος όμιλος είχε διερευνητικές επαφές με τον Ομιλο Κοπελούζου στην κατεύθυνση αυτή για από κοινού συνεργασία.
Η China Shenhua Group είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες εμπορίας άνθρακα και ενέργειας στην Κίνα, αλλά και παγκοσμίως, με πωλήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία ύψους 62 δισ. ευρώ.
Περί τα τέλη  του περασμένου Δεκεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της China Shenhua Group δρ Λινγκ Γουέν με το επιτελείο του είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε επαφές με όλους τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους.
Ο σταθμός του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW περίπου έχει βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους ρύπους, περιορισμένη δυνατότητα λειτουργίας στις 17 χιλιάδες ώρες και θα πρέπει να αποσυρθεί το 2019.
Η ΔΕΗ έχει υποβάλλει αίτημα στην Κομισιόν για παράταση της λειτουργίας της στις 32 χιλιάδες ώρες με το επιχείρημα ότι ο σταθμός είναι απαραίτητος για την διασφάλισης της ομαλής τροφοδοσίας της χώρας σε ηλεκτρισμό, κάτι που φάνηκε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση, όπου και κλήθηκε να στηρίξει το σύστημα με πολλές ώρες λειτουργίας.
Η ενεργοποίηση και τρίτης κινέζικης εταιρίας μετά την CMEC και την State Grid, που έχουν έλθει σε επαφή με την ΔΕΗ αναδεικνέυει έναν ευρύτερο σχεδιασμό και από την ελληνική πλευρά για προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων.
Εξάλλου ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο της China Development Bank.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου