Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Εκκρεμότητες με ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ

Οι πιστωτές ζητούν από τη ΔΕΗ να διαθέσει τον Ιανουάριο του 2017, μέσω δημοπρασιών, ένα επιπλέον 12% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2016.
Οι πιστωτές ζητούν από τη ΔΕΗ να διαθέσει τον Ιανουάριο του 2017, μέσω δημοπρασιών, ένα επιπλέον 12% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2016.                          
Το πώς θα εφαρμοσθούν το περίφημο μοντέλο ΝΟΜΕ για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ αποτελεί μέρος των εκκρεμοτήτων στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Μέχρι και το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας καταβάλλονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, με τη μάχη να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των ΝΟΜΕ, αφού η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ φαίνεται να προχωράει εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων. Το διακύβευμα για την κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για τα ΝΟΜΕ η οποία δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και παράλληλα θα απομακρύνει διά παντός το σενάριο της πώλησης μονάδων που αποτελεί δέσμευση από την προηγούμενη συμφωνία, σε περίπτωση που τα ΝΟΜΕ δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο του μνημονίου, η κυβέρνηση φέρεται να έχει επιτύχει σχετική βελτίωση των όρων που έθεσαν οι πιστωτές. Μέσω του προσχεδίου, οι πιστωτές ζητούν από τη ΔΕΗ να διαθέσει τον Ιανουάριο του 2017, διά δημοπρασιών, ένα επιπλέον 12% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2016. Επιπροσθέτως ζητούν την εκ νέου διάθεση των ποσοτήτων 8% που δημοπρατήθηκαν το 2016 τον Σεπτέμβριο του 2017, με τιμή εκκίνησης που θα επαναπροσδιορισθεί ως προς το σκέλος του κόστους των CO2 με βάση τη μέση τιμή του 2016. Οι νέες απαιτήσεις των πιστωτών οδηγούν, αφενός, στη διάθεση μεγαλύτερων ποσοτήτων και, αφετέρου, σε τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από εκείνη της πρώτης δημοπρασίας των 37,37 ευρώ η μεγαβατώρα, για την οποία η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο ΣτΕ με το επιχείρημα ότι κινείται κάτω του κόστους της.
Σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για τις ποσότητες που θα πρέπει να διαθέσει σε τρίτους, σύμφωνα με τη ΔΕΗ αντιπροσωπεύουν το 80% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της. Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να πείσει τους πιστωτές για μείωση των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, φαίνεται να πέρασε όμως πρόταση για αναπροσαρμογή των μελλοντικών δημοπρατούμενων ποσοτήτων σε περίπτωση όπου η ΡΑΕ διαπιστώσει ότι έχουν ξεπεραστεί οι στόχοι. Αν και η συγκεκριμένη διάταξη υποκρύπτει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοτήτων στην περίπτωση που υπολείπονται τα μερίδια που έχουν τεθεί ως στόχοι, η κυβέρνηση φαίνεται να προσβλέπει στη στήριξη του σχεδίου Παναγιωτάκη για σύσταση δύο θυγατρικών εταιρειών λιανικής και πώλησής τους σε τρίτους. Στις εν λόγω εταιρείες, σύμφωνα με το σχέδιο του επικεφαλής της ΔΕΗ, θα διατεθεί ποσοστό της τάξης του 6% του πελατολογίου της, αντιπροσωπευτικό αυτού που κατέχει η ΔΕΗ σήμερα. Θα περιλαμβάνει, δηλαδή, καταναλωτές όλων των κατηγοριών (οικιακές, εμπορικές, αγροτικά κ.λπ.).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου