Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ποιος αγόρασε τι στις δημοπρασίες και γιατί δεν υπήρξε χειραγώγηση


Αποτέλεσμα εικόνας για δημοπρασιες

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η μεγάλη επιτυχία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ προκάλεσε νευρικότητα στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία είδε τις τιμές να διαμορφώνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την αγορά και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω περιορισμό του μεριδίου αγοράς, αλλά και την παγίωση και ενίσχυση της θέσης του ανταγωνισμού. Τους επόμενους μήνες, μάλιστα, μπορεί κανείς να εικάσει ,μετά βεβαιότητος, ότι θα γίνουν άλματα από πλευράς ιδιωτών, οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ, αφού
απέκτησαν πρόσβαση στο λιγνιτικό και υδροηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο ενέργειας της εταιρείας. Με δεδομένη την ευελιξία των ιδιωτών παικτών, τα χαμηλότερα λειτουργικά κόστη αλλά και την καλύτερη αποδοτικότητα που εμφανίζουν οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, το επόμενο διάστημα, αναμένεται να καταγραφούν συνταρακτικές αλλαγές στο τοπίο της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Από την πλευρά της ΔΕΗ, πάντως, η μάλλον σπασμωδική αντίδραση, παραβλέπει το γεγονός ότι τα ΝΟΜΕ αποτελούν την κυβερνητική επιλογή που αντικατέστησε την πώληση της μικρής ΔΕΗ ως μνημονιακή υποχρέωση, στόχο, στον οποίο είχαν συνταχθεί 100% όσοι διαχειρίζονται, σήμερα, τις τύχες της επιχείρησης.
Στην πραγματικότητα, βεβαίως, οι κατηγορίες που εξαπολύθηκαν περί στημένου διαγωνισμού, αλλά και περί χαμηλής τιμής ουδόλως στέκονται. Το αντίθετο. Η μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό, η οποία δε συνάδει με τα χαρακτηριστικά, το προφίλ και τις δυνατότητες μιας εταιρείας, ήταν εκείνη που προήλθε από τα "κρατικά" ΕΛΤΑ, στα οποία μάλιστα η ΔΕΗ όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν έχει παράσχει τεχνογνωσία και συνεργάζεται μαζί τους για την ανάπτυξή τους. Συγκεκριμένα, τα ΕΛΤΑ, με ουσιαστικά μηδενικό μερίδιο αγοράς, πήγαν να χτυπήσουν στο διαγωνισμό 15MWh/h και μάλιστα στην υψηλότερη τιμή των 37,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τώρα που πήραν αυτήν την ενέργεια και μάλιστα ακριβότερα από τους υπόλοιπους παίκτες, χωρίς να έχουν έναν πελάτη εκτός του δικτύου τους, απομένει να φανεί πως θα τη διαχειριστούν. Δίκτυο, πάντως, πελατών για να διατεθεί η συγκεκριμένη ποσότητα, δεν υπάρχει και η μοναδική διέξοδος θα είναι η ενέργεια να πουληθεί σε άλλη εταιρεία, πιθανόν και με ζημιά. 
Κάποιοι μάλιστα μιλούν ήδη για τον αποτυχημένο... "Σαββίδη" των ΝΟΜΕ, υπό την έννοια ότι τα ΕΛΤΑ απέτυχαν να ανεβάσουν την τιμή, όπως έγινε στις δημοπρασίες των τηλεοπτικών αδειών.
Αντίθετα με τα κρατικά ΕΛΤΑ, όλες οι υπόλοιπες προσφορές εικάζεται ότι κινήθηκαν κοντά στα μερίδια αγοράς που ήδη διαθέτουν οι παίκτες και επομένως μπορούν να διατεθούν στο υφιστάμενο πελατολόγιο και ταυτόχρονα να υποστηρίξουν μια υγιή ανάπτυξη και επέκταση σε νέους πελάτες, πάντα με βάση ένα λογικό ρυθμό.
Θυμίζουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία που έχει δημοσιεύσει ο ΛΑΓΗΕ για την εικόνα της αγοράς, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ έχει πέσει τον Σεπτέμβριο στο 88,07%, χάνοντας περίπου 2%, ενώ οι ιδιώτες έχουν ανέλθει στο 11,73%. Στην πρώτη θέση των ιδιωτών (από πλευράς όγκου) βρίσκεται η Ήρων (3,14%), ακολουθούν Protergia (2,98%) Elpedison (2,52%) NRG (0,94%) Volterra (0,73%) Watt + Volt (0,64%) GREEN (0,52%) ΕΛΤΑ (0,06%) Novaera (0,02%) Interbeton (0,02%).
Σημειώνεται, επίσης, ότι στην προχθεσινή δημοπρασία συμμετείχε και η ΒΙΕΝΕΡ του Ομίλου Βιοχάλκο, η οποία μάλιστα εξασφάλισε ποσότητα 2 MWh.
Εάν υποτεθεί ότι η κάθε εταιρεία έκανε προσφορά ανάλογη με το μερίδιο αγοράς που διαθέτει τότε μπορεί να εικάσει κανείς ότι οι προσφορές κινήθηκαν ως εξής:
- Η μεγαλύτερη προσφορά των 108 MWh/h στα 37,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα λογικά προήλθε από τον Ήρωνα.
- Ακολούθως, η δεύτερη προσφορά των 105 MWh/h στα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα φαίνεται να προήλθε από την Protergia.
- Η τρίτη προσφορά των 97MWh/h στα 37,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την Elpedison.
Ακολούθησαν οι προσφορές:
των 53MWh/h στα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα,
των 42MWh/h στα 37,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα,
των 20 Mwh/ στα 37,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα και
των 15 Mwh/h στα 37,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα
"Υποψήφιες" εταιρείες για αυτές τις προσφορές είναι οι NRG, Watt & Volt, Volterra και GREEN, ενώ όπως προαναφέρθηκε, η μεγαλύτερη προσφορά για 15MWh/h στα 37,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα προήλθε από τα ΕΛΤΑ.
Τέλος, δύο προφορές προήλθαν από εμπορικές εταιρείες βιομηχανικών ομίλων (Interbeton του Ομίλου Τιτάν και ΒΙΕΝΕΡ του Ομίλου Βιοχάλκο). 
Σε κάθε περίπτωση, από την έκβαση της δημοπρασίας, φάνηκε ότι οι ποσότητες ήταν επαρκείς, ενώ οι εταιρείες που είναι ήδη στην αγορά δεν κινήθηκαν επιθετικά παρά κοίταξαν να εξασφαλίσουν ποσότητες ικανές για να καλύψουν μέρος των αναγκών του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου πελατών που έχουν αλλά και πιθανή λελογισμένη επέκταση τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά σε νέες κατηγορίες πελατών. 
ΕΣΑΗ: Οι δημοπρασίες αφορούν πρωτίστως τους καταναλωτές
Οι δημοπρασίες, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσουν σε αλλαγή του τοπίου της αγοράς. Μάλιστα όπως σημείωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΣΑΗ, Γ. Στάμτσης μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, οι δημοπρασίες αφορούν πρωτίστως τους καταναλωτές ενώ η πρώτη δημοπρασία αποτελεί το πρώτο βήμα για το άνοιγμα της αγοράς και τον ανταγωνισμό.
"Άσχετα λοιπόν από το τι πιστεύουμε εμείς οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και προμηθευτές, από το τι πιστεύει η ΔΕΗ, κι από τι πιστεύουν οι πολιτικοί και οι ρυθμιστές και διαχειριστές της αγοράς, πρέπει να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καταναλωτών για περισσότερο ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές. Άρα: Ανταγωνισμός τώρα, Ανταγωνισμός διαρκής, Ανταγωνισμός πραγματικός", είπε ο κ. Στάμτσης, προσθέτοντας ότι ήδη είναι ορατά τα οφέλη για τον καταναλωτή τα οποία θα μπορούσαν να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο εάν δινόταν δυνατότητα για επί ίσοις όροις ανταγωνισμό στην παραγωγή. "Φανταστείτε τι όφελος θα δουν οι καταναλωτές αν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί και προμηθευτές, αποκτήσουν πρόσβαση όχι απλά στη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, αλλά αν μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του κόστους αυτής της παραγωγής", σημείωσε ο κ. Στάμτσης.  

http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου