Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί μπορεί η ΔΕΗ να αποτελέσει το επίδικο της διαπραγμάτευσης

Γιατί μπορεί η ΔΕΗ να αποτελέσει το επίδικο της διαπραγμάτευσης

 
Του Γιώργου Φιντικάκη
 
"Δεν υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας πίεση για πώληση μονάδων, συζητάμε μόνο για τις δημοπρασίες ρεύματος". Τάδε έφη χθες ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν τους δανειστές να έχουν θέσει ζήτημα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Αποσυνέδεσε δηλαδή ο υπουργός για μια ακόμη φορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την πώληση μονάδων και την ιδιωτικοποίηση, δίχως να δώσει διευκρινήσεις για ένα θέμα που ούτως ή άλλως παραμένει δύσκολα διαχειρίσιμο για την κυβέρνηση. Ή για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του συρμού, η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο, κλωτσώντας με κάθε ευκαιρία το τενεκεδάκι της ΔΕΗ παρακάτω.
Αργά ή γρήγορα ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα το βρει μπροστά της. Αφενός επειδή οι δανειστές έχουν αποστείλει στο υπουργείο Ενέργειας τις νέες τους απαιτήσεις, που προβλέπουν σωρευτικό υπολογισμό των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ενέργειας ή αν αυτές δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, την πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Αφετέρου, που είναι και το κυριότερο, επειδή μία από τις διαφωνίες της ελληνικής πλευράς με την τρόικα αφορά σε αυτά καθ' εαυτά τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που βάζουν οι δανειστές.
Το κλειδί των εξελίξεων
Εδώ βρίσκεται και το κλειδί για τις εξελίξεις. Η μεν τρόικα ζητά να αξιολογήσει τον Ιούνιο την πορεία των υποχρεωτικών δημοπρασιών πώλησης ρεύματος ως προς το στόχο μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ. Ο δε, υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε χθες ότι η κυβέρνηση θέλει η αξιολόγηση ως προς τα μερίδια της ΔΕΗ να γίνει τον Δεκέμβριο, προκειμένου να έχει ήδη κλείσει ένας χρόνος από την εφαρμογή τους. "Πιο λογικό δεν ακούγεται;", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, αφού τον Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε συνολικά πλέον τι ποσότητες αγοράστηκαν, και τι αντίκτυπο αυτές είχαν στην λιανική.
Το διαφορετικό αυτό χρονικό "ορόσημο" που έβαλε στην κουβέντα ο υπουργός, δεν είναι καθόλου τεχνικής φύσεως ή άνευ σημασίας. Στο υπουργείο Ενέργειας γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι εντελώς απίθανο να έχει προλάβει η αγορά να αποκτήσει έως τον Ιούνιο τέτοια δυναμική, ώστε να έχει επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ.
Και αυτό καθώς ο μνημονιακός στόχος είναι το μερίδιο της ΔΕΗ να έχει υποχωρήσει στο 75,24% ως τον Δεκέμβριο του 2017. Έλα όμως που τον Ιανουάριο του 2017, το μερίδιο της επιχείρησης έκλεισε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 89,66%. Τούτο σημαίνει ότι όπως έχουν τα πράγματα, θεωρείται απίθανο να έχει προλάβει η αγορά να αποκτήσει έως τον Ιούνιο μια δυναμική τέτοια που να προοιωνίζεται απώλεια μεριδίου περί το 15% για τη ΔΕΗ μέσα σε ένα χρόνο (να φτάσει δηλαδή στο 75,24% το Δεκέμβριο 2017).
Όλα αυτά εξηγούν πιθανόν την πίεση των δανειστών για να διατυπωθεί ρητά πλέον ότι θα πουληθούν άμεσα λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται μέσω των δημοπρασιών (NOME) οι στόχοι. Εξηγούν επίσης γιατί η κυβέρνηση ανθίσταται με απόλυτο τρόπο, προς το παρόν τουλάχιστον, στην πίεση αυτή, και ζητά η αξιολόγηση του Ιουνίου να μεταφερθεί τον Δεκέμβριο.
Τα ενεργειακά δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι η μόνιμη επωδός του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
"Το υποννόησε και χθες, κάτι ξέρω για να σας το λέω", απάντησε ερωτηθείς σχετικά χθες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι παρά τις διαφωνίες θα φτάσουμε τελικά σε ένα επίπεδο σύγκλισης.
Όπως όμως και να έχει, τα πάντα εξαρτώνται από την "επιείκεια" ή όχι της τρόικας. Είναι πασιφανές ότι το επόμενο εξάμηνο θα είναι κομβικό για το άνοιγμα της αγοράς αλλά και την ΔΕΗ που είτε θα καταφέρει να βρει μια νέα ισορροπία, είτε θα βρεθεί μπροστά στην πώληση μονάδων κινδυνεύοντας να εισπράξει απ’ αυτήν, πενταροδεκάρες.
(φωτογραφία: SOOC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου