Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Κρίσιμες γενικές συνελεύσεις την ερχόμενη Πέμπτη. Καθοριστικές εξελίξεις για ΔΕΗ – ΔΕΠΑ (της Μανταλένας Πίου)

Καθοριστικές εξελίξεις για  τις δύο από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρίες της χώρας, τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, φέρνει η εβδομάδα  που ξεκινά σήμερα,  με τις δύο γενικές συνελεύσεις που έχουν συγκληθεί για την Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου:  Η πρώτη, της ΔΕΗ,  αφορά στην πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕστους Κινέζους της State Grid και η δεύτερη  στην απόσχιση του κλάδου διανομής της ΔΕΠΑ, που αποτελεί και το πρώτο βήμα για την απόσυρσή της από
τη λιανική εμπορία αερίου. 
Η συνέλευση της ΔΕΗ καλείται να εγκρίνει την ανάδειξη της State Grid σε προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή για την εξαγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ και παράλληλα να εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών  με την κινεζική εταιρία.
Και ενώ η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ φαίνεται να εκτυλίσσεται σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα δύσκολα για τη ΔΕΠΑ μόλις ξεκινούν:
H γενική συνέλευση της  24ης Νοεμβρίου καλείται να αποφασίσει την απόσχιση του Κλάδου Διανομής Αερίου από την εταιρία και προς το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί μία 100% θυγατρική, μία νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος, στην οποία θα ενταχθούν τα νέα δίκτυα διανομής αερίου -όποτε αυτά γίνουν-σε νέες αστικές περιοχές όπως η Χαλκίδα, η Λαμία, η Θήβα, η Λειβαδιά κλπ  - καθώς και τα μερίδια που διαθέτει σήμερα η ΔΕΠΑ στις υπό σύσταση νέες Εταιρίες Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Οι νέες ΕΔΑ είναι οι εταιρίες που θα προκύψουν από τη διάσπαση των υφιστάμενων Εταιριών Παροχής Αερίου στις τρεις περιοχές, σε εταιρίες εμπορίας, οι νέες ΕΠΑ και σε Εταιρίες Διανομής. 
Η νέα ΑΕ Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα είναι πλήρως λειτουργικά και διοικητικά διαχωρισμένη από τη μητρική ΔΕΠΑ, η οποία δεν θα έχει λόγο ούτε στην επιλογή της διοίκησης της θυγατρικής 
Η μητρική ΔΕΠΑ - η εταιρία που θα μείνει  μετά την απόσχιση του κλάδου Διανομής- θα ασχολείται με την προμήθεια, την εμπορία αερίου, τις διεθνείς συμβάσεις κλπ και στόχος των δανειστών, όπως προκύπτει  από τις μέχρι σήμερα επαφές με την  ελληνική πλευρά, είναι η απόσυρση της νέας ΔΕΠΑ από την εμπορία στη λιανική, που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκχωρήσει, έστω και χωρίς αποζημίωση, όπως σύμφωνα με πληροφορίες επιμένουν οι δανειστές, το μερίδιό της στις  νέες ΕΠΑ.
Σήμερα η ΔΕΠΑ κατέχει το 51% των μετοχών των υφιστάμενων ΕΠΑ, των τριών εταιριών που διαχειρίζονται τα δίκτυα πόλης ασκώντας και εμπορία  αερίου στη λιανική αγορά Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Το υπόλοιπο 49% και το μάνατζμεντ ανήκει στη Shell στην ΕΠΑ Αττικής και στην ΕΝΙ σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία. 
Η πλήρης απόσυρση της ΔΕΠΑ από την εμπορία στη λιανική αποτελεί και ένα από τα βασικά σημεία τριβής με τους εκπροσώπους των θεσμών, ένα ζήτημα που θα κληθεί να διαπραγματευτεί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στη συνάντηση που θα έχει μαζί τους, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. 
Ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ εντάσσεται στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που μαζί με την εξέλιξη των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) αποτελούν τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων στον τομέα της Ενέργειας, στο  πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου