Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Δε λειτούργησαν μέχρι σήμερα οι ευκολίες πληρωμής της ΔΕΗ – Μεγαλύτερη ευελιξία ζητά ο Σκουρλέτης

 
 Δεν περπατά το σημερινό μοντέλο διακανονισμών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΗ σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, γι’ αυτό και το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μαζί με τη διοίκηση της επιχείρησης, το επανεξετάζουν.
Το θέμα συνδέεται ευθέως με τη κουβέντα που έχει ανοίξει για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού το συμμάζεμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, συνιστά τη μία από τις δύο
προυποθέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η άλλη, έχει ήδη επιτευχθεί, και αφορά τη σημαντική μείωση του κόστους της, δηλαδή του φυσικού αερίου και των καυσίμων.
Οσο, όμως τα φέσια παραμένουν στα απαγορευτικά επίπεδα των 2,1-2,2 δισ. ευρώ, δε νοείται συζήτηση για μείωση των τιμολογίων της.
Κι όμως, η ΔΕΗ έχει περιθώρια να γίνει πιο αποτελεσματική και ευέλικτη στο θέμα των ευκολιών πληρωμής που έχει από πέρυσι καθιερώσει. Διότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα μαρτυρούν αποτυχία στο μοντέλο διακανονισμών που ακολουθεί, και επομένως καθιστούν άμεση την ανάγκη επανασχεδιασμού του, σύμφωνα με τα όσα λένε στο “Energypress” κύκλοι του υπουργείου.
Ενα περίπου χρόνο μετά την έναρξη του τελευταίου προγράμματος της ΔΕΗ για κακοπληρωτές, τον Ιούνιο του 2015, επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη, ο απολογισμός του είναι μάλλον αρνητικός, γι’ αυτό και οδεύει προς αναθεώρηση.
Χαρακτηριστικό της αποτυχίας του ισχύοντος συστήματος είναι ο αριθμός των δόσεων που ισχύουν για οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις. Στη θεωρία μπορεί να φτάσουν και τις 36, στη πράξη όμως σπάνια τα καταστήματα της ΔΕΗ εγκρίνουν πάνω από 10.
Αλλά το μοντέλο πάσχει και σε άλλα σημεία, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας. Ενα από αυτά είναι η προκαταβολή που ζητά η ΔΕΗ προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα ένας καταναλωτής, από νοικοκυριά έως μικρές επιχειρήσεις. Το ποσοστό προκαταβολής έχει μειωθεί από πέρυσι τον Ιούνιο στο 10% από 20% προηγουμένως, η ύπαρξή της ωστόσο συνεχίζει να λειτουργεί ως αντικίνητρο. Επειτα, η ΔΕΗ φαίρεται να μην έχει ακόμη καταγράψει πόσες είναι οι πτωχευμένες επιχειρήσεις, τις οφειλές των οποίων συνεχίζει να διεκδικεί. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και με τα κλειστά -ξενοίκιαστα σπίτια. 
Σε πρώτη λοιπόν φάση, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε καταγραφή όλων των κλειστών σπιτιών και επιχειρήσεων που έχουν κηρύξει πτώχευση. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσει το μοντέλο διακανονισμών στα σημεία εκείνα τα οποία σήμερα υστερεί.
Το πρώτο βήμα επομένως θα είναι αυτό. Η κατάρτιση ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος διακανονισμών από το σημερινό, για το οποίο Σκουρλέτης και Παναγιωτάκης, βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Το δεύτερο βήμα θα είναι να τεθεί σε εφαρμογή, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβεί σύντομα. Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα υπάρξει και τα αποτελέσματα που θα φέρει ως προς τα φέσια και το νοικοκύρεμμά τους, θα ανοίξει και θέμα μείωσης τιμολογίων.
Στο ιδανικό σενάριο, αυτό θα μπορούσε να συμβεί προς τα τέλη του 2016, κι αφού το νέο μοντέλο διακανονισμών αποδώσει τους πρώτους καρπούς. Τότε μόνο θα υπάρξει στη πράξη, και όχι στη θεωρία, πραγματική δυνατότητα μείωσης των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές.
Αποφάσεις πάντως πρέπει να ληφθούν και γρήγορα. Διαφορετικά, και για όσο θα "σέρνεται" μια γενικόλογη φιλολογία περί μεγαλύτερων ευκολιών πληρωμής, το μήνυμα που θα εισπράττουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές της ΔΕΗ, θα είναι αρνητικό. Κάτι σαν "μην πληρώστε τώρα, αφού έπεται νέο καλύτερο πρόγραμμα διακανονισμών, μπορεί και μειώσεις στα τιμολόγια", με συνέπεια να διογκωθούν περαιτέρω τα φέσια της ΔΕΗ, μαζί και αυτός ο φαύλος κύκλος των απλήρωτων λογαριασμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου