Ως το επόμενο Eurogroup, στις 24 Μαΐου, θα έχουν ψηφιστεί δύο νόμοι για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, το μοντέλο NOME, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο ένας νόμος θα αφορά στη νομοθέτηση του νέου ΑΔΜΗΕ, με παραμονή του 51% στο Δημόσιο και ο δεύτερος νόμος θα προβλέπει τις διαδικασίες για τα ΝΟΜΕ, των δημοπρασιών ηλεκτρισμού που θα διενεργεί η ΔΕΗ για να ενισχύσει την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Κατάργηση
Ο νόμος για τον ΑΔΜΗΕ θα καταργεί την προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης Σαμαρά, με τη πώληση του 66% των μετοχών σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, ο νόμος για τα ΝΟΜΕ θα καταργεί τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», δηλαδή την απόσχιση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας ηλεκτρισμού και τη μεταφορά του σε νέα εταιρεία, η οποία θα πωληθεί.
Ο νόμος για τον ΑΔΜΗΕ θα καταργεί την προηγούμενη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης Σαμαρά, με τη πώληση του 66% των μετοχών σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, ο νόμος για τα ΝΟΜΕ θα καταργεί τον νόμο για τη «μικρή ΔΕΗ», δηλαδή την απόσχιση του 30% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας ηλεκτρισμού και τη μεταφορά του σε νέα εταιρεία, η οποία θα πωληθεί.
Και οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Σκουρλέτης και που τελικώς μπορεί να ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο με την τελευταία δέσμη μέτρων του επικαιροποιημένου μνημονίου -το πακέτο των 1,8 δισ. ευρώ- αποτελούν προαπαιτούμενα για την τελική συμφωνία με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με το σχέδιο του μνημονίου, αμέσως μετά τον νέο νόμο για τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος σήμερα ανήκει κατά 100% στη ΔΕΗ, η γενική συνέλευση της ΔΕΗ θα πρέπει να εγκρίνει την πώληση μεριδίου τουλάχιστον 20% σε στρατηγικό επενδυτή. Ο διαγωνισμός για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου πρέπει να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2016 και η επιλογή να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο της φετινής χρονιάς. Σε περίπτωση που οι θεσμοί, μετά από διαβούλευση με τις ελληνικές αρχές, αποφασίσουν ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2016, ιδιαίτερα όσον αφορά στον προσδιορισμό του στρατηγικού εταίρου και τις διαδικασίες εξαγοράς του μεριδίου, τότε τον Οκτώβριο του 2016 το Δημόσιο θα πρέπει να προσδιορίσει την ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ (δηλαδή του 100%). Η ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών πρέπει οριστεί στο χρονικό διάστημα ως τον Δεκέμβριο του 2016 και η ιδιωτικοποίηση να ολοκληρωθεί το 2017.
Όσον αφορά στον νόμο για τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας που θα διενεργήσει η ΔΕΗ, στο πρότυπο του γαλλικού μοντέλου ΝΟΜΕ, θα προβλέπει τις σχετικές διαδικασίες με στόχο τη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου της ΔΕΗ στη χονδρική και τη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2017 και την πτώση του κάτω από το 50% της αγοράς ως το 2020. Παράλληλα, ως προαπαιτούμενο της νομοθετικής ρύθμισης για την εισαγωγή του μηχανισμού των ΝΟΜΕ, θα χρειαστεί να ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται (υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.) προκειμένου να δοθούν όλες οι αναγκαίες αρμοδιότητες στον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Η πρώτη δημοπρασία θα προκηρυχθεί από τη ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθούν θα είναι ίσες με το 8% του συνολικού όγκου ρεύματος που διακινήθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015. Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Τέλος, χθες, ο υπουργός κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον υφυπουργό Ενέργειας της Αλβανίας Ilir Bejtja, εν όψει της εγκαινίων της έναρξης εργασιών του αγωγού αερίου ΤΑΡ στις 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο υπουργός υπέγραψε και την τελευταία άδεια που ήταν απαραίτητη για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου