"ο λιγνίτης, ειδικά για εμάς τους Μακεδόνες και την δυτική Μακεδονία, είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα ήθελα κύριε Επίτροπε, να δώσετε και εσείς προσοχή σε αυτό. Ο τομέας του λιγνίτη συμμετέχει με 25% στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας. Και ειδικά στο Νομό Κοζάνης, αυτό το 25%, γίνεται 50%. Επομένως είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή."
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ - ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΔΙΟΡΘΩΤΑ
ΠΡ Α Κ Τ Ι Κ Ο
(Άρθρο 40 παρ. 1 Κ.τ.Β.)
Στην Αθήνα, σήμερα, 20 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.40΄, στην Αίθουσα Γερουσίας, συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του κ. Αναστάσιου Κουράκη, Α΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Προέδρου της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συζήτηση με τον Επίτροπο της Ε.Ε., αρμόδιο για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, κ. Miguel Arias Cañete με θέμα: «Δέσμη μέτρων για καθαρή ενέργεια και οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα».
Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Προεδρεύων των Επιτροπών): Ευχαριστούμε τον κ. Μανιάτη.
Το λόγο έχει ο κ. Λαζαρίδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (Εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ.): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αξιότιμε κύριε Επίτροπε, σας καλωσορίζω και εγώ εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην χώρα μας και στην Βουλή των Ελλήνων.
Η παρουσία σας εδώ αποτελεί για μας τιμή και μια ευκαιρία για να συζητήσουμε μαζί σας ένα θέμα με μεγάλη προοπτική, αυτό της μετάβασης των χωρών μας, χωρών της Ε.Ε. προς τις καθαρές μορφές ενέργειας μέσα σε μία σταδιακώς μεταβαλλόμενη και συνεχώς αναπτυσσόμενη ενεργειακή αγορά.
Η Ε.Ε., βρίσκεται σε θέση να αναπτύσσει τις πολιτικές της στο πεδίο της έρευνας, της ανάπτυξης και της καινοτομίας, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει στη μετάβαση προς τις καθαρές μορφές ενέργειας και προσδοκούμε όλοι μας στα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν τόσο κατά τη διάρκεια αυτής, όσο και κατά την ολοκλήρωση της.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα τρεις μήνες πριν μια νέα δέσμη μέτρων με στόχο να διατηρήσει η Ε.Ε. την ανταγωνιστικότητα της στο περιβάλλον που περιγράψαμε και να πετύχει μέσω της συνεργασίας και της απόδοσης των χωρών μελών της τους στόχους της.
Στη βάση ενός συντονισμένου σχεδιασμού, η χώρα μας ενσωματώνει τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες στην ενεργειακή πολιτική, εστιάζονται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και την διείσδυση του φυσικού αερίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα με περιβαλλοντικά συμβατές δράσεις.
Η δημιουργία ενός δίκαιου, ξεκάθαρου, σταθερού και μακροχρόνιου θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ μας αφορά ιδιαίτερα τους Έλληνες διότι η χώρα μας έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα των καθαρών ενεργειών κ. Επίτροπε και προσβλέπουμε σε αγαστή συνεργασία μαζί σας και στον συντονισμό δράσεων που μόνο θετικά θα αποφέρει.
Η καινοτομία φυσικά έχει τον πρωτεύοντα ρόλο σε θέματα καθαρής ενέργειας και ευελπιστούμε σαν χώρα να αντλήσουμε ότι χρησιμότερο από τις εργασίες της δικής σας
Επιτροπής προσδοκώντας σε μεγαλύτερη ανταλλαγή και απορρόφηση τεχνογνωσίας και μηχανισμών, έτσι ώστε να καταφέρουμε την τόνωση των επενδύσεων σε τομείς που σχετίζονται με την καθαρή ενέργεια και να ενισχύσουμε και να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία μας.
Είναι αλήθεια πως ο κλάδος αυτός έχει τεράστιες προοπτικές, αλλά πέραν αυτού ο δεσμευτικός στόχος που έχουμε θέσει ως χώρα για 18% τουλάχιστον συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ενεργειακή κατανάλωση που θα έχουμε από το 2021 και μετά, αρκεί για να μας παρακινήσει να διαμορφώσουμε μια υπεύθυνη πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση.
Η προστασία του περιβάλλοντος, η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, η αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, η υιοθέτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου και δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και νέων θέσεων εργασίας, αποτελούν κύριες συνιστώσες της στρατηγικής μας.
Στόχος, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, η μείωση του κόστους για ενέργεια και η αξιοποίηση τοπικών, φυσικών ανανεώσιμων πόρων κυρίως στα νησιά μας και η μείωση φυσικά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την πρόταση που καταθέσατε στην επίσημη συνάντηση σας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την δημιουργία δομής ενεργειακού διαλόγου, στον οποίον θα συμμετέχουν η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς συντονισμένη προσπάθεια είναι αυτό που απαιτείται για να καταφέρει η Ελλάδα να στηρίξει και να ενισχύσει την ενεργειακή της σχέση και να αναδειχθεί σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο.
(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, Εισηγητή των ΑΝ.ΕΛ)
Πριν κλείσω, θα ήθελα να καταθέσω την ικανοποίησή μου κύριε Υπουργέ, για την συνέχεια της συμμετοχής στην παραγωγή Ενέργειας του εθνικού μας προϊόντος, του λιγνίτη. Μάλιστα άκουσα, με πολύ χαρά, για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής παραγωγής με τον λιγνίτη, προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα.
Ξέρετε, ο λιγνίτης, ειδικά για εμάς τους Μακεδόνες και την δυτική Μακεδονία, είναι κάτι πολύ σημαντικό και θα ήθελα κύριε Επίτροπε, να δώσετε και εσείς προσοχή σε αυτό. Ο τομέας του λιγνίτη συμμετέχει με 25% στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας. Και ειδικά στο Νομό Κοζάνης, αυτό το 25%, γίνεται 50%. Επομένως είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή.
Σας ευχαριστώ πολύ για την ακρόαση και πάλι, σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, κύριε Επίτροπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου