Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Κανονικά αποπληρώθηκε από την ΔΕΗ το ομόλογο των 100 εκατ ευρώ

Εξοφλήθηκε χθες από την ΔΕΗ το ομόλογο ύψους 100 εκατ. ευρώ, η προθεσμία για το οποίο έληγε την προσεχή Τρίτη. Ετσι ένας βραχνάς για την επιχείρηση φευγει, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε αναπτυχθεί η σεναριολογία που ήθελε την επιχείρηση να δυσκολεύεται να εξασφαλίσει το ποσό.
Τούτο φυσικά δεν σημαίνει ότι η ρευστότητα της εταιρείας δεν δοκιμάζεται καθημερινά. Το ντόμινο οφειλών που επικρατεί ξανά στην αγορά ηλεκτρισμού είναι αποτέλεσμα της δυστοκίας που η επιχείρηση αντιμετωπίζει. Χρωστά σημαντικά ποσά σε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ (150 εκατ ευρώ ισχυρίζεται η ΔΕΗ, έναντι 600 εκατ. ευρώ που ισχυρίζονται οι ίδιοι), με αποτέλεσμα να χρωστούν κι αυτοί με την σειρά τους στον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος τους έχει κάνει αγωγές, με αποτέλεσμα και εκείνοι να στρέφονται νομικά κατά της ΔΕΗ.
Σε αυτό τον φαύλο κύκλο, η πίεση είναι μεγάλη, με την ΡΑΕ να ζητά από την ΔΕΗ τεκμήρια ότι δεν παρακρατά για κανένα λόγο εισπραχθέντα ποσά από ρυθμιζόμενες χρεώσεις, ανεξάρτητα από το ποιές ταμειακές ανάγκες είχε.
Εκρεμμεί και η καταβολή από τον ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΗ των 93 εκατ. ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισής του από την μητρική εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρ’ ότι το ποσό έχει αποδεσμευθεί από τον ΑΔΜΗΕ, ακόμη ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δεν έχει δώσει το «πράσινο» φως προκειμένου να φτάσουν τα λεφτά στη ΔΕΗ. Και μάλλον δεν θα το κάνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, προτού δηλαδή παρέλθει το κρίσιμο διάστημα των 60 ημερών από την έγκριση του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Στο μεταξύ, δίχως μεγάλη επιτυχία λήγει την προσεχή Τρίτη το πρόγραμμα “δεύτερη ευκαιρία” της ΔΕΗ, που αφορά σε όσους δεν είχαν καταφέρει να τηρήσουν κάποια από τις περυσινές 36 δόσεις. Σημειωτέον ότι την ίδια ημέρα η επιχείρηση καλείται να αποπληρώσει και ομόλογο ύψους 100 εκατ ευρω.
Δίχως να είναι σαφές αν η ΔΕΗ πρόκειται να ανανεώσει το πρόγραμμα ή να περάσει σε μια πιο “αυστηρή” πολιτική αποκοπών, οι πληροφορίες λένε ότι η ανταπόκριση των πελατών δεν ήταν μεγάλη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα μέρος μόνο όσων έχασαν την ρύθμιση των 36 δόσεων, έσπευσε να ξαναμπεί σε αυτήν, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ίσως επανακαθορίσει την “χαλαρή” μέχρι σήμερα πολιτική που εκτίναξε τις οφειλές της.
Δεν διατυμπανίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε αποκοπές ρεύματος, αλλά δεν κάνουμε και κοινωνική πολιτική«, ήταν άλλωστε το πρόσφατο μήνυμα από την Πτολεμαίδα του προέδρου της Μ. Παναγιωτάκη, ερωτηθείς αν συνεχίζει να ισχύει το άτυπο «εμπάργκο» σε αποκοπές παροχών για χρέη έως τα 1.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή η ρευστότητα της ΔΕΗ επιδεινώνεται, αλλά η εισπραξιμότητα δεν βελτίωνεται και με τόσο θεαματικό τρόπο. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ίδιας της ΔΕΗ (Σεπτέμβριος 2016), μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ δεν είχαν διακανονίσει το χρέος τους 298.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 153 εκ. ευρώ. Οσο για τους πελάτες με τις μεσαίου ύψους οφειλές, δηλαδή μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ, πάνω από το 40% είχε διακανονίσει τις οφειλές του. Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι πελάτες της κατηγορίας που δεν είχαν διακανονίσει την οφειλή τους ανέρχονταν σε 216.000 με συνολική οφειλή 278 εκ. ευρώ.
Αναφορικά με τους πελάτες με τις μεγαλύτερες οφειλές, πλέον των 3.000 ευρώ, είχαν διακανονίσει έως και τον Σεπτέμβριο, τις οφειλές τους σε ποσοστό 32%. Στην κατηγορία αυτή οι πελάτες που δεν είχαν διακανονίσει το χρέος τους, ανέρχονταν σε 89.000 με συνολική οφειλή 509 εκ. ευρώ.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου