Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Διεκδικούν μερίδιο του ΝΟΜΕ μέσω αδειών προμήθειας οι Στασινόπουλος και Δοντάς

 
Στο λιανοπούλι του ρεύματος με πραγματικό ωστόσο στόχο τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την απόκτηση φθηνού ρεύματος από τη ΔΕΗ για λογαριασμό της παραγωγικής τους δραστηριότητας, εισέρχονται η μία μετά την άλλη οι ενεργοβόροι βιομηχανίες.
Στα χνάρια του Τιτάνα, που πρώτος έκανε την αρχή όταν προ διετίας απέκτησε άδεια για 100 MW, βαδίζουν κι άλλες
μεγάλες βιομηχανίες, με πιο πρόσφατες περιπτώσεις τη κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτο του Ευριπίδη Δοντά, και τη Βιοχάλκο του ομίλου Στασινόπουλου.
Η πρώτη, πρόκειται εντός των αμέσως επόμενων ημερών -ίσως και σήμερα, λένε κάποιες πληροφορίες- να πάρει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας την άδεια προμηθευτή ρεύματος, ισχύος 30 MW, για την οποία έχει αιτηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Όσο για τη δεύτερη, αναμένεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να υποβάλει γύρω στις αρχές Ιουνίου παρόμοιο αίτημα προς τη ΡΑΕ για τη χορήγηση άδεια προμηθευτή ρεύματος.
Τόσο η μία όσο και η άλλη βιομηχανία δεν ενδιαφέρονται να αρχίσουν ξαφνικά να πωλούν ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προκειμένου να πάρουν μερίδιο αγοράς από τη ΔΕΗ. Η βιομηχανία ήταν και παραμένει το αντικείμενό τους, και σε αυτό επικεντρώνονται.
Η αιτία για τη συγκεκριμένη κίνηση αποτυπώνει την προσπάθειά τους να εισέλθουν ως προμηθευτές πλέον, στις δημοπρασίες φθηνών πακέτων ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ που ξεκινούν από το Σεπτέμβριο, και από τις οποίες οι βιομηχανίες κανονικά εξαιρούνται. Βλέπουν δηλαδή τις άδειες προμηθευτή ως το "δούρειο ίππο" για να λάβουν και αυτοί μέρος στις πρώτες δημοπρασίες πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρισμού, να ρίξουν το ενεργειακό τους κόστος, και να καλύψουν με φθηνά πακέτα ηλεκτρισμού τις δικές τους ανάγκες λειτουργίας.
Κλειδί σε αυτό το εγχείρημα αποτελεί μια νομοτεχνική βελτίωση που προστέθηκε τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Κυριακή στη Βουλή, και η οποία ανοίγει το παράθυρο για τη συμμετοχή στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και για τη βιομηχανία.
Η προσθήκη εξαιρεί από την απαγόρευση συμμετοχής βιομηχανιών στα ΝΟΜΕ «εκείνους τους βιομηχανικούς καταναλωτές, οι οποίοι διατηρούν ή αναπτύσσουν διακριτή δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική αγορά».
Τι σημαίνει η συγκεκριμένη πρόβλεψη; Σημαίνει, σύμφωνα με νομικές πηγές, ότι ανοίγει το παράθυρο για συμμετοχή των βιομηχανικών καταναλωτών στα ΝΟΜΕ, χωρίς όμως να υπάρχει και η δυνατότητα της αυτοπρομήθειας. Δηλαδή, η διάταξη δίνει απλά τη δυνατότητα σε βιομηχανίες να εμπορεύονται ρεύμα πουλώντας το όμως σε τρίτους, όχι να καλύπτουν με αυτό δικές τους ανάγκες, κάτι τέτοιο προς το παρόν απαγορεύεται. Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το προσεχές διάστημα από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή τη ΡΑΕ και το ΛΑΓΗΕ, και εκεί ακριβώς είναι που βασίζει τις ελπίδες της η βιομηχανία.
Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων τύπου ΝΟΜΕ, σύμφωνα με το άρθρο 136 του νέου νόμου, έχουν μόνο «οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι κάτοχοι αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο συμμετεχόντων του Συστήματος Συναλλαγών Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και στο Μητρώο Επιλέξιμων Προμηθευτών στις Δημοπρασίες Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, τα οποία τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς».
Στο ίδιο άρθρο, παράγραφος 2, ορίζεται ότι «η ΔΕΗ ΑΕ καθώς και η Βιομηχανικοί καταναλωτές, οι οποίοι είναι κάτοχοι αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και είναι εγγεγραμμένοι στο ανωτέρω Μητρώο Συμμετεχόντων του ΗΕΠ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές στις ανωτέρω δημοπρασίες».
Το παράθυρο ωστόσο άνοιξε με τη συγκεκριμένη προσθήκη, την οποία προφανώς επιδίωξε η βιομηχανία, και αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τη κινητικότητα που παρατηρείται ως προς τη χορήγηση αδειών προμήθειας.
Ανάλογα με τις εξελίξεις από τα μέτωπα της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να κατατεθούν αιτήσεις και από άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες βιομηχανίες, που θα επιδιώξουν μέσω των ΝΟΜΕ να γίνουν αυτοπρομηθευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου