Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πως είδε η αγορά τις τοποθετήσεις της ΔΕΗ για ΑΔΙ, λιγνιτικό τέλος, κόστος CO2 και άνοιγμα λιανικής


Οι βασικές επισημάνσεις αφορούν στα θέματα των ΑΔΙ, του ειδικού τέλους λιγνίτη αλλά και του κόστους των διοξειδίων, ενώ δεν έμειναν ασχολίαστες και οι δηλώσεις περί συζητήσεων με τους παίκτες της λιανικής αγοράς, τα ανοίγματα σε αγορές του εξωτερικού και οι ατάκες περί ανταγωνισμού που θέλει η ΔΕΗ στην αγορά.
Επί της ουσίας:
Για τα ΑΔΙ και την προτροπή προς τη ΡΑΕ να πάρει γρήγορη απόφαση για το μόνιμο μηχανισμό αλλά και για τα περί μη επιστημονικής τεκμηρίωσης των προσωρινών ΑΔΙ, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι οι οδηγίες και οι κανονισμοί της ΕΕ ζητούν να λαμβάνεται υπόψη τόσο η διαθεσιμότητα ισχύος όσο και η ευελιξία. Το βασικό πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τα υδροηλεκτρικά, τα οποία παίρνουν ΑΔΙ αλλά όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσε η ΔΕΗ. Αλλά και εδώ υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση που έγινε δεκτή από την ΕΕ και η οποία λέει ότι στην Ελλάδα τα υδροηλεκτρικά παράγουν ενέργεια από ταμιευτήρες (όχι πχ από τη συνεχή ροή ποταμών) με αποτέλεσμα εάν χρησιμοποιηθούν οι μεγαβατώρες που βρίσκονται αποθηκευμένες, οι μονάδες να μην είναι πλέον διαθέσιμες. Γι αυτό προέκυψε και ο περιορισμός. Τώρα οι προσπάθειες της ΔΕΗ, από κοινού με τον ΑΔΜΗΕ να προωθηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός που θα λαμβάνει υπόψη μόνο τη διαθέσιμη ισχύ και όχι την ευελιξία το μόνο που θα επιτύχουν είναι να καθυστερήσει η εφαρμογή μόνιμου μηχανισμού, καθώς το σχέδιο θα απορριφθεί από την Κομισιόν, αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Για το θέμα του τέλους λιγνίτη, η επισήμανση της αγοράς είναι ότι εάν τελικά γίνει δεκτή η εισήγηση της ΔΕΗ για κατάργηση του τέλους, τότε το όφελος για τους καταναλωτές από την όποια έκπτωση στο κόστος ενέργειας θα εξαλειφθεί από την αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ. Το τέλος λιγνίτη χρηματοδοτεί τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ και επομένως εάν καταργηθεί δημιουργείται τρύπα που θα πρέπει να καλυφθεί με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή με επιβάρυνση των καταναλωτών, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Για το κόστος των δικαιωμάτων και του τέλους λιγνίτη σε αντιπαραβολή με τον ΕΦΚ στο αέριο, επισημαίνεται ότι ο ΕΦΚ ήταν ένας φόρος που αντίκειται στους κανονισμούς της ΕΕ και γιαυτό δεν υπολογιζόταν στις προσφορές και εν τέλει καταργήθηκε. Αντίθετα το τέλος λιγνίτη και τα κόστη CO2 αποτελούν εσωτερικά κόστη της λιγνιτικής παραγωγής, που ισχύουν αντίστοιχα σε όλον τον κόσμο και συνυπολογίζονται στα κόστη της λιγνιτικής ή της ανθρακικής μεγαβατώρας.
Για τις αναφορές περί συζητήσεων με παίκτες της αγοράς για το άνοιγμα της λιανικής, οι οποίες μάλιστα αναφέρονται και στις επίσημες ανακοινώσεις, η απάντηση των κύκλων της αγοράς είναι «ουδέν σχόλιο».
Για το περίφημο άνοιγμα στην αγορά της Αλβανίας και τις επενδύσεις, η απόφαση σχολιάζεται θετικά, έστω και εάν η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων η ΔΕΚΟ δύσκολα μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Τέλος ευπρόσδεκτη χαρακτηρίζεται η θέση της ΔΕΗ για ισότιμο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σε μία αγορά όπου ακόμη και σήμερα υπάρχει ντε φάκτο μονοπωλιακή πρόσβαση στο φθηνό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δηλαδή το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου