Στα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα.. μείναμε από τους κυβερνόντες για τον Όμιλο και τον τομέα της ενέργειας γενικότερα.
Αντί για την ενίσχυση της ΔΕΗ και του ρόλου της στην κοινωνία, υλοποιούν πωλήσεις καθοριστικών κομματιών της (ΑΔΜΗΕ, Μονάδων Παραγωγής) και εφαρμόζουν πολιτικές τύπου ΝΟΜΕ, υπερηφανευόμενοι ότι έτσι θα πετύχουν τους υπογεγραμμένους μνημονιακούς στόχους τους.
Το σοβαρότερο όμως όλων είναι ότι, δεν έχουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επιβίωση της Επιχείρησης και αφού δεν έχει η Ελληνική Κυβέρνηση σχέδιο για την ΔΕΗ, την παρέδωσε στους τροικανούς που αυτοί σίγουρα … έχουν.
Το 17% και το 34% των μετοχών της ΔΕΗ που κατέχει το Δημόσιο, το πρώτο θα πωληθεί μέσω ΤΑΙΠΕΔ και το δεύτερο θα παραχωρηθεί στο Υπερταμείο για… μόλις… 99 χρόνια.
Έτσι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα έχει κανένα ποσοστό στην μετοχική σύνθεση και κανένα λόγο για την πορεία της.
Η Διοίκηση θα ασκείται από τους δανειστές, αφού χωρίς την συμφωνία τους δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα.
Σκοπός του Υπερταμείου είναι η άντληση συγκεκριμένων εσόδων από την “αξιοποίηση” των εισφερομένων επιχειρήσεων σε αυτό.
Το πώς θα γίνει η αξιοποίηση αυτή, μπορεί να το φανταστεί ο καθένας.
Ο καταναλωτής με την αύξηση της τιμής του τιμολογίου και ο εργαζόμενος της Επιχείρησης με την αβεβαιότητα πλέον της θέσης εργασίας του και ασφαλώς με την μείωση στο μισθό του.
Η αποκοπή του ΑΔΜΗΕ από τον Όμιλο, έχουμε πολλές φορές τονίσει, ότι θα επιφέρει από μόνη της τεράστια ζημιά σε αυτόν.
Για την Παραγωγή και την εκμετάλλευση των Ορυχείων, από την μια μεριά ο Υπουργός μιλάει ξεκάθαρα για συμπράξεις ΔΕΗ – ΙΔΙΩΤΩΝ σε υπάρχουσες μονάδες, ώστε υποτίθεται να δημιουργηθεί ένας ισχυρός ανταγωνιστικός πόλος στην ΔΕΗ και με την ευχή όπως λέει, ότι “μπορεί να συνεχίσει η ΔΕΗ να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας” και από την άλλη ο Πρόεδρος της Επιχείρησης που την υπόθεση των συμπράξεων τις δέχεται μόνο σε νέα επενδυτικά έργα.
Βρέθηκε λοιπόν, όπως είδαμε με τις τελευταίες εξαγγελίες (μνημόνια συνεργασίας κ.α.), η χρυσή τομή.
Νέες εταιρείες συμπράξεων της ΔΕΗ με τους ιδιώτες, που θα περιλαμβάνουν υπάρχουσες μονάδες και νέες ,στις οποίες η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφικό ποσοστό,
το οποίο θα καθοριστεί μετά από αποτίμηση των προσφερομένων παγίων των περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό το τρομερό σχέδιο λοιπόν, είναι μια νέα μικρή ΔΕΗ ( τα ίδια Παντελάκι μου τα ίδια Παντελή μου) μόνο που τώρα έχει βρεθεί και ο συνέταιρος από την μακρινή χώρα του μεταξιού (τώρα πια όλα γίνονται βελούδινα).
Το πως θα πορευτεί η ΔΕΗ και πως θα επιβιώσει με αυτά τα μέτρα που της επιβάλλονται, ένας θεός ξέρει.
Η επιστήμη, οι οικονομικές θεωρίες σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Πάντως με τα ευχολόγια του Υπουργού και της Διοίκησης σίγουρα δεν θα επιβιώσει ο Όμιλος.
Ισχυρό όπλο της Χώρας αλλά και της Επιχείρησης για δεκαετίες ήταν η εκμετάλλευση του εθνικού μας καύσιμου του λιγνίτη για την παραγωγή ενέργειας. Η παραγωγή φτηνής ενέργειας, χωρίς την εξάρτηση από εισαγόμενα ακριβά καύσιμα, με όφελος του καταναλωτή και την στήριξη της εθνικής οικονομίας .
Εκτιμώντας την υπάρχουσα και την μελλοντική δυνατότητα σε λιγνιτική παραγωγή, ουσιαστικά μετά και την εισφορά της Μελίτης I στο νέο σχήμα της μικρής ΔΕΗ αλλά και τις αποσύρσεις των παλαιών μονάδων, εάν δεν πραγματοποιηθεί και το έργο αναβάθμισης ( αποθείωση )του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου V όπως φημολογείται, που θα του έδινε μακρά διάρκεια ζωής,
η Επιχείρηση θα απομείνει με μοναδική μονάδα λιγνιτικής παραγωγής την υπό κατασκευή Πτολεμαΐδα V( εάν πάνε τα πράγματα κανονικά).
Σε αυτό πρέπει να προστεθεί ότι το παραγόμενο προϊόν θα πωλείται στους “αεριτζήδες” κάτω του κόστους, λόγω εφαρμογής των ΝΟΜΕ.
Προσθετικά η λογική που αναπτύχθηκε τον παλαιότερο καιρό του… δεν πληρώνω… τώρα χτυπάει την ίδια την Επιχείρηση, δημιουργώντας καταστάσεις οικονομικού πνιγμού.
Εκτιμούμε ότι παρά τις καθυστερημένες πρωτοβουλίες της Διοίκησης για διακανονισμό, δεν επαρκούν για να καλυφτεί το χαμένο έδαφος.
Εδώ ταιριάζει απόλυτα ότι σπέρνεις, θερίζεις.
Πρέπει να αντιληφθούν όλοι (κυρίως Διοίκηση και Υπουργείο) την σοβαρότατη κατάσταση της ΔΕΗ και να πάψουν να την ωραιοποιούν.
Ο κορμός της πάλαι ποτέ κραταιάς Επιχείρησης αποτελείτο από το δίκτυο Μεταφοράς, τα Ορυχεία της και την Παραγωγή της, το δίκτυο Διανομής και την Εμπορία. Μετά την υλοποίηση των σχεδίων τους τι θα απομείνει;
Πως θα διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας για μεγάλα κομμάτια δραστηριότητας που εκτελούσε μέχρι χθες η Επιχείρηση και τώρα τις αφαιρούνται;
Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ότι, εάν προχωρήσουν στα περιοριστικά μέτρα, η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη για την Επιχείρηση και πολύ σύντομα θα έχει πρόβλημα επιβίωσης.
Είμαστε στο και πέντε και πρέπει όλοι υπεύθυνα με σοβαρότητα χωρίς λαϊκισμούς και αντιλαμβανόμενοι τον επερχόμενο κίνδυνο για το Όμιλο και την Εργασία μας δεν μπορεί να μας βρει με τα χέρια σταυρωμένα.
Η ευθύνη για ότι συμβεί θα βαραίνει και τις Διοικήσεις των Εταιρειών του Ομίλου που προέρχονται από τα σπλάχνα της Επιχείρησης, που χωρίς ουσιαστική αντίδραση αποδέχονται και υλοποιούν αυτά τα καταστροφικά σχέδια.
Η ΓΕΝΟΠ και οι Σύλλογοι, μαζί με τις άλλες Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ προς πώληση πρέπει να καθορίσουν κοινό πλαίσιο αντίστασης για την αποτροπή αυτής της τραγικής κατάστασης.
Ο Σύλλογος μας συμμετέχει σε κάθε μορφής αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου