DEH

DEH

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Με τη Lazard «παρά πόδα» επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει με τους θεσμούς την υπόθεση ΑΔΜΗΕ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου στην Αθήνα, σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι δανειστές ότι το μοντέλο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress οι επαφές γίνονται κυρίως σε τεχνικό επίπεδο (υπήρξε μόνον μία συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους «τέσσερις»), είναι συνεχείς και σε αυτές πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν
τα στελέχη των συμβούλων που έχουν αναλάβει να μελετήσουν και εξειδικεύσουν στις λεπτομέρειές του το σχέδιο που έχει υποβάλλει προ τριμήνου η κυβέρνηση.
Ιδιαίτερο βάρος στη διαδικασία αυτή έχουν η Lazard και η δικηγορική Norton Rose οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα, ως οίκοι διεθνούς αναγνώρισης, να χαίρουν της εμπιστοσύνης των στελεχών που εκπροσωπούν τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη υπάρξει, εκ μέρους των συμβούλων, παρουσιάσεις του σχεδίου προς τους δανειστές.
Η άποψη στην οποία καταλήγουν οι σύμβουλοι είναι ότι το σχέδιο απόσχισης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση μπορεί υπό όρους και προϋποθέσεις «να περπατήσει». Αυτοί όμως οι όροι και αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν ένα σύνθετο εγχείρημα καθώς συγκροτούν μια σειρά από πρόνοιες που αφορούν τη νομική πλευρά, τη φορολογική, την ασφαλιστική, την σύγκλιση με μοντέλα απόσχισης που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την επίλυση θεμάτων εταιρικής διακυβέρνησης κ.λπ. Στο τελικό στάδιο θα πρέπει το σύνολο των βημάτων που απαιτούνται να αποτελέσουν τα στοιχεία ενός σαφούς οδικού χάρτη με σαφές επίσης χρονοδιάγραμμα.
Τι προτείνουν
Ήδη πάντως, κάποιες από τις προτάσεις στις οποίες καταλήγουν οι σύμβουλοι είναι διαφορετικές από την αρχική. Για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, θεωρείται προτιμότερο να μην δοθεί 29% των μετοχών του «νέου ΑΔΜΗΕ» στο χρηματιστήριο, αλλά εκτός από το 20% που θα πάρει ο στρατηγικός επενδυτής να δοθεί και σημαντικό ποσοστό σε άλλους θεσμικούς επενδυτές και το υπόλοιπο μερίδιο μέχρι το 49% να εισαχθεί στην κεφαλαιαγορά.
Όσον αφορά τον τρόπο αποπληρωμής της ΔΕΗ για το 51% των μετοχών που θα κρατήσει το Δημόσιο (για το υπόλοιπο 49% η ΔΕΗ θα πάρει τα ποσά που θα πληρώσουν ο στρατηγικός και οι θεσμικοί επενδυτές), εκείνο που είναι σαφές είναι ότι δεν πρόκειται να πάρει μετρητά «τα οποία απλώς δεν υπάρχουν». Αντίθετα οι σύμβουλοι έχουν διατυπώσει σενάρια για ανάληψη εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ της αποπληρωμής μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της ΔΕΗ, για είσπραξη από τη ΔΕΗ μέρους των ετήσιων κερδών του ΑΔΜΗΕ κ.λπ.
Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι οι σύμβουλοι έχουν ήδη επαφές με τους μετόχους μειοψηφίας της ΔΕΗ προκειμένου να λειάνουν τυχόν ενστάσεις τους για τη συνολική διαδικασία. Και σε αυτή την περίπτωση, το γεγονός ότι οι σύμβουλοι είναι διεθνείς οίκοι με εμπειρία και φερεγγυότητα έχει παίξει θετικό ρόλο.
Στο βάθος πώληση του 100%
Πάντως, για την ορθότητα και βιωσιμότητα του μοντέλου οι σύμβουλοι πρέπει να πείσουν και την άλλη πλευρά, δηλαδή τους δανειστές. «Μένει πάντα να φανεί κατά πόσο το ελληνικό σχέδιο στο οποίο οι θεσμοί έδωσαν το οκ τους το Δεκέμβριο είναι και βιώσιμο. Αυτό συνεχίζει να τελεί υπό εξέταση, με τη συμβολή των ανεξάρτητων συμβούλων», έλεγε πρόσφατα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Energypress.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι εάν η ελληνική δηλαδή πρόταση κριθεί ανεφάρμοστη θα επανέλθει στο τραπέζι η λύση της 100% πώλησης του ΑΔΜΗΕ. Αυτό δηλαδή ακριβώς που προέβλεπε η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 21ης Δεκεμβρίου.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με το μοντέλο πάνω στο οποίο γίνεται η συζήτηση, το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί για την απόκτηση και διατήρηση του 51% του νέου ΑΔΜΗΕ, ενώ ένα 20% θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, και ένα 29% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο επενδυτικό κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: