Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

«Στα σκαριά» νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με Κίνα

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ κινεζικών και ελληνικών εταιρειών επωάζονται το τελευταίο διάστημα, με τη συνδρομή και μιας άτυπης επιτροπής που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομίας, στην οποία συμμετέχει και ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζου Ξιαολί. Στόχος της επιτροπής, που καταγράφει και κινητοποιεί κάθε είδος
κινεζικού επενδυτικού ενδιαφέροντος ανοίγοντας διαύλους επαφών με εγχώριες επιχειρήσεις, είναι να υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματικών συμφωνιών που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ και στο πλαίσιο του έτους ελληνοκινεζικής φιλίας.

Η κινητικότητα αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι τον Σεπτέμβριο, με το κινεζικό ενδιαφέρον να απλώνεται σε μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων, από τις υποδομές, την ενέργεια, τη ναυπηγοεπισκευή και τον τουρισμό μέχρι τις ασφάλειες, τα ακίνητα και τον πολιτισμό, που αναδεικνύει το στρατηγικό ενδιαφέρον της Κίνας για την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για τη μεγάλη αγορά της Ευρώπης, που επισφραγίστηκε με την είσοδο της Cosco στον ΟΛΠ. Γνώστες της επιχειρηματικής κινητικότητας, που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών, μιλούν για ένα νέο κύμα κινεζικών επενδύσεων μεγάλης εμβέλειας στην Ελλάδα.
Ο τομέας της ενέργειας φαίνεται να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις κινεζικές ενεργειακές επιχειρήσεις που πιέζονται τόσο από την εσωτερική πολιτική της χώρας τους για περιορισμό της χρήσης άνθρακα όσο και από τους δασμούς που επιβάλλει η Ε.Ε. στα κινεζικά φωτοβολταϊκά πάνελ, για να ανακόψει τη δυναμική επέκταση της κινεζικής φωτοβολταϊκής βιομηχανίας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. μπορεί να διασφαλίσει στην κινεζική βιομηχανία το απαραίτητο διαβατήριο για την απρόσκοπτη εξαγωγή των προϊόντων της στην Ευρώπη και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πρόσφατη βολιδοσκόπηση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς από την κινεζική εταιρεία China Shenhua Group. Στην Αθήνα, μάλιστα, βρέθηκε περί τα τέλη Δεκεμβρίου ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της China Shenhua Group, δρ Λινγκ Γουέν, με το επιτελείο του, και είχε επαφές με όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου ενέργειας, ανιχνεύοντας δυνατότητες πιθανών συνεργασιών. Η China Shenhua Group είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας άνθρακα και ενέργειας στην Κίνα, αλλά και παγκοσμίως, με πωλήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ και περιουσιακά στοιχεία ύψους 62 δισ.
Το πρώτο deal
Την εγχώρια ενεργειακή αγορά διερευνούν και άλλες μεγάλες κινεζικές εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει ήδη κλείσει η πρώτη συμφωνία συνεργασίας με εγχώριο ενεργειακό όμιλο για επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ στην κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά κινεζική εταιρεία που υπογράφει συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά ενέργειας. Είναι γνωστή η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της China Machinery Engineering Corporation (CMEC) με τη ΔΕΗ με επίκεντρο την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα.
Το σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας που υπέγραψε στην Αθήνα στις 24 Οκτωβρίου 2016 ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης και ο πρόεδρος της CMEC Ζανγκ Τσαν, πέραν του «Project Μελίτη», προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη projects στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες καθώς και από AΠE, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων, αλλά και κάθε άλλου είδους project που θα συμφωνήσουν οι δύο εταιρείες.
Ο πρόεδρος της CMEC Ζανγκ Τσαν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της εταιρείας του για την πραγματοποίηση μεγάλης επένδυσης στην Ελλάδα για την κατασκευή μονάδας παραγωγής «έξυπνων» μετρητών σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, οι οποίοι θα διατίθενται στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά. Το ενδιαφέρον για την κατασκευή της εν λόγω μονάδας φέρεται να συνδέεται με το πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ (διαχειριστής δικτύου). Για τον συντονισμό της στρατηγικής της στην Ελλάδα η εταιρεία αναμένεται σύντομα να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα.
Θέση στην εγχώρια αγορά ενέργειας έχει ήδη πάρει και η κινεζική State Grid, η οποία διεκδίκησε μέσω διεθνούς διαγωνισμού το 24% του ΑΔΜΗΕ έναντι 320 εκατ. ευρώ και έχει υπογράψει με τη ΔΕΗ τη σύμβαση πώλησης - εξαγοράς η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών. Η State Grid Corporation of China είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, σύμφωνα με την κατάταξη του Fortune Global 500 για το 2016.
Η κρατικών συμφερόντων State Grid Corporation of China (SGCC) παράγει και διανέμει ενέργεια στην Κίνα ενώ δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, την Ιταλία, και τώρα πλέον και στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Πεκίνο και διαχειρίζεται τη διανομή από τέσσερις περιφερειακές θυγατρικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου