Την Παρασκευή 23/9 έληξε η δημόσια διαβούλευση που είχε ξεκινήσει η ΡΑΕ στο τέλος Ιουλίου για το βασικό σχεδιασμό του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (ΜΑΕΙ) στο Διασυνδεδεμένο Ηλεκτρικό Σύστημα της χώρας μας. Με την ευκαιρία της δημόσιας διαβούλευσης πληροφορηθήκαμε πως ο ΑΔΜΗΕ εκπόνησε νέα "Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2017-2023" και το πολύ ενδιαφέρον βέβαια βρίσκεται στο γεγονός πως τη νέα Μελέτη δεν την είδαμε πουθενά στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ! Η τελευταία "Μελέτη Επάρκειας Ισχύος" που υπάρχει αναρτημένη στον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ είναι η "Μελέτη Επάρκειας Ισχύος για την περίοδο 2013 – 2020", με ημερομηνία ανάρτησης 13.1.2014 κι από εκεί κι έπειτα δεν υπάρχει τίποτα, λες και νέκρωσε ο δικτυακός τόπος του ΑΔΜΗΕ, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Μελέτες ασφαλώς κι έγιναν κι άλλες από το Γενάρη του 2014 και ουδόλως γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο επιλέχθηκε να μην αναρτηθούν. Ποιος άραγε φοβάται τη διαφάνεια στον ΑΔΜΗΕ; Δεν μπορώ να φανταστώ πως φοβούνται το σχολιασμό από ιστολόγια, όπως έγινε το 2014 απ' το Greeklignite. Εκτός κι αν κάποιος τους τράβηξε τ' αυτί για το περίφημο "Σε όλα τα σημεία αναφοράς η συμβολή των ... αιολικών θεωρείται ίση με 10% της συνολικής ισχύος τους", που έγραφε η σελίδα 30 της Μελέτης του 2014, ή το "Παρά τη μεγάλη αναμενόμενη διείσδυση των ΑΠΕ μέχρι το 2020, λόγω του στοχαστικού χαρακτήρα της παραγωγής τους, η συμβολή των μονάδων ΑΠΕ στην επάρκεια του συστήματος δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη" της σελίδας 40 ή ακόμα το "αρκετές μονάδες ΣΚ που εγκαταστάθηκαν μετά το 2004 που λόγω της τεχνολογίας τους, εμφανίζουν υψηλά τεχνικά ελάχιστα, πράγμα αρνητικό σε ένα μελλοντικό σύστημα με υψηλή διείσδυση ΑΠΕ έντονης στοχαστικότητας", που γράφει στα Συμπεράσματα. Τέτοιες αναφορές μπορεί μεν ν' ανταποκρίνονται άριστα στην πραγματικότητα, αλλά, όπως βεβαίως είναι γνωστό, όταν η πραγματικότητα δεν αρέσει στην προπαγάνδα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.
Έτσι λοιπόν τέτοιου είδους αναφορές δεν υπάρχουν πια στη νέα Μελέτη, που είναι μεν πολύ προσεκτικά γραμμένη, αλλά αφήνει επιμελώς να διαρρεύσουν κάποια απ' τα πολύ "ωραία" που χαρακτηρίζουν την ενεργειακή πολιτική της τελευταίας 15ετίας, αυτής που καταλήγει να σκάζει πλέον στα χέρια του Σύριζα. Για παράδειγμα, στο κάτω μέρος της σελ. 9 μπορεί κανείς να διαβάσει πως "Το 2014 ήταν η µοναδική χρονιά που τόσο η αιχµή φορτίου Συστήµατος (9092 MW) όσο και η συνολική αιχµή (9161 MW) εµφανίστηκαν το χειµώνα (Δεκέμβριο). Εκτιµάται ότι υπάρχει µια τάση στροφής των καταναλωτών στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση, τάση που ενδεχομένως ενισχυθεί στο µέλλον." Πώς να μη στραφούν οι καταναλωτές στην από ενεργειακή άποψη εντελώς απαράδεκτη θέρμανση με ηλεκτρισμό, όταν Τρόικα και ΣαμαροΒενιζέλοι φρόντισαν να επιβαρύνουν το πετρέλαιο θέρμανσης με εξωφρενικούς φόρους πάνω στους φόρους; Πώς να μη στραφούν οι καταναλωτές στη θέρμανση με ηλεκτρισμό, όταν φρόντισαν να τους διαπαιδαγωγήσουν πως μπορούν να ζεσταθούν το χειμώνα δωρεάν και δεν χρειάζεται στο τέλος καν να πληρώσουν το λογαριασμό στη ΔΕΗ, φορτώνοντάς την με πρωτόγνωρα "φέσια";
Πάμε στη σελ. 20, όπου διαβάζουμε πως "Ήδη έχει χορηγηθεί ιδιαίτερα µεγάλος αριθµός Αδειών Παραγωγής για έργα ΑΠΕ, άνω των 30 GW σε όλη τη χώρα. ... Από το γενικό σύνολο των 141 Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης οι 120 αφορούν Α/Π ισχύος 2394 MW περίπου." Η διατύπωση είναι πολύ ουδέτερη, απουσιάζει παντελώς στη νέα έκδοση η απέλπιδα κραυγή προηγούμενων μελετών για το μπάχαλο της αθρόας αδειοδότησης ΑΠΕ. Η χώρα εξακολουθεί να ζει στο ψέμα του ΓΑΠ, που ήθελε να μας κάνει τη "Δανία του Νότου" και δυστυχώς αυτό το ψέμα εξακολουθεί στην πράξη να το συντηρεί το Υπουργείο της Λεωφόρου Μεσογείων, με τον πρόσφατο νόμο για την υλοποίηση του "εθνικού στόχου" για τις ΑΠΕ. Έστω πως βρίσκουν οι "επενδυτές" λεφτά και υλοποιούν όλα τα αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ: πού θα πάει όλο αυτό το ρεύμα, όταν οι δικές μας ανάγκες είναι για 5-6GW, άντε με το ζόρι 7-8GW όταν διασυνδεθούν με την ηπειρωτική χώρα οι Κυκλάδες και η Κρήτη, άντε να το ανεβάσουμε και στα 10GW με την ανάπτυξη που θα φέρει -αν και όταν- ο Σύριζα. Πάλι περισσεύουν 20GW αν τύχει και φυσά πολύ κάποιο μεσημέρι καλοκαιριού. Πού θα πάει λοιπόν αυτό το ρεύμα, όταν οι διεθνείς καλωδιακές διασυνδέσεις της χώρας είναι μόλις 2GW; Μήπως μπορούν να μας πουν ο Σκουρλέτης κι ο Βερροιόπουλος ή ο περιπλανώμενος στις "αναζητήσεις της Αριστεράς" σύμβουλος;
Στη σελ. 38 διαβάζουμε πως "η επάρκεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής φαίνεται ικανοποιητική µέχρι το έτος 2019, ανεξαρτήτως των λοιπών υποθέσεων, θεωρώντας ότι παραµένουν σε λειτουργία οι υφιστάµενες µονάδες. Κατά τη διετία 2020-2021 όµως φαίνεται ότι ενδέχεται να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα το σύστηµα παραγωγής να µην µπορεί να ικανοποιήσει επαρκώς τις αιχµές φορτίου, εξαιτίας της ταυτόχρονης απόσυρσης των µονάδων των ΑΗΣ Καρδιάς και Αµυνταίου. Η ένταξη της νέας µονάδας Πτολεμαΐδας 5 φαίνεται να αντισταθµίζει το πρόβληµα, όµως από το 2022 και µετά η επάρκεια του συστήματος εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από τις εισαγωγές. Η απόσυρση της Μεγαλόπολης 3 στο τέλος του 2022 εντείνει την εξάρτηση αυτή." Με άλλα λόγια, όσα αιολικά ή ηλιοθερμικά και να βάλει ο Σκουρλέτης μέχρι το 2020, όταν θ' αποσυρθούν οι λιγνιτικές μονάδες Καρδιάς και Αμυνταίου η επάρκεια ηλεκτροδότησης της χρεοκοπημένης χώρας θα εξαρτάται απ' το λιγνίτη της Βουλγαρίας και των Σκοπίων (και τα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας). Εύγε ΝΔ, εύγε και Πασοκ, που διαλύσατε την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας, εύγε και Σύριζα, που συνεχίζεις την πολιτική τους.
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε "Μου αρέσει" (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.
Στη σελίδα 42 διαβάζουμε πως "η τυχούσα απόσυρση 2 µονάδων Συνδυασµένου κύκλου κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα της µελέτης επιδεινώνει σηµαντικά τις τιµές του δείκτη LOLE. Από τα παραπάνω αποτελέσµατα φαίνεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόµενο θα καθιστούσε τη λειτουργία του συστήµατος εντελώς ανεπαρκή καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, ανεξαρτήτως συνθηκών." Φυσικό κι επόμενο είναι βεβαίως, όταν επί μια 15ετία ουσιαστικά η εγκληματική ενεργειακή πολιτική έχει απαγορεύει τις επενδύσεις σε νέες λιγνιτικές μονάδες, προκειμένου να γεμίσει η χώρα με μονάδες του 100% εισαγόμενου φυσικού αερίου, οι μονάδες αυτές τελικά να καθίστανται εντελώς απαραίτητες για την ασφάλεια ηλεκτροδότησης.
Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια που προκύπτει απ' τις Μελέτες Επάρκειας του ΑΔΜΗΕ είναι πως δεν συνοδεύονται κι από Μελέτες Οικονομικότητας της λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν αρκεί πλέον να έχουμε ηλεκτρισμό, αν κι εκεί μας κατάντησαν Πασοκ-ΝΔ, στη σημερινή εποχή είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε ΦΘΗΝΟ ηλεκτρισμό, καθώς ο ηλεκτρισμός είναι βασικό στοιχείο κόστους για τις επιχειρήσεις και συστατικό στοιχείο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Κι όσοι νομίζουν πως είναι ποτέ δυνατό να έχει η χώρα διεθνώς ανταγωνιστικό ηλεκτρισμό βάζοντας 100% εισαγόμενα αιολικά με 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, είτε είναι απλά ανόητοι είτε εντελώς λαμόγια είτε κάτι άλλο που δεν ξέρω τι. Διαλέγετε και παίρνετε.
Δυστυχώς αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που αποτυπώνεται στα πιο πάνω διαγράμματα, που δείχνουν την εξέλιξη του κόστους ηλεκτροπαραγωγής και του κόστους χρήσης δικτύων μέχρι το 2050, όπως τα έδινε το ΥΠΕΚΑ τον Απρίλιο 2012 στον "Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό - Οδικό Χάρτη για το 2050". Το κόστος απογειώνεται μέχρι το 2030 κι έπειτα ξαφνικά αρχίζει να μειώνεται, άγνωστο το γιατί και πολύ θα ήθελα κάποιος να μου αναλύσει με ποιο τρόπο έχει ληφθεί υπόψη η ανάγκη και το συνακόλουθο κόστος απόσυρσης των αιολικών μετά το 2030, τότε που παγκοσμίως δεκάδες χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα είναι στη σειρά για αποξήλωση. Ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος κ. Σκουρλέτη μας, που θέλεις κι άλλα αιολικά;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου