Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Αποδοκιμάζουν την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τους ρύπους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

 
Ανάμικτες είναι οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση της Ολομέλειας του ΕΚ, καθώς οι οργανώσεις της βιομηχανίας εμφανίζονται ικανοποιημένες, την ώρα που είναι διάχυτος ο προβληματισμός των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οργανώσεις όπως η γαλλική Attac, δεν υποδέχθηκαν με
θετικό τρόπο στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπογραμμίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές δεν πρόκειται να οδηγήσουν στο απαιτούμενου μερίδιο στη συμμετοχή της ΕΕ στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Η άποψη αυτή τεκμηριώνεται με αναφορά στα περίπου 200 δισ. ευρώ για δικαιώματα εκπομπών που πρόκειται να διατεθούν στη βάση αυτής της απόφασης, καθώς και στους επιπλέον πόρους στους οποίους αποκτούν πρόσβαση βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές.

Συγκεκριμένα, όπως αναλύουν, βάσει της απόφασης της Ολομέλειας, το διάστημα 2021-2030 πρόκειται να διατεθούν 135 δισ. ευρώ δωρεάν δικαιωμάτων σε βιομηχανίες, 15 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Καινοτομίας, 11 δισ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του ταμείου έμμεσου κόστους, 8 δισ. ευρώ από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού, 19 δισ. ευρώ μέσω ευέλικτων σχημάτων χρηματοδότησης και 10 δισ. ευρώ από τις νέες προσθήκες στο αποθεματικό. Όπως υπολογίζεται, τα νούμερα αυτά δίνουν μέση τιμή για το κόστος εκπομπών της τάξης των 25 ευρώ ανά τόνο.

Παράλληλα, αρκετές ΜΚΟ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση μεγάλων ρυπαντών, μέσω των διαφόρων σχημάτων υποστήριξης της τσιμεντοβιομηχανίας και άλλων ενεργοβόρων βιομηχανικών κλάδων.

Χαρακτηριστικά, ο Όσκαρ Ρέγιες, εκπρόσωπους της οργάνωσης Corporate Europe Observatory’s σημειώνει: «Φαίνεται ότι το ΕΚ είναι αρκετά ικανοποιημένο που παρατείνει την ευμάρεια των μεγάλων ρυπαντών που ήδη επί μακρώ αποτυγχάνουν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Οι φορολογούμενοι της ΕΕ θα αναγκαστούν και πάλι να πληρώσουν το λογαριασμό για τις μεγάλες ενισχύσεις που δίνονται στις βιομηχανίες που μολύνουν το περιβάλλον».

Στο ίδιο κλίμα, η Φρίντα Κίνεγκερ από την οργάνωση Food & Water Europe σημειώνει: «Ο στόχος μείωσης των εκπομπών κατά 2,2% ετησίως επιβεβαιώνει με επαίσχυντο τρόπο την απόσταση που χωρίζει την ΕΕ από την ανάληψη των ευθυνών για τις δράσεις για το κλίμα που έχει αναλάβει στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού. Οι θεσμοί της ΕΕ χρειάζεται να αντιληφθούν ότι το ETS δεν μπορεί να συμβάλει σε αυτούς τους στόχους και πρέπει να εγκαταλειφθεί προς όφελος πιο αποτελεσματικών κλιματικών ρυθμίσεων»

Εκ μέρους του WWF, ο Sam Van den plas, υπεύθυνος για ζητήματα κλιματικής πολιτικής της ΕΕ σχολιάζει: «Τα μέλη του ΕΚ έχασαν την ευκαιρία να διασώσουν την αξιοπιστία της ΕΕ για το κλίμα και να αντιστοιχηθούν με το πνεύμα της συμφωνίας του Παρισιού. Αυτή η μεταρρύθμιση του ETS δεν προσεγγίζει καν την επίτευξη επαρκούς μείωσης των εκπομπών από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της ΕΕ. Τα μέλη του ΕΚ απέτυχαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο». Η επικεφαλής του γραφείου ευρωπαϊκής πολιτικής του WWF για το κλίμα και την ενέργεια στην ΕΕ Imke Lübbeke συμπληρώνει: «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΕΚ θα πρέπει να βελτιωθεί από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ αργότερα μέσα σε αυτό το μήνα. Οι υπεύθυνοι πολιτικοί της ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να εφαρμόσουν τη συμφωνία του Παρισιού και να αποφύγουν τις κλιμακούμενες συνέπειες της αδράνειας ως προς την κλιματική αλλαγή. Εάν το ETS είναι ένα εργαλείο της ΕΕ σε αυτή την κατεύθυνσης, θα πρέπει και να προσαρμοστεί σε αυτό το στόχο».

Xαρακτηριστικό είναι το σκίτσο με το οποίο το Carbon Market Watch συνοδεύει το σχολιασμό του για την απόφαση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου