Ιδιαίτερα λεπτομερής, κοστοβόρα και χρονοβόρα, άλλα άκρως απαραίτητη, είναι η συντήρηση που γίνεται αυτές τις ημέρες στον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) της ΔΕΗ, στη βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Μάλιστα για τις ανάγκες της συντήρησης η μονάδα από τις 4 Μαΐου, "πάγωσε", την παραγωγή ρεύματος, ενώ από χθες και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης, άρχισε να επανέρχεται σταδιακά.
Το 2001 εγκαινιάστηκε ο ΑΗΣ Κομοτηνής και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 80 εργαζόμενους υψηλής τεχνικής κατάρτισης και διαφόρων ειδικοτήτων. Έχει το ρόλο του «ρυθμιστή» στο δίκτυο ενέργειας και με το φράγμα της Γρατινής αρδεύει τους θερινούς μήνες αγροτικές εκτάσεις. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, είναι ισχύος 476 MW, κόστισε 93 δις δραχμές και άντλησε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σήμερα "συμπληρώνει" το δίκτυο της ΔΕΗ, λειτουργώντας ως ρυθμιστής στη μεγάλη "δεξαμενή" της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην χώρα μας και το σημαντικότερο έχει τη δυνατότητα να ηλεκτροδοτήσει αυτόνομα όλη την περιοχή της Θράκης.
Στον αεριοστρόβιλο 12 τους ΑΗΣ Κομοτηνής γίνεται η συντήρηση. Ο στρόβιλος ή τουρμπίνα, είναι ένας κινητήρας που εξάγει ενέργεια από τη ροή ενός ρευστού και τη μετατρέπει σε ωφέλιμο έργο. Αν το ρευστό είναι αέριο καλείται αεριοστρόβιλος, ενώ αν δεν είναι ρευστό λέγεται υδροστρόβιλος. Πρόκειται για μία προγραμματισμένη συντήρηση που εκτελείται όταν συμπληρωθεί το όριο του χρόνου λειτουργίας που έχει τεθεί, έκανε γνωστό ο Περικλής Στρατηγόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής ΑΗΣ Κομοτηνής και τομεάρχης συντήρησης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στον ΑΗΣ Κομοτηνής λειτουργούν επίσης ο αεριοστρόβιλος 11 καθώς και ο ατμοστρόβιλος 18. "Η μονάδα είναι συνδυασμένου κύκλου, δουλεύουν οι αεριοστρόβιλοι, τα καυσαέρια τους περνούν σε κάποιους λέβητες ανάκτησης θερμότητας, δηλαδή ανακτάται η θερμότητα των καυσαερίων, μέσω νερού το οποίο κυκλοφορεί μέσα σε αυτούς τους λέβητες και μετατρέπεται σε ατμό και στη συνέχεια, ο ατμός αυτός κινεί έναν στρόβιλο παράγοντας ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας". Ο ρόλος δε του "φουγάρου", που αντικρίζουν όλοι οι διερχόμενοι από την Κομοτηνή "είναι πύργος ψύξης, που ψύχει το νερό που με τη σειρά του ψύχει τον ατμό του ατμοστροβίλου. Όταν αυτός ο ατμός εκτονωθεί στον ατμοστρόβιλο, ψύχεται, γίνεται συμπύκνωμα και στη συνέχεια κυκλοφορεί στους λέβητες ώστε να ατμοποιηθεί και να πάει ξανά στον ατμοστρόβιλο, ακολουθώντας τον κύκλο νερού-ατμού. Είναι ένα κλειστό κύκλωμα με λίγα λόγια. Νερό -ατμοποίηση- εκτόνωση στον ατμοστρόβιλο ξανά νερό. Για να ψυχθεί αυτός ο ατμός, να γίνει συμπύκνωμα και να κυκλοφορήσει, χρειαζόμαστε το νερό του πύργου ψύξης, αυτό όμως το νερό κάνοντας τον ατμό πάλι νερό, απορροφάμε ένα μέρος της θερμότητάς του, ανεβαίνει η θερμοκρασία του, σταματάει να είναι τόσο αποδοτικό, άρα πρέπει να το ψύξουμε για αυτό το λόγο χρησιμοποιούμε τον πύργο ψύξης", εξήγησε.
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2009
Η τελευταία συντήρηση του αεριοστρόβιλου 12 έγινε το 2009, καθώς ο χρόνος συντήρησης του εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο "μας εκμεταλλεύονται, ανάλογα με τις ανάγκες του δικτύου", εξήγησε ο Περικλής Στρατηγόπουλος. Η συντήρηση αυτή η οποία είναι μεγάλη και χαρακτηρίζεται ως τύπου C, (υπάρχουν οι A και B οι οποίες είναι μικρές συντηρήσεις των 5 ημερών), έχει διάρκεια 45 ημερών σε δύο βάρδιες ή των 80 ημερών σε μια βάρδια. "Εμείς λόγω του ότι θέλουμε να παραδώσουμε την μονάδα νωρίς, έχουμε επιλέξει το σενάριο των 45 εργάσιμων ημερών, έτσι ώστε στις 24 Ιουνίου να έχουμε τελειώσει", τόνισε.
ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ
Για τις ανάγκες των εργασιών επιστρατεύτηκε προσωπικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ωστόσο, κατά κύριο λόγο, εργάζονται Έλληνες εξειδικευμένοι και ανειδίκευτοι. Το εξειδικευμένο προσωπικό των Ελλήνων αποτελείται από μισθωτούς της επιχείρησης, δηλαδή προσωπικό εκτός έδρας από άλλους σταθμούς της ΔΕΗ και από τον τομέα κεντρικής συντήρησης, ο οποίος είναι ο αρμόδιος τομέας για συντηρήσεις τέτοιου είδους εξοπλισμού. Ταυτόχρονα όμως και ειδικοί, προερχόμενοι από ξένο οίκο οι οποίοι αναλαμβάνουν την επίβλεψη των εργασιών καθώς οι εργασίες είναι ειδικές, "θέλεις κάποιον ο οποίος να δουλεύει και σαν σύμβουλος για το τι θα κάνεις", εξήγησε ο κ. Στρατηγόπουλος. Το αντικείμενο αυτό έχουν αναλάβει τέσσερα άτομα ελβετικού οίκου. Όλοι μαζί έχουν ήδη τελειώσει την αποσυναρμολόγηση και την επιθεώρηση, και έχουν προχωρήσει στην αλλαγή τμημάτων του αεριοστρόβιλου.
"Τώρα βρισκόμαστε στην αντίθετη πορεία, δηλαδή πάμε να κλείσουμε την μηχανή και η επόμενη φάση είναι οι δοκιμές που πάλι γίνονται με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού και προσωπικού του σταθμού". Για τη συντήρηση απασχολούνται 28 εργάτες, 30 άτομα εκτός έδρας, περίπου 16 άτομα από το προσωπικό συντήρησης του ΑΗΣ, και ένας αριθμός ξένων, οι οποίοι ανάλογα με το αντικείμενο, είναι από 2 έως 7 άτομα. "Είναι μια σοβαρή, χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Επεμβαίνουμε κυρίως στα μέρη τα οποία δέχονται καταπονήσεις λόγω θερμότητας. Όταν δουλεύει ο αεριοστρόβιλος μπορεί να πιάσει εσωτερικά μέχρι τους 1.100 βαθμούς Κελσίου, στο θάλαμο καύσης. Τα πρώτα μέρη που καταπονούνται είναι ο θάλαμος καύσης, τα πτερύγια του στροβίλου πιάνουν γύρω στους 1.100 βαθμούς Κελσίου μετά καθώς βγαίνουν τα καυσαέρια προς τα έξω, η θερμοκρασία τους πέφτει στους 560 βαθμούς γι' αυτό και η μέγιστη θερμοκρασία του ατμού που παράγουμε είναι στους 560 βαθμούς", εξήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής ΑΗΣ Κομοτηνής και τομεάρχης συντήρησης.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Ιδιαίτερο γνώρισμα του ΑΗΣ Κομοτηνής και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του είναι ότι μπορεί να ενταχθεί μέσα σε λίγα λεπτά στο δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Τη δυνατότητα αυτή δεν έχουν οι λιγνιτικές μονάδες. "Μία τέτοια μονάδα όταν λειτουργεί στην άκρη του συστήματος ενισχύει την ευστάθεια του συστήματος", είπε ο κ. Στρατηγόπουλος. "Οι στρόβιλοι μπορούν να δώσουν ρεύμα πολύ γρήγορα, την πλήρη δυναμικότητα τους μέσα σε 30 λεπτά, δηλαδή να δώσει 170 MW μέσα σε μισή ώρα, όταν μία ανάλογη λιγνιτική μονάδα μπορεί να χρειάζεται μέχρι και 12 ώρες". Σημειώνεται ότι 170 MW υπολογίζεται ότι μπορούν να ηλεκτροδοτήσουν τουλάχιστον ολόκληρη την πόλη της Κομοτηνής μαζί με τα εργοστάσια της ΒΙ.ΠΕ. Την περασμένη Κυριακή 22 Μαΐου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της συντήρησης, δηλώθηκε αμέσως η διαθεσιμότητα της μισής μονάδας και από τα ξημερώματα της Παρασκευής ζητήθηκε η ένταξη στο δίκτυο παραγωγής ενέργειας της χώρας. Αυτή τη στιγμή στον ΑΗΣ Κομοτηνής βρίσκεται σε λειτουργία ο ένας αεριοστρόβιλος και ο ατμοστρόβιλος και υπάρχει παραγωγή ρεύματος που φθάνει τα 170 ΜW. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά η μονάδα θα είναι πλήρως διαθέσιμη στις 24 Ιουνίου, ίσως και νωρίτερα.
(από xronos.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου