Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Κομισιόν Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

Ο κ. Κανιέτε αυτή τη θέση μετέφερε στην Αθήνα τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους οποίους και συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του..

 
του Χρήστου Κολώνα
 
Σε κόμβο διέλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ε.Ε. θέλει η Κομισιόν να μετατρέψει την Ελλάδα κι αυτό ήταν το κύριο μήνυμα που μετέφερε ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Επίτροπος Μιγκελ Αρίας Κανιέτε. 
Ο κ. Κανιέτε αυτή τη θέση μετέφερε στην Αθήνα τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με τους οποίους και συναντήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του. 
Η Κομισιόν, όπως έκανε γνωστό κι επίσημα ο Επίτροπος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα ώστε να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο. Το σχέδιο της Ευρ. Επιτροπής είναι ευνοϊκό για τη χώρα μας και περιλαμβάνει και χρηματοδοτική ενίσχυση για τα μεγάλα επενδυτικά projects που δρομολογούνται. Ο ίδιος ο κ. Κανιέτε μίλησε δημόσια για στήριξη εκτός του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου TAP, ο οποίος ξεκίνησε και κατασκευάζεται, και για εκείνον που θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (IGB). Ανάλογες είναι και οι προσπάθειες προώθησης του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και φυσικά το μεγάλο στοίχημα είναι η μεταφορά ποσοτήτων από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εδώ στην Ιταλία μέσω του δικτύου αγωγών EastMed. 
Τα έργα αυτά, όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης της χώρας μας με τα γειτονικά Βαλκανικά κράτη αλλά και με την Κύπρο και το Ισραήλ, δεν προωθούνται τυχαία από την Ε.Ε. Ο κ. Κανιέτε μίλησε ευθέως για την ανάγκη της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού καθώς και της ενίσχυσης της ασφάλειας της Ε.Ε. Συνεπώς, όπως συζητήθηκε και μεταξύ του πρωθυπουργού και του Επιτρόπου, η Ελλάδα είναι η ασφαλής χώρας της περιοχής όπου μπορούν να γίνουν αυτά τα έργα και να μετατραπεί η Ελλάδα σε κόμβο διέλευσης φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ. 
Επιπλέον, άλλη μία πρωτοβουλία της Ελλάδας, η Κομισιόν δέχτηκε να την υποστηρίξει και είναι τα «ενεργειακά νησιά», δηλαδή η δημιουργία αυτόνομων συστημάτων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και κυρίως η αποθήκευση αυτής της ενέργειας. Για το λόγο αυτό προγραμματίζονται και τα έργα διασύνδεσης μεταξύ των ελληνικών νησιών.
Στο μεταξύ, συνάντηση στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα για το πρότζεκτ του  αγωγού φυσικού αερίου East Med, από τα offshore κοιτάσματα της Ανατολικής Μεοογείου ως την Ιταλία μέσω Ελλάδος, θα έχει εκπρόσωπος της  ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας με τους εκπροσώπους της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας.  Στο πρότζεκτ έκανε χθες ξεχωριστή αναφορά ο Επίτροπος για το  Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της Επιτροπής για το έργο.

http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου