Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Μάστιγα για τη ΔΕΗ 'πειραγμένοι' μετρητές και κλοπή ρεύματος (Θοδωρής Παναγούλης)

Οι πειραγμένοι μετρητές και οι ρευματοκλοπές είναι η άλλη όψη του νομίσματος των ανεξόφλητων χρεών       
                       
Σε ανοιχτή πληγή η οποία, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της, είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, εξελίσσεται για τη ΔΕΗ η κλοπή ρεύματος, δηλαδή η παράνομη επανασύνδεση κομμένων ρολογιών ή τα «πειραγμένα» ρολόγια προκειμένου να γράφουν λιγότερο ρεύμα.
 
AdTech Ad
Σύμφωνα με πληροφορίες του news247, την προηγούμενη χρονιά ο ΔΕΔΔΗΕ (η θυγατρική της ΔΕΗ που έχει την ευθύνη διαχείρισης του δικτύου) εντοπίστηκαν 8.500 περιπτώσεις καταναλωτών που έκλεβαν ρεύμα, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως ο συνολικός αριθμός κυμαίνεται κοντά στις 10.000.
Το 2016 φαίνεται να εξελίσσεται κατά τον ίδιο τρόπο, καθώς μόνο τον Ιανουάριο εντοπίσθηκαν 800 περιπτώσεις. Με αυτό το ρυθμό, η φετινή χρονιά θα κλείσει στα ίδια πάνω-κάτω επίπεδα με τη περυσινή.
Οι πειραγμένοι μετρητές και οι ρευματοκλοπές είναι η άλλη όψη του νομίσματος των ανεξόφλητων χρεών. Οι πρωτοφανείς προβλέψεις που αναγκάστηκε να εγγράψει για το 2015 στον ισολογισμό της η ΔΕΗ έναντι των ανεξόφλητων οφειλών πελατών της που φτάνουν πλέον τα 2,3 δισ. ευρώ ή το 1,5% του ελληνικού ΑΕΠ, είναι ενδεικτικές του προβλήματος που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Όχι μόνο στο μέτωπο της εισπραξιμότητας των λογαριασμών, αλλά και στην ίδια τη βιωσιμότητά της.
Η εταιρεία εκτιμά, πλέον, ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπράξει ποτέ οφειλές 871 εκατ. ευρώ, με τη σχετική πρόβλεψη να είναι αυξημένη κατά 126% σε σύγκριση με τα 385 εκατ. ευρώ των επισφαλών απαιτήσεων του 2014.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης, από τους απλήρωτους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των καταστημάτων (χαμηλή και μέση τάση) όπου οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 472 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 781 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα επίπεδα των 20.000-25.000 κινούνται πλέον οι εντολές για αποκοπή ρεύματος που εκδίδει κάθε μήνα η ΔΕΗ. Εξ αυτών των οφειλετών, και υπό την απειλή του μπλακ άουτ, οι περισσότεροι συμμορφώνονται και διακανονίζουν τα χρέη τους, ωστόσο ένα 20% δεν προσέρχεται να πληρώσει και μένει τελικά στο σκοτάδι.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κάθε μήνα ο ΔΕΔΔΗΕ κόβει το ρεύμα σε 4.000-5.000 παροχές, ανάμεσα στις οποίες κλειστά καταστήματα, υπό πτώχευση επιχειρήσεις, αλλά και νοικοκυριά.

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου