Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΔΕΗ: Επιταχύνονται οι εξελίξεις με πρώτες επαφές δυνητικών αγοραστών για μονάδες

ΔΕΗ: Επιταχύνονται οι εξελίξεις με πρώτες επαφές δυνητικών αγοραστών για μονάδες
Συνεχίζεται την ερχόμενη εβδομάδα ο ενδελεχής έλεγχος    
Κατά την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί ο ενδελεχής έλεγχος στην ΔΕΗ προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει εμπλακεί σε πρακτικές που δεν είναι συμβατές με τον ανταγωνισμό κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ευρωπαικής Ενωσης.
Όμως η ουσία έγκειται στο ότι η διαδικασία περιλαμβάνει επαφές με δυνητικούς αγοραστές μονάδων.
Οπως έχει γράψει ήδη το Worldenergynews.gr αυτή θα είναι και η κατάληξη της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει.
Μια τέτοια εξέλιξη, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πιθανότατη εφόσον η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού στοιχειοθετήσει ότι η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ υιοθέτησε πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, ιδιαίτερα κατά την ενεργειακή κρίση της περιόδου Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι εξάλλου και μέσα στα πλάνα της δίοικησης της ΔΕΗ, η οποία θα επέλεγε να πάρει την μορφή συμπράξεων και σχετικες εισηγήσεις έχει κάνει και προς την πολιτική ηγεσία.
Αντιλαμβάνεται όμως κανείς, ότι διαφορετικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι συμπράξεις αν ήταν μια πολιτική που θα ήταν στις επιλογές της κυβέρνησης και διαφορετικά αν επιβληθούν από σχετικές αποφάσεις της Επιτροπής.
Όπως και να έχει πάντως το νέο στοιχείο είναι ότι οι υποψήφιοι αγοραστές των μονάδων είναι ήδη σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς, κάτι που λεέι πολλά για τις εξελίξεις που προαιωνίζονται.

 Εδώ μπάινουν τα εξής θέματα:

-      Ποιοι θα είναι οι αγοραστές, αν δηλαδή θα είναι Ελληνες ή ξένοι.

-      Αν είναι ξένοι τότε μια μεγάλη αλλαγή τοπίου ξεκινά στην ελληνική αγορά,καθώς ο ανταγωνισμός θα ενταθεί και οι Ελληνες επιχειρηματίες θα έχουν να αντιμετωπίσουν νέους παίκτες, πιθανώς παραδοσιακές διεθνείς δυνάμεις.

 Και αυτό γιατί οι μονάδες προ πώληση δεν θα είναι μόνο λιγνιτικές, αλλά μπορεί να περιλάβουν και άλλων κατηγοριών όπως οι υδροηλεκτρικές και αυτές του φυσικού αερίου.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες αποτελούν στόχο εξαγοράς όλων των ενδιαφερομένων παικτών αφού ήδη η διαδικασία των ΝΟΜΕ- δημοπρασιών εξασφαλίζει την πρόσβαση σε ενέργεια που παράγεται από τέτοια μορφή.
Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι η απόκτηση τέτοιων μονάδων για τον οποιοδήποτε επενδυτή και πόσο αλλάζει το τοπίο της ελληνικής αγοράς.

Το αρχικό σχέδιο των θεσμών εξάλλου που έστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα για την κλιμάκωση της διαπραγμάτευσης για την Αξιολόγηση, είναι να προχωρήσει η πώληση μονάδων μέχρι το καλοκαίρι του 2018 και τώρα έχει δημιουργηθεί μια ευκαιρία αυτά να επιταχυνθούν.

Η βασική κατηγορία μονάδων προς πώληση είναι οι λιγνιτικές ,αν όμως λάβουμε υπόψη μας το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ που είχε συμφωνηθεί στο Β Μνημόνιο,τότε μιλούσαμε για χαρτοφυλάκιο που θα πήγαινε σε ιδιώτες περιέχοντας και μονάδες φυσικού αερίου.
Ο στόχος να μην πωληθούν μονάδες από την κυβέρνηση και την ίδια την δίοικηση της ΔΕΗ φαίνεται ότι για πρώτη φορά είναι τόσο βέβαιο, ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Όμως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σημαντικές ανακατάξεις στην ελληνική αγορά και θα αναδιαρθρώσει την πορεία των συμφερόντων και των στρατηγικών ελληνικών δυνάμεων που ήδη έχουν εκφράσει την προθεσή τους να μπουν σε στις συμπράξεις.
Από τους ξένους κυρίως παρουσία στη ελληνική αγορά έχουν ήδη η ΕDISON με την συμμετοχή της στην Elpedison, η EDF και το Κατάρ που συμμετέχουν στον Ηρωνα ενώ η κινέζικη CMEC συζητά για την Μελίτη με την ΔΕΗ.

 Οι κυριότερες μονάδες

Έτσι πλέον η προοπτική της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ προβάλει ως μόνη λύση στον γόρδιο δεσμό της απελευθέρωσης.
Μάλιστα κάποιοι υποστηρίζουν ότι στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσονται μονάδες που είχαν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της Μικρής ΔΕΗ όπως οι λιγνιτικές Αμύνταιο 1 και 2, τα υδροηλεκτρικά Θησαυρός και Πλατανόβρυση στον ποταμό Νέστο, καθώς και το Πουρνάρι 1 και 2 στον ποταμό Άραχθο.


www.wordenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου