Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Η ΔΕΗ ανοίγει την πόρτα για «εθελουσία» έξοδο στις ΔΕΚΟ

Την έξοδο 200 εργαζομένων και στελεχών της ΔΕΗ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά παραμένουν και εργάζονται δείχνει η διοίκηση της εταιρείας, επιδιώκοντας την ανανέωση του προσωπικού με νεότερο σε ηλικία και επιστημονικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η πρόθεση, όμως, αυτή του προέδρου Εμμανουήλ Παναγιωτάκη προκαλεί την έντονη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ, η
οποία κάνει λόγο για παράνομες ομαδικές απολύσεις και μάλιστα από τον επικεφαλής της εταιρείας ο οποίος είχε θητεύσει παλιότερα στο τιμόνι του ισχυρού συνδικαλιστικού οργάνου.
Το σχέδιο για την απομάκρυνση των 200 της ΔΕΗ -δεν συμπεριλαμβάνονται οι θυγατρικές ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ- είχε επιχειρήσει να φέρει ο κ. Παναγιωτάκης ως θέμα προς έγκριση και λήψης απόφασης και στο διοικητικό συμβούλιο της 8ης Νοεμβρίου, χωρίς ωστόσο να το πράξει καθώς συνάντησε και τότε τις έντονες αντιδράσεις των συνδικαλιστών.
Αντίστοιχη κίνηση προγραμματίζει και για το αμέσως επόμενο διοικητικό συμβούλιο, με τη ΓΕΝΟΠ να προειδοποιεί για παρεμπόδιση της συνεδρίασής του ως μορφή κινητοποίησης.
Η ουσία είναι ότι το 'μοντέλο Παναγιωτάκη' δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και σε άλλες ΔΕΚΟ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως οι μεταφορές και τα ΕΛΤΑ, ανοίγοντας έτσι το θέμα της γκρίζας ζώνης των ομαδικών απολύσεων...
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 200 που βλέπουν την πόρτα της εξόδου προέρχονται από τρεις κατηγορίες εργαζομένων της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας: Η πρώτη αφορά όσους είναι στα βαρέα και είναι 60 ετών και άνω, η δεύτερη εκείνους που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη κατηγορία 'περί κοινών διατάξεων' -π.χ. διοικητικό προσωπικό- και είναι 62 ετών και άνω, και η τρίτη έχει να κάνει με διευθυντές ηλικίας 65 ετών και άνω.
Η ΓΕΝΟΠ
Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει πως αυτοί οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται αποζημίωση λόγω απόλυσης καθώς θα τους καταβληθεί το εφάπαξ. Αντίθετα η ΓΕΝΟΠ αντιτείνει ότι πρόκειται για απολύσεις καθώς το 2012 οι συμβάσεις τους μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ενώ αυτές έχουν και τον όρο πως η διοίκηση μπορεί να καταγγείλει τη σύμβασή τους μόνο για 'ειδικούς λόγους'.
Ταυτόχρονα, στα επιχειρήματα των συνδικαλιστών συμπεριλαμβάνονται και οι πληροφορίες πως οι 200 θα φεύγουν σταδιακά, 30 άτομα τον μήνα, και άρα, όπως συμπεραίνουν, πρόκειται για ομαδική απόλυση που θα γίνει με αυτόν τον τρόπο προκειμένου να μην παραβιαστεί η νομοθεσία του πλαφόν του 5%. Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και άλλοι 600, ίσως και 1.000, αν και έχουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν φεύγουν μετά τις τελευταίες αλλαγές στο ύψος των συντάξεων. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, πριν από τον Μάιο του 2016 ένας εργαζόμενος της κατηγορίας των βαρέων θα έφευγε με σύνταξη ύψους 1.300 ευρώ, ενώ τώρα μαζί με την εγγυημένη φτάνει δεν φτάνει τα 1.000 ευρώ. Ετσι, με δεδομένη και την αύξηση του κόστους ζωής που έχει προκαλέσει η ύφεση, οι εργαζόμενοι αυτοί αναγκαστικά παραμένουν στη ΔΕΗ και εργάζονται.
Το κόστος των 200 εργαζομένων υπολογίζεται, όπως αναφέρουν πηγές, σε περίπου 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Πληροφορίες από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ τονίζουν την αναγκαιότητα της εφαρμογής αυτού του σχεδίου, καθώς το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας είναι κατά μέσο όρο μεγάλης ηλικίας και απαιτείται η αναγκαία ανανέωση με νεότερους αλλά και επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους.
Οι ίδιοι κύκλοι της διοίκησης εξηγούν ότι εν όψει των μεγάλων αλλαγών που δρομολογούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται η είσοδος εργαζομένων με εξειδικευμένες δεξιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΕΝΟΠ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει στον πρόεδρο της ΔΕΗ συναινετική πρόταση που θα περιλαμβάνει και κίνητρα για την αποχώρηση των εργαζομένων, και όπως αναφέρουν συνδικαλιστές τα οφέλη για την εταιρεία θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου