Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Τα προβλήματα της ΔΕΗ οδηγούν ... σε αποφάσεις για τις μονάδες της - Τι εξετάζεται


Τα προβλήματα της ΔΕΗ οδηγούν ... σε αποφάσεις για τις μονάδες της - Τι εξετάζεται Εντονος προβληματισμός υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο για τις δυσμενείς προοπτικές της ΔΕΗ, αν και η μετοχή σημείωσε άνοδο 7,8% χθες στο χρηματιστήριο.
 
Εχει συνηδητοποιηθεί σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπδο ότι πρέπει η Επιχείρηση να πάει προς τελική λύση.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προεξοφλεί ότι ωριμάζουν οι αποφάσεις για να ληφθούν μέτρα και να προχωρήσουν κινήσεις που θα εξασφαλίσουν στην επιχείρηση ένα βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο.
Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πολύ επικίνδυνο για το σύνολο της οικονομίας στο σημείο που ακόμα και οι ανταγωνιστές το μόνο που εύχονται είναι να εξασφαλίσει την επιβίωσή της.
 Η υπόθεση όμως της αύξησης των ποσοτήτων στις δημοπρασίες, που οι θεσμοί πιέζουν να υιοθετηθεί θα επιδεινώσουν τις ζημίες της ΔΕΗ που τα ίδια τα στελέχη της υπολογίζουν σε 300 εκατ ευρώ τον χρόνο με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
 Όμως μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να ειναι αναπότρεπτη  και η ΔΕΗ θα πρέπει να βρει ένα άλλο αντίδοτο που θα ενισχύσει την ρευστότητα και τις ταμειακές της ροές.
 Όπως η αγορά έχει αρχίσει να εκτιμά από τα ποικίλα αδιέξοδα που έχουν πια διαφανεί, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πουλήσει μονάδες, το ερώτημα είναι ποιες θα είναι αυτές,για ποιες θα υπάρξει ενδιαφέρον και ποιά μπορεί να είναι τα τιμήματα.
Η ΔΕΗ εξάλλου θα επιβαρυνθεί και από τις ανανεώσιμες αν δεν μετακυλίσει αυτό το κόστος στους καταναλωτές.
Μπορεί λοιπόν να αποτελεί η Επιχείρηση που ακόμα και τώρα δίνει ανταγωνιστικά τιμολόγια στην βιομηχανία το "χωνευτήρι" όλου του ενεργειακού συστήματος;
 
Aδιευκρίνιστο το όφελος από την πώληση και ανταλλαγή του ΑΔΜΗΕ

Ο κ. Εμ Παναγιωτάκης που θεωρείται έμπειρος και διαθέτει πολιτική κάλυψη σε επίπεδο Μαξίμου αλλά και μια γενική εκτίμηση στην αγορά διαβλέποντας τα προβλήματα που δημιουργούνται προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείας για να αντιμετωπίσει μια εξέλιξη, που επικροτείται από τους δανειστές οι οποίοι όπως αποδεινύεται πλειοδοτούν κιόλας σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τις δημοπρασίες τα περίφημα ΝΟΜΕ.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να προδικάσει ποια θα είναι η νομική κατάληξη όμως το βέβαιο είναι ότι η δρομολόγηση της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει πολύ διαφορετικά σε σχέση με τους τρέχοντες όρους.
Η ΔΕΗ λοιπον θα πρέπει  να υιοθετήσει μια ορθολογική και αποτελεσματική στρατηγική που θα την βγάλει από το π΄ροβλημα και θα της δώσει στρατηγικά τον δρόμο εξόδου από την κρίση.
Ένα βασικό ερώτημα που η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα απαντήσει έχει να κάνει με την αποζημίωση που θα λάβει η ΔΕΗ από το deal του ΑΔΜΗΕ με το ελληνικό δημόσιο.
Μεθαύριο η ΔΕΗ στην Γ.Σ. θα επικυρώσει τα 320 εκατ που πήρε από την State Greed Corporation of China για το 24%.
Ενα νούμερο δηλαδή που δίνει μια αποτίμηση στο asset αυτό της τάξης του 1,3 δις.
Και όμως η αγορά δίνει μια αποτίμηση στην ΔΕΗ χαμηλότερα από 800 εκατ ευρώ συνολικά,προεξοφλώντας ότι η Επιχείρηση δεν έχει αντιμετωπίσει τους κινδύνους της και βρίσκεται μακριά ακόμα από αυτό το σημείο.
Στο εξάμηνο εμφάνισε μιια μείωση δανείων κατά 150 εκατ στα 4,741 δις ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι ο κύκλος εργασιών φέτος θα προσεγγίσει τα 5,8 δις.

Προσδοκίες για τους ρύπους

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στις 8 Δεκεμβρίου για την ουσιαστική μείωση επιβάρυνσης από τα δικαιώματα ρύπων αποτελεί μια επίσης κρίσιμη παράμετρο,που φαίνεται από τις χθεσινές πληροφορίες ότι έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της Eurelectrik, δηλαδή της Ενωσης Ηλεκτροπαραγωγών Ευρωπαικών Εταιριών.
Αν και αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι θετική η ΔΕΗ θα πρέπει να ετοιμαστεί από την νέα χρονιά για μια περίοδο με αυξημένες τιμές πετρελαίου που πλήττουν το κόστος της.

Ποιές μονάδες για ποιούς

Το κρίσιμο λοιπόν είναι ποιό μείγμα μονάδων θα πρέπει η ΔΕΗ να πουλήσει για να εξασφαλίσει μια ενίσχυση που θα της επιτρέψει να αναπνεύσει οριστικά και μακροχρόνια.
Οι παλαιές λιγινιτικες μονάδες έχουν μικρή αξία άρα θα πρέπει να επιλέξει νεότερες μονάδες και ίσως όχι μόνο λιγντικτικές.
Αυτό θα μπορούσε να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια από διεθνείς επενδυτές αλλά και να δώσει την ευκαιρία στους ελληνικούς ομίλους να εισέλθουν στην διαδικασία.

Μακρινή λύση το 17%;

Η λύση του 17% είναι ίσως το πιο εύκολο και ταυτόχρονα το πιο δύσκολο ζήτημα.
Κάποιοι που το αντιμετωπίζουν σαν μια γενική πολιτική επιχειρηματολογία δεν αντιλαμβάνονται ότι η ευρωπαική εταιρία που θα πάρει το ποσοστό αυτό και θα συνδιοικεί πλεόν με το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει όρους βιωσιμότητας και κερδοφορίας σε μια αγορά που κατ ουσίαν ακόμα δεν έχει ωριμάσει και είναι μακριά από τους στόχους ανακατανομής του 2020.
Ταυτόχρονα θα σημάνει και στρατηγικές αποφάσεις και δεσμεύσεις  που θα φέρουν προ νέων δεδομένων το εσωτερικό κατεστημένο που βλέπει με πολύ μεγάλη επιφύλαξη μια τέτοια εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου