DEH

DEH

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Plan B για ΔΕΠΑ, ΔΕΗ και ΔΕΣΦΑ. ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας», ο κ. Σκουρλέτης επιδιώκει να αποφύγει την πώληση πλειοψηφικών πακέτων μετοχών και την παραχώρηση μάνατζμεντ σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ έχοντας καταστρώσει διαφορετικά πλάνα σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.
Οι προτάσεις του υπουργείου, όπως αναφέρουν πηγές, έχουν γνωστοποιηθεί ανεπίσημα στους θεσμούς και

καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ, όπου ακυρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 66%. Υπενθυμίζεται ότι πια για τη θυγατρική της ΔΕΗ έχουν προχωρήσει οι ενέργειες ώστε να διατεθεί το 20% σε ιδιώτη επενδυτή.
Το «σκεπτικό Σκουρλέτη» έχει να κάνει με το ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μπορεί να δώσει υπεραξία και αναπτυξιακούς πόντους στη χώρα μόνο με την είσοδο επενδυτών και όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις που θέλουν την παραχώρηση πλειοψηφικών πακέτων όπου τα έσοδα θα κατευθυνθούν στον «κουβά» του χρέους...
Το επιχείρημα αυτό, όπως το περιγράφουν συνεργάτες του υπουργού στην «Οικονομία», τεκμηριώνεται ακόμη περισσότερο και με το γεγονός ότι ενεργειακές εταιρείες έχουν μπροστά τους σειρά μεγάλων επενδυτικών έργων.
Ετσι, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, όπου η εταιρεία δρομολογεί έργα όπως τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία IGB ή με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι να προχωρήσει η εισαγωγή ποσοστού 30% στο χρηματιστήριο. Το Δημόσιο να δώσει ποσοστό 15% και τα Ελληνικά Πετρέλαια άλλο τόσο από το μερίδιο που έχουν στην εταιρεία παροχής φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτόν θα αντληθεί επενδυτικό κεφάλαιο για την επενδυτική προοπτική της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ στις λίστες του ΤΑΙΠΕΔ και του νέου υπερταμείου έχει προγραμματιστεί για επανεκκίνηση της διαδικασίας πώλησης του 65%.
Συμπράξεις
Σε σχέση με τη ΔΕΗ, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιπροτείνει για την πώληση του 17% τις συμπράξεις της επιχείρησης με άλλες ιδιωτικές εταιρείες σε συγκεκριμένα projects, καθώς έτσι επιτυγχάνεται και ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αλλωστε, όπως σημειώνουν πηγές, οι παρούσες συνθήκες (π.χ. ληξιπρόθεσμα χρέη) δεν ευνοούν την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών.
Υστερα από το μεγάλο αγκάθι... της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, μετά την «τροπολογία Σκουρλέτη» για τη μείωση των μεγάλων αυξήσεων στα τέλη χρήσης φυσικού αερίου, που προκάλεσε την αναδίπλωση των Αζέρων της Socar, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας φέρεται να έχει σε δεύτερο πλάνο μοντέλο εισόδου επενδυτή στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ. Οι επιχειρήσεις που θέλουν οι πληροφορίες να ενδιαφέρονται να μπουν εφόσον το Δημόσιο κρατήσει ποσοστό πάνω από το 51% του ΔΕΣΦΑ είναι η ιταλική Snam και η βελγική Fluxys.
Η ηγεσία του υπουργείου τηρεί στάση αναμονής ως προς την επίσημη εκδήλωση της αντίδρασης της Socar για την απόκτηση ή όχι του 66% του ΔΕΣΦΑ. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν το υπουργείο να αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα και τις προθέσεις από τους δύο προαναφερόμενους ευρωπαϊκούς διαχειριστές, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον προ μηνών για την απόκτηση μεριδίου από το ποσοστό που θα έπαιρνε η αζερική κρατική εταιρεία. Πάντως, αν και οι θεσμοί δεν φαίνεται να συμφωνούν με τις θέσεις του υπουργείου, εντούτοις ο κ. Σκουρλέτης ποντάρει στη θετική έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τον ΑΔΜΗΕ προκειμένου να επιχειρηματολογήσει έναντι των εταίρων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: