Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Η επέλαση του Κόκκινου Δράκου (του Χρήστου Κολώνα)

Αποτέλεσμα εικόνας για κοκκινος δρακος
Στα εγχώρια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται η εισβολή του κινεζικού επενδυτικού κεφαλαίου, μετά την παραγωγή ρεύματος και τα λιμάνια. 
Η κινεζική State Grid Corporation of China, μετά τη CMEC που υπέγραψε σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας με τη ΔΕΗ για το “project Μελίτη” και την COSCO στον Πειραιά, αποκτά το 24% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Και μάλιστα με τίμημα που ξεπερνά κάθε προσδοκία καθώς ανήλθε στα 320 εκατ. ευρώ, όταν η αποτίμηση υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. 
Το μοντέλο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη μητρική της εταιρία, τη ΔΕΗ, με τη μεταφορά του πλειοψηφικού πακέτου
51% στο δημόσιο, τη διάθεση του 24% σε επενδυτή και του υπόλοιπου 25% στο Χρηματιστήριο που εισηγήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, “αποτελούσε και αποτελεί ένα στοίχημα που κερδήθηκε”, σχολιάζουν συνεργάτες του υπουργού.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές “επιτυγχάνεται ο στόχος της κυβέρνησης να διατηρηθεί ο έλεγχος των δικτύων μεταφοράς στο δημόσιο αλλά και να μπει επενδυτής στην εταιρία με εμπειρία και στέρεα οικονομική βάση”. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία πώλησης του 24% ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, μόλις τέσσερις μήνες. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΗ “πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία ήταν άψογη, πράγμα για το οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ συγχαίρει τα αρμόδια στελέχη της εταιρείας για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν”, αναφέρει και συνεχίζει περιγράφοντας επόμενα βήματα: “Το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης στις 31 Οκτωβρίου θα πάρει την απόφαση για τον προτιμητέο επενδυτή. Οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου.”
Υπενθυμίζεται ότι δεύτερη εταιρία στο διαγωνισμό, με χαμηλότερη προσφορά, χωρίς όμως να χει γίνει γνωστό το ύψος της, ήλθε η ιταλική Terna. 
Η State Grid Corporation of China (SGCC) είναι η μεγαλύτερη κινεζική εταιρία που διαχειρίζεται και κατασκευάζει δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο κύκλος εργασιών της είναι μεγαλύτερος από 72,3 δισ. ευρώ και απασχολεί 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους. Η SGCC παρέχει ισχύ σε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 26 επαρχίες, αυτόνομες περιοχές και δήμους της Κίνας, που καλύπτουν το 88% του εθνικού εδάφους. Η εταιρεία επίσης συμμετέχει σε εταιρίες στις Φιλιππίνες, τη Βραζιλία, την Πορτογαλία, την Αυστραλία και την Ιταλία, κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι SGCC έχει έμμεση συμμετοχή στην δεύτερη εταιρία την ιταλική Terna που διεκδίκησε το 24% του ΑΔΜΗΕ. 
Στις 27 Νοεμβρίου του 2014, η SGCC ολοκλήρωσε την απόκτηση του 35% των μετοχών της Cassa Depositi e Prestiti Reti (CDP RETI) από την Cassa depositi e prestiti Spa (CDP). Η οποία CDP RETI κατέχει μερίδιο 29.85% στη Terna. Mέλος του ΔΣ της τελευταίας είναι πλέον, μετά από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Yupeng He, ως εκπρόσωπος της State Grid. 
Η SGCC όπως και η Terna είχαν επίσης συμμετάσχει και στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% ΑΔΜΗΕ το 2014. Διαδικασία που ποτέ δεν τελεσφόρησε καθώς προκηρύχθηκαν οι εκλογές και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε το διαγωνισμό προκρίνοντας το δικό της μοντέλο σε συμφωνία με τους θεσμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου