«Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι (άσπονδες) φιλενάδες της».
Ναι, είναι τραγικό αλλά κάπως έτσι έχουν τα πράγματα.
Δυστυχώς αυτήν την εικόνα γεννά η επόμενη ημέρα της «πρεμιέρας» των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που άφησε όοοοοολους τους παίκτες του παιχνιδιού ικανοποιημένους, ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΔΕΗ. Τυχαίο; Οπωσδήποτε όχι.
Η πολύκροτη διαδικασία των ΝΟΜΕ (την καταστροφική εφαρμογή της οποίας είχε εξ αρχής επισημάνει και πολεμήσει
η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) διεξήχθη χθες ως είχε προγραμματιστεί και την ώρα που μία τελείως διαφορετική εικόνα ήταν αναμενόμενη, η δημοπρασία … τελείωσε έτσι όπως ξεκίνησε (σε ότι έχει να κάνει με την τιμή της 37,37) αποδεικνύοντας περίτρανα ότι, ο «ανταγωνισμός» έχει πλέον αποκτήσει άλλη έννοια και ότι το παιχνίδι είναι πολύ καλά ….στημένο.
Στο όνομα αυτού του «δήθεν ανταγωνισμού», από την πρώτη κιόλας δημοπρασία πακέτου λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, είναι πασιφανές ότι η ΔΕΗ ανεβαίνει στο βάθρο της πλέον δυσμενούς/ζημιογόνας θέσης, αφού η μέση τιμή της δημοπρατηθείσας ενέργειας υπήρξε σαφώς κάτω από το κόστος παραγωγής της.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να πουλήσει το 40% της υδροηλεκτρικής/λιγνιτικής της παραγωγής, κάτω του κόστους, με τους υπόλοιπους φυσικά να αποκτούν τεράστια περιθώρια κέρδους πουλώντας στην λιανική αγορά ρεύματος.
Την ώρα που η ΔΕΗ προσπαθεί, ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού, να διαχειριστεί τις πολλές και καυτές πατάτες που έχει στα χέρια της, οι εταιρίες των Βιομηχανικών ομίλων (μέσω της «εφεύρεσης» των ΝΟΜΕ) γίνονται γροθιά, γίνονται όπλο, γίνονται μαχαίρι και δίδουν ένα ακόμα χτύπημα αφήνοντας πίσω τους την επιχείρηση να αιμορραγεί από μία ακόμα πληγή.
Την ίδια όμως ώρα που η Διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωσή της, προφανώς αμφισβητώντας τη διαδικασία της δημοπρασίας, δηλώνει πως «επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση», ο Πρόεδρός της (από το βήμα του Συνεδρίου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2016» του ΙΕΝΕ), καταφέρνει για μία ακόμα φορά να μας αφήσει άφωνους/έκπληκτους/απορημένους/εμβρόντητους, αφού ρίχνει όχι απλά λάδι στη φωτιά, αλλά ρίχνει την ίδια τη ΔΕΗ στη φωτιά, υποστηρίζοντας ότι η εμμονή για τη διατήρηση του 51% του Δημοσίου στη ΔΕΗ μπορεί να αποβεί καταστροφική (!!!), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απρόσεκτοι χειρισμοί μπορούν να της προξενήσουν μεγάλη ζημιά, ενώ υπεύθυνες και προσεκτικές μεθοδεύσεις, ανεξάρτητα από την τελική επιλογή, μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για την Επιχείρηση. Άλλωστε το κράτος – Υπερταμείο και με το 51% και με το 34% τον ίδιο έλεγχο θα ασκεί στην Εταιρεία».
Αν κάποιοι διαβάζοντας τα παραπάνω θεωρούν ότι άλλαξε τις τελευταίες ώρες η Διοίκηση της ΔΕΗ και οι δηλώσεις ανήκουν στο νέο της Πρόεδρο, λάθος νομίζουν. Πρόκειται για την ίδια Διοίκηση που τον περασμένο Ιούνιο παρακαλούσε τους εργαζόμενους, με σχετική δραματικότατη επιστολή του Προέδρου της προς τους εργαζόμενους, «να βάλουν πλάτες» για να σωθεί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού γιατί «σήμερα η Επιχείρηση χρειάζεται τον καθένα από εμάς περισσότερο από ποτέ άλλοτε». Είναι ο ίδιος Πρόεδρος που σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα με θέμα «Μεταλιγνιτική περίοδος: Η πρόκληση για τη Δυτική Μακεδονία» υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της Επιχείρησής μας, αποτελεί εγγύηση».
Εκτός και αν οι εκάστοτε δηλώσεις του Προέδρου ότι «η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι διαφορετική», έχουν να κάνουν με τη χθεσινή του βόμβα περί Δημοσίου χαρακτήρα. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πλέον προφανές ότι ο καπετάνιος εγκαταλείπει πρώτος το καράβι που πελαγοδρομεί, «προδίδοντας» αρχές και ξεχνώντας/διαγράφοντας αγώνες και θέσεις που είχε ο ίδιος υπερασπιστεί ως Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ (1991-1992).
Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, αλλαγή ρότας μόνο μία εξήγηση θα μπορεί να έχει και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι μάλλον είναι πιο ανώδυνο αλλά και πιο αρεστό και κολακευτικό να δίνεις διαπιστευτήρια στην Κυβέρνηση (έστω και αν αυτό σημαίνει καρατόμηση θέσεων και προσώπων) από το να δώσεις μία μάχη για να αποτρέψεις την καταστροφή που έρχεται.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, έδωσε σκληρές μάχες για τη διατήρηση του 51% της ΔΕΗ στο Ελληνικό δημόσιο και θα δώσει πολύ σκληρότερες προκειμένου να διασφαλίσει το Δημόσιο χαρακτήρα της. Στο πλαίσιο αυτό, στήριξε και θα στηρίζει αναφανδόν εκάστοτε πολιτικές που συντάσσονται με αυτή της τη θέση και διεκδίκηση.
Η ΔΕΗ υπήρξε δημόσια επί 60 και πλέον χρόνια και Δημόσια θα ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.
Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου