Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

«Έμφραγμα» σε εργολάβους Μακεδονίας-Αρκαδίας από οφειλές της ΔΕΗ

Άγγιξαν τα 70 εκατομμύρια τα ποσά που χρωστά η ΔΕΗ σε εργολάβους που «κινούν» τα λιγνιτωρυχεία. Απολύσεις προσωπικού, ασφυξία στις τοπικές αγορές. Άρχισαν οι αντιδράσεις τοπικών σωματείων. Αποκαρδιωτική η εικόνα που περιγράφουν τρεις βουλευτές.
«Εμφραγμα» σε εργολάβους Μακεδονίας-Αρκαδίας από οφειλές της ΔΕΗ
Τη στιγμή που ο CEO της ΔΕΗ ΔΕΗ +3,35% συζητά με Κινέζους σχέδια επέκτασης στα Βαλκάνια, οι εργολάβοι της επιχείρησης που κινούν τα λιγνιτωρυχεία σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία μένουν απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να αφήνουν με τη σειρά τους απλήρωτους τους εργαζόμενους και εν τέλει να την «πληρώνουν» και οι τοπικές αγορές.
Το πρόβλημα έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα καθώς το τρίμηνο περιθώριο για πληρωμές έχει γίνει εξάμηνο, ενώ η γενικευμένη έλλειψη ρευστότητας το επιτείνει, καθώς οι οφειλές προς τους εργολάβους στην περιοχή Πτολεμαΐδας-Φλώρινας ανέρχονται σε περίπου 70 εκατομμύρια, ενώ αν και πολύ μικρότερες σε Μεγαλόπολη, έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής περίπου 100 εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους.
Οι τοπικές κοινωνίες παρακολουθούν με ανησυχία τις αρνητικές εξελίξεις. Το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 12 Ιουλίου στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τρεις βουλευτές της ΝΔ, οι Γεώργιος Κασαπίδης (Κοζάνη), Ιωάννης Αντωνιάδης (Φλώρινα) και Γεώργιος Βλάσης (Αρκαδία) κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση που απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό για τη ΔEΗ Πάνο Σκουρλέτη, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔEΗ σε εργολήπτριες εταιρείες σε Κοζάνη, Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Όπως επισημαίνεται στην ερώτησή των τριών βουλευτών, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές της ΔEΗ προκαλούν ασφυξία στις τοπικές κοινωνίες και στην οικονομία των τριών περιοχών. Σύμφωνα δε με το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον πολύ περισσότερων, λόγω αδυναμίας των εργοδοτών τους να καλύψουν τα έξοδα μισθοδοσίας και ασφάλισής τους.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες, πέραν του εξαμήνου, οφειλές της ΔEΗ προς όλους τους ιδιώτες στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Αμυνταίου αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχη κατάσταση παρατηρείται και στη Μεγαλόπολη, όπου από τον Δεκέμβριο του 2015 έως και σήμερα έχουν χάσει τις δουλειές τους πάνω από 100 άτομα που εργάζονταν σε εργοληπτικές εταιρείες και υπεργολάβους, με αποτέλεσμα 100 οικογένειες να έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και να αντιμετωπίζουν βιοποριστικά προβλήματα.
Όλο αυτό το διάστημα, αναφέρει η ερώτηση, οι εταιρείες προσπάθησαν να διατηρήσουν τον ρυθμό των εργασιών τους και άρα αρκετές από τις θέσεις εργασίας. Ωστόσο πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και έτσι αναγκάζονται να προβούν σε μείωση των ρυθμών παραγωγής έως και την παύση εργασιών. Άμεσος αντίκτυπος των προαναφερθέντων είναι και οι σταδιακές απολύσεις προσωπικού καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές και η μηνιαία καταβολή του μισθού τους καθίσταται πλέον αδύνατη.
Το πρόβλημα επιτείνεται και από την αλλαγή της εξορυκτικής δραστηριότητας και τη μείωση παραγωγής λιγνίτη, που έγινε χωρίς ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προκάλεσε οριζόντια μείωση, η οποία στον τομέα της δραστηριότητας των εργοληπτικών επιχειρήσεων είναι της τάξης του 80% σε σχέση με το 2015. Παρά την καλή διάθεση των εργαζομένων και των εργοδοτών τους να «βάλουν πλάτη» για το καλό της επιχείρησης, οι αντοχές τους έχουν υπερβεί τα όρια. Εκτός των άλλων, σύμφωνα με τους ιδιώτες εργολήπτες της ΔΕΗ ΔΕΗ +3,35%, η επιχείρηση κατά τη διάρκεια υλοποίησης υπογεγραμμένων συμβατικών έργων, προβαίνει σε αλλαγή των όρων και του χρονοδιαγράμματος των συμβάσεων, μειώνοντας τη ροή των εργασιών, που οδηγεί αναπόφευκτα σε μειωμένη απαίτηση εργασίας και κατά συνέπεια σε απολύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου