Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις ανάμεσα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους θεσμούς αναφορικά με τα ενεργειακά.
Όπως είπε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικο σταθμό "Πρώτο Πρόγραμμα", «ακόμα δεν υπάρχει κάποιο πρόγραμμα συναντήσεων. Φαντάζομαι ότι, αν δεν υπάρξουν τελευταία στιγμή εκπλήξεις και μπουν στο τραπέζι καινούργια θέματα, ουσιαστικά έχουμε ολοκληρώσει επιτυχώς. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι το σχέδιο της μη ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ - σε αντίθεση με ό’τι είχε δρομολογηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις- και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα αυτού του πολύ κρίσιμου, για τον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, φορέα».
Για το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων, ο κ. Σκουρλέτης είπε; «Αυτή η προσέγγιση στο θέμα της αξιολόγησης δεν έχει γίνει δεκτή από την ελληνική πλευρά. Νομίζω ότι έτσι όπως ακούγεται, δεν αποτελεί συμβιβαστική πρόταση. Συμβιβαστική πρόταση θα ήταν από τη στιγμή που πάνω σε αυτά -που μέχρι τώρα έχουν λεχθεί και έχουν διατυπωθεί σε συγκεκριμένα μέτρα- θα μπορούσε να προστεθεί ή να αφαιρεθεί κάτι και πάντοτε σε σχέση με τη συμφωνία του προηγούμενου Αυγούστου. Ξαφνικά να βγαίνει από το καπέλο ένα τέτοιο πακέτο, προφανώς, δεν πρόκειται για συμβιβασμό και με αυτή την έννοια δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευρά».
Τα επιπρόσθετα μέτρα ως συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ - Γερμανίας δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι μία σύγκλιση στο χειρότερο σημείο και εις βάρος, προφανώς, της ελληνικής πλευράς. Πολύ δε περισσότερο, που το θέμα του χρέους παραμένει πάλι ένα θέμα έξω από τη συμφωνία των δύο πλευρών, δηλαδή της γερμανικής πλευράς και του ΔΝΤ. Άρα και αυτό νομίζω δεν είναι αποδεκτό από την ελληνική πλευρά».
Στο ερώτημα αναφορικά με το ποια ζητήματα είναι πιο ώριμα, ο ΥΠΕΝ απάντησε: «Έχει γίνει μία αρκετά σοβαρή δουλειά και φαίνεται ότι υπάρχει σχεδόν στο σύνολό της μία συμφωνία. Είναι τα δύο νομοσχέδια, τα οποία προτίθεται η ελληνική πλευρά να καταθέσει αυτή τη βδομάδα και αφορούν στο φορολογικό και το ασφαλιστικό. Όταν λέμε φορολογικό εννοούμε αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία επιχειρήσεων και την φορολογία φυσικών προσώπων».
Για την απόφαση Ντράγκι αναφορικά με τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, δήλωσε: «Νομίζω πως αυτή η είδηση είναι η πιο θετική των τελευταίων ετών. Και η πραγματοποίησή της δημιουργεί νέα δεδομένα όχι μόνο στο τραπεζικό σύστημα, αλλά κυρίως σε αυτό στο οποίο αναφερθήκατε προηγουμένως, στη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας, είτε του εμπορίου είτε άλλων τομέων της. Ουσιαστικά, κάνοντας αποδεκτά μέχρι και το 50% των ομολόγων του EFSF, μιλάμε για ένα ποσό το οποίο δυνητικά μπορεί να πάει πάνω από 12 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να πέσει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση να κατευθυνθεί προς τη χρηματοδότηση επενδύσεων και άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Είναι δηλαδή τομή και θεωρώ ότι, πια, σχετίζεται με την πραγματική κατάσταση και τις εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να πάει η ελληνική οικονομία από εδώ και μπρος. Εάν, βέβαια, δεν υπάρχουν άλλου είδους παρεμβάσεις και άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες που πάνε πιο πίσω το θέμα της αξιολόγησης. Άρα μιλάμε για μία απόφαση σταθμό από τις πλέον θετικές αποφάσεις των τελευταίων ετών».
Για την μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είπε: «Σε καμία περίπτωση δεν το επιθυμούμε. Και το σχέδιο μας και οι προσπάθειές μας στηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Αλλά, πάντοτε, αυτό σχετίζεται με αυτά που λέγαμε στην αρχή της συζήτησής μας. Περιμένουμε να δούμε πώς θα ξεκινήσει λοιπόν αυτή η εβδομάδα και πώς θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν, στους χρόνους που έχουμε προσδιορίσει, να έχουμε κλείσει τα ζητήματα αυτά».
Περί της κριτικής για την ταύτιση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τις θέσεις του ΔΝΤ, τόνισε: «Είναι κάτι που ο ίδιος κατέστησε σαφές, τόσο στη συνέντευξη που έδωσε προ ημερών στην Αμερική, όσο και χθες. Ο κ. Μητσοτάκης είναι υπέρμαχος αυτών των απόψεων, δεν το κρύβει. Μη κοιτάτε που εδώ πέρα εμφανίζεται, για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς, καμιά φορά να κραυγάζει κατά του οτιδήποτε λέγεται, εκ μέρους της κυβέρνησης. Κατ’ ουσίαν αποτελεί τον πλέον αυθεντικό εκφραστή αυτών των απόψεων. Θα θυμόσαστε ότι ήταν ο άνθρωπος που αισθανόταν υπερήφανος για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, υπέρμαχος των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ο αυθεντικός πολιτικός εκφραστής των απόψεων αυτών στην Ελλάδα σήμερα».
Για την έμφαση, εκ μέρους της ΝΔ, σε μέτρα μείωσης των δαπανών ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε: «Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε πριν, διότι στην παρούσα φάση η μείωση των δαπανών σημαίνει μείωση – κατά κύριο λόγο – των μισθών, διότι δεν το διευκρινίζει αυτό. Οπότε, να δούμε ποιες δαπάνες είναι άστοχες και ποιες αποτελούν σπατάλες – κι αυτό κανείς δεν έχει αντίρρηση να το μαζέψει – αλλά, σήμερα το να μιλάς για μείωση των δαπανών στο Δημόσιο γενικώς, μεταφράζεται σε μείωση των μισθών. Ή στη Εκπαίδευση, σε λιγότερους καθηγητές και περισσότερα κενά. Πολύ, δε, πιο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Υγεία, που είναι διαπιστωμένες οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε υλικά, άρα η μείωση των δαπανών σε αυτούς τους τομείς σημαίνει την πλήρη, πλέον, διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους έχει υπάρξει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου