Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Γερμανία: Νίκη της βιομηχανίας και του άνθρακα μετά την ενδοκυβερνητική κόντρα για τη νέα κλιματική πολιτική

Νικητής αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, στην ενδοκυβερνητική μάχη των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τη νέα κλιματική πολιτική με άξονα το 2050, καθώς σύμφωνα με το Reuters, αποφασίστηκε τελικά να υιοθετηθούν χαμηλότεροι στόχοι για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην τελική εκδοχή του σχεδίου δράσης.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Γκάμπριελ, να ασκήσει βέτο
στην έγκριση του οδικού χάρτη στην προηγούμενη, πιο φιλόδοξη εκδοχή του. Με τον τρόπο αυτό, ο Γκάμπριελ ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με το υπουργείο Περιβάλλοντος της Μπάρμπαρα Χέντριξ, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που ήδη κάνουν λόγο για μεγάλη ντροπή της χώρας σε μια περίοδο κατά την οποία διεξάγεται η παγκόσμια κλιματική σύνοδος στο Μαρακές.
Το γερμανικό σχέδιο για το κλίμα καλεί τώρα τον βιομηχανικό τομέα να περικόψει τις εκπομπές CO2 μόνο κατά 20% έως το 2030 σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Reuters. Οι στόχοι μείωσης για τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας μειώθηκαν επίσης ελαφρώς σε σύγκριση με προηγούμενα σχέδια, όπως προκύπτει από το έγγραφο.
Στο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται επίσης έκκληση για τη θέσπιση μιας ελάχιστης τιμής για τα δικαιώματα εκπομπών στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ για την εμπορία εκπομπών άνθρακα. Αντ' αυτού, το σχέδιο απευθύνει απλώς έκκληση για περισσότερη αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα αυτό.
Το σχέδιο στην προηγούμενη μορφή του αντιμετώπισε αντίσταση από βιομηχανικούς και εξορυκτικούς συνδέσμους, όπως ο IG BCE και ο BDI, οι οποίοι ανησυχούν για τη οριστική και ταχεία στροφή της χώρας μακριά από τον άνθρακα ως μέσο φθηνής ηλεκτροπαραγωγής.
Καθώς οι ανωτέρω σύνδεσμοι εκπροσωπούν σημαντικούς κλάδους, ο Γκάμπριελ προφανώς έκρινε προτιμότερο να τους στηρίξει προσωρινά και πιθανώς να εξασφαλίσει τη στήριξη των εργατικών ενώσεων πριν από τις εκλογές του 2017, όπως υπογραμμίζει το Clean Energy Wire. Δήλωσε, πάντως, ότι επιθυμεί να καταλήξει η κυβέρνηση σε ένα βασικό σχέδιο ώστε να παρουσιαστεί στο Μαρακές, μαζί με τις προτάσεις άλλων 200 κρατών που καλούνται να αντιμετωπίσουν αντίστοιχες ενεργειακές και κλιματικές προκλήσεις.
Οι πηγές του CEW αναφέρουν ότι ο Γκάμπριελ συναντήθηκε με τη Μέρκελ την Τρίτη και συνομίλησε για το μέλλον του άνθρακα στη χώρα, ενώ την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα εκδοχή του οδικού χάρτη προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο, μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό.
Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε ότι ο Γκάμπριελ στηρίζει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά επιθυμούσε να δει διευκρινίσεις στον οδικό χάρτη σχετικά με το πώς θα συνδυαστεί η νέα ενεργειακή και κλιματική πολιτική με την οικονομική αναπτυξη. «Είναι σημαντικό για τον υπουργό το να μπορέσει η γερμανική βιομηχανία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», σημείωσαν πηγές του υπουργείου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο οδικός χάρτης προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων της χώρας κατά 80-95% ως το 2050, τη στιγμή που η Γερμανία αγωνίζεται να επιτύχει τον στόχο του 2020 στους ρύπους. Ταυτόχρονα, το Βερολίνο αντιμετωπίζει προκλήσεις σε ότι έχει να κάνει με την ευρεία διείσδυση των ΑΠΕ στο δίκτυο, καθώς πλέον έχουν ξεπεράσει σε μερίδιο το 30%.
Όπως αναφέρει η Die Welt, ο Ντίτμαρ Βόιντκε, σοσιαλδημοκράτης κυβερνήτης του Βρανδεμβούργου, μιας περιοχής με σημαντική παραγωγή άνθρακα, προειδοποίησε προ ημερών την κυβέρνηση με επιστολή του ότι ο οδικός χάρτης θα θέσει σε κίνδυνο την επάρκεια ηλεκτροπαραγωγικής ισχύος στη χώρα. Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση αυτό το καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνουν νέες επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες, ούτε σε νέα ορυχεία.
Από την πλευρά τους, οι σύνδεσμοι ΑΠΕ υπεραμύνθηκαν μιας πιο φιλόδοξης κλιματικής πολιτικής, λέγοντας ότι είναι απαραίτητη ιδίως σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε τις αμερικανικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου