Ασυμβατότητα του σχεδίου της ΡΑΕ για τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος με την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και νομοθεσία διαπιστώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (Elpedison, Ηρων, Protergia). Ο ΕΣΑΗ σημειώνει, μάλιστα, χαρακτηριστικά πως «σε περίπτωση που το παρόν σχέδιο δεν τροποποιηθεί ουσιωδώς, η ΡΑΕ και οι συναρμόδιοι φορείς θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να έχουν αναλάβει την ευθύνη να εμπλακεί η χώρα σε νέο κύκλο πολύμηνων διαπραγματεύσεων με αμφίβολη έκβαση.
Ο προβληματισμός του ΕΣΑΗ εδράζεται στο γεγονός ότι το παρόν σχέδιο αγνοεί παντελώς την ανάγκη εξασφάλισης ευέλικτης ισχύος. Πρόκειται για μια ανάγκη των ηλεκτρικών συστημάτων διεθνώς, που αναδείχθηκε λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και είναι το νεότερο και πιθανώς από εδώ και στο εξής κρισιμότερο στοιχείο για να εκτιμηθεί η επάρκεια ισχύος ενός ηλεκτρικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους (λόγω συννεφιάς, άπνοιας κ.λπ.), είναι απαραίτητο το ηλεκτρικό σύστημα να διαθέτει και συμβατικές μονάδες παραγωγής ικανές να καλύψουν αυτές τις διακυμάνσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τόσο η ΡΑΕ όσο και ο ΑΔΜΗΕ αναγνωρίζουν επί της αρχής αλλά και με βάση δικές τους πρόσφατες μελέτες πριν από μόλις δύο χρόνια την ανάγκη του εγχώριου ηλεκτρικού συστήματος για ευέλικτη ισχύ, δεν προτείνεται καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών αυτών και κατ’ επέκταση για την αποζημίωση των παραγωγών που προσφέρουν ευελιξία.
Πολύ περισσότερο, όμως, ο ΕΣΑΗ υποστηρίζει ότι το εν λόγω σχέδιο δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη του καθόλου ότι στην Ελλάδα υπάρχει αυτή τη στιγμή εν ενεργεία ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας, που σχεδιάστηκε για να καλύπτει αυτές ακριβώς τις ανάγκες και ο οποίος εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις τον Μάρτιο του 2016. Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, η εφαρμογή τόσο Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας όσο και Μόνιμου Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος αναφέρεται ρητά μεταξύ των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η ελληνική πλευρά. Πολύ περισσότερο, προβλέπεται ότι η λήξη του Μεταβατικού Μηχανισμού τον Απρίλιο του 2017 πρέπει να συμπέσει με την έναρξη εφαρμογής του Μόνιμου Μηχανισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου