Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Σε σημείο βρασμού το εσωτερικό της ΔΕΗ - Παίρνει το όπλο της η ΓΕΝΟΠ;

 
Σε σημείο… βρασμού απειλούν να φέρουν τη ΔΕΗ οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας, δηλαδή η δραστική μείωση του μεριδίου της μέσω των υποχρεωτικών δημοπρασιών και η απόσχιση και πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ.
Στη βάση της επιχείρησης, διάχυτη είναι η ανησυχία και η αβεβαιότητα για το μέλλον, το αυτό ισχύει για τα στελέχη και τους συνδικαλιστές που, σύμφωνα με όσα λένε μιλώντας με
δημοσιογράφους, όχι μόνο δεν δείχνουν να πείθονται από τις απαντήσεις της διοίκησης Παναγιωτάκη απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής, αλλά και την κατηγορούν πλέον δημοσίως.
Χαρακτηρίζουν σπασμωδικές τις κινήσεις για επέκταση στην Αλβανία και συνεργασίες στη λιανική με κρατικές εταιρείες τύπου ΕΛΤΑ, επισημαίνουν ότι τα όποια ανοίγματα έπρεπε να είχαν γίνει καιρό πριν, και θεωρούν ότι δεν προλαβαίνει πλέον η ΔΕΗ να αναπληρώσει τα έσοδα που θα έχει χάσει από την αναγκαστική απώλεια μεριδίου της κάτω του 49% ως το 2020.
Τέλος επομένως του άτυπου μορατόριουμ μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και της διοίκησης; Διόλου απίθανο.
Ενόψει και της σύγκλισης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ για τις 30 Ιουνίου, το συνδικάτο αρχίζει να μεταβάλλει τη μέχρι τώρα στάση του, η δημόσια κριτική πυκνώνει, και όπως λένε συνδικαλιστές η περίοδος ανοχής έχει στην ουσία τελειώσει.
Στη ΓΕΝΟΠ δηλώνουν ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες που είχαν όταν τον Απρίλιο του 2015 ο τότε υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης τοποθετούσε στο τιμόνι της ΔΕΗ έναν άνθρωπο βγαλμένο από τα σπλάχνα της επιχείρησης. Έναν "δικό τους άνθρωπο", αφού ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είχε υπάρξει πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ τη διετία 1990-1991.
Δεν είναι τυχαία η δήλωση του προέδρου της ΔΕΗ Γιωργου Αδαμίδη στα "ΝΕΑ" που με περισσή ειρωνεία λέει για τον Μανώλη Παναγιωτάκη: "Το πρόβλημα μαζί του, είναι ακριβώς ότι διετέλεσε στο παρελθόν και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Εκτίμηση μου είναι ότι ο Παναγιωτάκης έναν από τους δύο ρόλους, δεν τον εξυπηρέτησε σωστά, και εύχομαι να ήταν αυτός του προέδρου της ΓΕΝΟΠ!”.
Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ "είχαμε υποδεχτεί με πολύ μεγάλες προσδοκίες τις διοικήσεις των εταιρειών του ομίλου επειδή προέρχονταν από το εσωτερικό της εταιρείας. Με όλα αυτά όμως που συμβαίνουν στην ενέργεια, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων". Όπως μάλιστα λέει "η ΔΕΗ μοιάζει πλέον με ακυβέρνητο καράβι μεσοπέλαγα", προσθέτοντας ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται αντί να μειώνονται, και έχουν ήδη ξεπεράσει τα 2,7 δισ. ευρώ.
Τις ανησυχίες Αδαμίδη, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, συμμερίζεται τόσο η βάση, όσο και το στελεχιακό δυναμικό της επιχείρησης που αντιλαμβάνονται ότι η ΔΕΗ του μέλλοντος θα είναι μικρότερη, με περισσότερους ανταγωνιστές, πολλά φέσια, και πιθανώς με λιγότερο προσωπικό από τα σημερινά 18.750 άτομα.
Φαίνεται ότι η διοίκηση δεν έχει καταφέρει να πείσει τους εργαζόμενους πως έχει τις απαντήσεις απέναντι στη πίεση που πρόκειται να δεχθεί η επιχείρηση από το φθινόπωρο και μετά. Τα ανοίγματα στην Αλβανία, οι δυνητικές συμπράξεις στη λιανική με τα ΕΛΤΑ ή άλλες κρατικές εταιρείες, μαζί με τις τυχόν συνεργασίες στη παραγωγή, την αναζήτηση εταίρων για την από κοινού προσφορά στο διαγωνισμό κατασκευής της υποθαλάσσιας σύνδεσης της Κρήτης ή την ενεργοποίηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, πόρρω απέχουν από το να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τις "νομοτελειακά" επερχόμενες απώλειες.
Μάταια για τους συνδικαλιστές η διοίκηση της ΔΕΗ πασχίζει να βρει έσοδα με σωστά μεν ανοίγματα εντός και εκτός Ελλάδας που πραγματοποιούνται ωστόσο στο “παρά πέντε” των πρωτόγνωρων αλλαγών που θα βιώσει σύντομα η κρατική επιχείρηση. Κάποιες φωνές δεν κρύβουν το προβληματισμό τους ακόμη και για τη δυνατότητα της ΔΕΗ να ανταποκριθεί τους επόμενους μήνες στην έγκαιρη αποπληρωμή των προμηθευτών της, που σήμερα γίνεται μετά από ένα 5μηνο.
Την ανησυχία των συνδικαλιστών μεγενθύνει η έλλειψη ενημέρωσης από τον πρόεδρο τη ΔΕΗ, παρ’ ότι του έχουν συχνά ζητήσει, όπως λένε, διευκρινήσεις για την από εδώ και πέρα στρατηγική του.
Απεργίες προς το παρόν δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα, αν και θα ήταν παρακινδυνευμένο να προσπαθήσει κανείς να προδικάσει τις εξελίξεις. Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ είχαν κατηγορηματικά αρνηθεί πως θα προχωρήσουν σε απεργίες, όταν είδαν ωστόσο ότι απειλούνται, δεν δίστασαν να σκληρύνουν τη στάση τους.
Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΓΕΝΟΠ και θα εκφρασθούν δημόσια από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ. Τότε θα μάθουμε και αν η ΓΕΝΟΠ θα πάρει όντως το όπλο της ή αποδυναμωμένη όλα τα τελευταία χρόνια θα περιορισθεί σε άλλου είδους κινήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου