Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Αλλαγή και μάλιστα αναδρομικά στη χρέωση προμηθευτή – Έφτασε πάλι στα 28 ευρώ/MWh, στα κάγκελα οι εταιρείες – Κίνδυνος να τιναχθεί η αγορά στον αέρα.


Χρήστος Στεφάνου   
Σε έκτακτη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress σήμερα στο υπουργείο ενέργειας με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, θα εξεταστεί το κρίσιμο θέμα που έχει ανακύψει με το PCFL, δηλαδή την πρόσθετη χρέωση εκπροσώπων φορτίου για τον ειδικό λογαριασμό, ευρύτερα γνωστή στην αγορά ως «χρέωση προμηθευτή».
Αφορμή για τη σύσκεψη στάθηκε το γεγονός ότι παρά την πρόσφατη παρέμβαση της ΡΑΕ, η χρέωση ακόμη και με τη νέα μεθοδολογία έχει εκτιναχθεί ξανά στα ύψη, επιβαρύνοντας τους προμηθευτές με δυσανάλογα βάρη που πλησίασαν την περασμένη εβδομάδα τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα.
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη μια πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης των 25 ευρώ η μεγαβατώρα, καθώς οι αρχικοί υπολογισμοί μιλούσαν για χρέωση της τάξης των 5 ευρώ, σημαίνει για έναν μεγάλο ιδιώτη προμηθευτή κόστος της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Όταν λοιπόν οι εταιρείες δουλεύουν για καθαρό όφελος της τάξης των 5 εκατ. ευρώ είναι σαφές ότι τα νούμερα δε βγαίνουν χωρίς να μετακυληθεί το κόστος στην κατανάλωση.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί, αφού ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς, δηλαδή η ΔΕΗ, έχει σταματήσει από τις αρχές του έτους να πληρώνει τη χρέωση προμηθευτή και άρα δε χρειάζεται να μετακυλήσει το κόστος αυτό στα τιμολόγιά της.
Σημειώνεται μάλιστα ότι το χρέος προς το ΛΑΓΗΕ της ΔΕΗ για τη χρέωση προμηθευτή είναι ένα μικρό μόνο μέρος, των οφειλών προς το λειτουργό που ανέρχονται σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη.
Έντονες αντιδράσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν σχεδόν το σύνολο των ιδιωτικών εταιρειών προμήθειας έχει κινηθεί πολύπλευρα και πολυεπίπεδα αμφισβητώντας και καταγγέλλοντας τόσο τη μεθοδολογία υπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής, όσο και το γεγονός ότι με τη μη πληρωμή της χρέωσης από την πλευρά της ΔΕΗ οδηγούμαστε σε νόθευση του ανταγωνισμού και υπονομευση του ανοίγματος της αγοράς. Μάλιστα οι ιδιωτικές εταιρείες καλούνται – και το έχουν πράξει ως επί το πλείστον – να είναι απόλυτα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους υπό το φόβο της διαγραφής από το μητρώο.
«Έχουμε ζητήσει προσωρινά μέτρα από το ΛΑΓΗΕ και έχουμε ενημερώσει το υπουργείο, οι συνέπειες για το άνοιγμα της αγοράς θα είναι οδυνηρές» σημειώνει στέλεχος της αγοράς στο Energypress. Σημειώνεται ότι η εκκαθάριση γίνεται κάθε εβδομάδα και οι πληρωμές ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα. Μετά από 5 ημέρες και αφού έχουν γίνει οι σχετικές προειδοποιήσεις από το ΛΑΓΗΕ, τότε ξεκινά η διαδικασία διαγραφής από το μητρώο.
Εκτός όμως από τα προσωρινά μέτρα που έχουν ζητηθεί από εταιρείες από το ΛΑΓΗΕ, έχουν γίνει προσφυγές και έχουν ζητηθεί προσωρινά μέτρα και από τη ΡΑΕ ενώ κάποιες πλευρές έχουν κινηθεί και προς το Διοικητικό Εφετείο.
ΔΕΗ
Χθες στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, ο οποίος στην κοπή της πίτας της εταιρείας ο οποίος αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της χρέωσης και ανέφερε ότι το ζήτημα των ΑΠΕ και ειδικότερα των ελλειμάτων του ΕΛΑΠΕ χρειάζεται ριζική επανεξέταση και εξορθολογισμό, με ενθάρρυνση των σωστών επενδυτικών δραστηριοτήτων, κατά τα πρότυπα άλλων προηγμένων χωρών. Ο κ. Παναγιωτάκης συγκεκριμένα ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθείται σημείωσε ότι κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα και ασφάλεια τη συμπεριφορά της αγοράς και τη διαμόρφωση της Οριακής τιμής χωρίς τις ΑΠΕ. Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι η επιβάρυνση αυτή των προμηθευτών αντιστρατεύεται το άνοιγμα της αγοράς που επιχειρείται με τα ΝΟΜΕ.
Αποφάσεις
Στη σημερινή σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί από το ΛΑΓΗΕ μια ανασκόπηση της κατάστασης ώστε στη συνέχεια εάν κριθεί απαραίτητο να γίνει παρέμβαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τους υπολογισμούς του λειτουργού της αγοράς, με μία χρέωση της τάξης των 7,55 ευρώ η μεγαβατώρα, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ οδηγείται σε μηδενισμό και αυτός καθίσταται πλεονασματικός εγκαίρως εντός του 2017. Σύμφωνα με την εισήγηση του λειτουργού η χρέωση θα πρέπει να περιλαμβάνει μια μικρή ρήτρα αυξομείωσης από -1% έως +1% σε σχέση με τα 7,55 ευρώ.
Από την πλευρά της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εφόσον διαπιστωθεί με βάση την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ ότι πράγματι υφίσταται πρόβλημα, τότε υπάρχει η πρόθεση άμεσα να ληφθούν μέτρα και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, από 1ης Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί επιπλέον από τους προμηθευτές από την αρχή του έτους, με βάση τη χρέωση που θα υπολογιστεί, θα συμψηφιστούν με τις επόμενες χρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ΡΑΕ είναι να καθοριστεί μια νέα μεθοδολογία υπολογισμού της χρέωσης που θα οδηγεί στον καθορισμό της στα επίπεδα που θα ορίσει ο ΛΑΓΗΕ και όχι ο καθορισμός μιας σταθερής χρέωσης, καθώς με βάση το νόμο η πρόσθετη χρέωση εκπροσώπων φορτίου για τον ειδικό λογαριασμό αποτελεί ανταγωνιστική και όχι ρυθμιζόμενη χρέωση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου