Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Το μεγάλο παρασκήνιο πίσω από την ολιγοήμερη παράταση στο διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ (Του Χάρη Φλουδόπουλου)

Η νέα παράταση που δόθηκε στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 24% της θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ, κρύβει έντονο παρασκήνιο και δείχνει ότι ο διαγωνισμός που διενεργείται από τη μητρική εταιρεία βαίνει προς επιτυχή ολοκλήρωση.
Αυτό τουλάχιστον μαρτυρά το έντονο ενδιαφέρον που
έδειξαν κάποιοι συμμετέχοντες, οι οποίοι μέχρι και την τελευταία στιγμή "ξεσκονίζουν" τα τεύχη του διαγωνισμού συζητώντας με τους συμβούλους της ΔΕΗ για συγκεκριμένες λεπτομέρειες και παραμέτρους της διαδικασίας.
Το έντονο αυτό ενδιαφέρον, το οποίο άλλωστε και οδήγησε στην ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας κατάθεσης προσφορών, που αρχικά είχε οριστεί για την περασμένη Τετάρτη και τελικά ορίστηκε για την επόμενη Παρασκευή, ερμηνεύεται από πολλές πλευρές ως ένδειξη των θετικών προθέσεων των εταιριών, που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. 
Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν λυθεί όλες οι προηγούμενες εκκρεμότητες σε σχέση με τα ζητήματα του διαγωνισμού αλλά και της πώλησης (πχ τα θέματα με το δανεισμό της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και η έγκριση του πλάνου απόσχισης από τις τράπεζες) και εκείνο που απομένει είναι να προσέλθουν οι ενδιαφερόμενοι την επόμενη Παρασκευή με τις δεσμευτικές προσφορές τους. 
Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί και η ανεξάρτητη αποτίμηση της εταιρείας από την Barclays ωστόσο τα αποτελέσματα της δεν είναι άγνωστα ούτε στη ΔΕΗ και θα παραδοθούν σε κλειστό φάκελο ο όποιος θα ανοιχτεί μαζί με τις προσφορές των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό. 
Μοναδική αγωνία αυτή τη στιγμή από πλευράς ΔΕΗ είναι το ύψος στο οποίο θα κυμανθούν οι προσφορές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι πάντως που θεωρούν ότι εκ των διεκδικητών, το ισχυρότερο φαβορί και η εταιρεία που εμφανίζεται να έχει τη βούληση να ανεβάσει τον πήχη των προσφορών είναι η κινεζική State Grid.
Εξ αυτού του λόγου μάλιστα από πολλές πλευρές έχει ήδη χριστεί και ως φαβορί της διαδικασίας. Οι Κινέζοι πάντως δεν έχουν κρύψει το ενδιαφέρον τους για συγκεκριμένες δραστηριότητες και τομείς σε περίπτωση που εισέλθουν τελικώς στον ΑΔΜΗΕ ως μέτοχοι μειοψηφίας με ειδικά προνόμια στο μάνατζμεντ. Συγκεκριμένα οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για ορισμό στελέχους της δικής τους εμπιστοσύνης στην οικονομική διεύθυνση και στη διεύθυνση προμηθειών.
Οι Ιταλοί από την πλευρά τους αναμένεται να προσέλθουν στο διαγωνισμό καταθέτοντας μία προσφορά στη βάση της δικής τους εκτίμησης για την εμπορική αξία του ΑΔΜΗΕ λαμβανομένου υπόψη και του ρίσκου χώρας. Αυτό μάλιστα έχει τονίσει πολλάκις η διοίκηση της ιταλικής εταιρείας στις δημόσιες τοποθετήσεις της σε σχέση με τον ελληνικό διαγωνισμό. 
Τέλος σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες η γαλλική RTE Εμφανίζεται αποστασιοποιημένη εκ νέου από τη διαδικασία και πολύ δύσκολο θα εμφανιστεί με δεσμευτική προσφορά στην τελική φάση του διαγωνισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να έχει παίξει ρόλο και η αποτυχία των συζητήσεων που έγιναν ώστε η γαλλική εταιρεία να καταθέσει προσφορά μαζί  με την καναδική Quebec Hydro. Οι σχετικές συζητήσεις που έγιναν προ δεκαημέρου, δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σύμφωνα με πηγές που είναι σε γνώση των διεργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου