Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ στα τιμολόγια και ο ανταγωνισμός στη λιανική. Τι λένε οι εκπρόσωποι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. «Αγκάθι» οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί για τη μείωση του μεριδίου της Δημόσιας Επιχείρησης στη λιανική.
Με εκατέρωθεν καρφιά για τον ρόλο της ΔΕΗ ΔΕΗ -5,95%, τη θέση των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών στην αγορά, αλλά και για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΔEΗ για εκπτώσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια, διεξήχθη ακόμη ένας διάλογος μεταξύ εκπροσώπων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στη χθεσινή δεύτερη ημέρα εργασιών του Athens Energy Forum, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Σταύρος Γούτσος επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της επιχείρησης, ότι η μείωση του μεριδίου της ΔEΗ στη λιανική, υπέρ των ανεξάρτητων προμηθευτών, θα πρέπει να γίνει ομαλά και προς όφελος των καταναλωτών, ενώ οι ανεξάρτητοι προμηθευτές θα πρέπει να αναλάβουν όλες τις κατηγορίες πελατών και όχι μόνο αυτές που έχουν χαμηλό ρίσκο.
Αναφορικά με τις εκπτώσεις 10% στους συνεπείς εμπορικούς πελάτες της ΔEΗ, ο ίδιος τόνισε ότι η κίνηση αυτή είναι ενταγμένη στην πολιτική μάρκετινγκ. Όπως δε είπε, εάν δεν μας επιτρέπουν να την ασκήσουμε στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς, αυτό είναι ρύθμιση. Συνέχισε δε απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των ανεξάρτητων παραγωγών-προμηθευτών, ότι και αυτοί θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις και όχι να προσβλέπουν στο εύκολο κέρδος με το άνοιγμα της αγοράς.
Η απάντηση στον εκπρόσωπο της ΔEΗ ήρθε από τον CEO της Elpedison, Michel Piguet, και τον αναπληρωτή CEO της Protergia (Όμ. Μυτιληναίου) Ντίνο Μπενρουμπή. Ο πρώτος τόνισε ότι το πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αντιμετωπίζει η ΔEΗ (ανέρχεται σε περίπου 2,2 δισ. ευρώ) και το χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να περιορίσει το μερίδιό της στη λιανική, είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της ΔEΗ να μαζέψει οφειλές. Όπως δε είπε, η ΔEΗ επιπλέον καθυστέρησε το άνοιγμα της αγοράς των νησιών, ενώ αναφορικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρατήρησε ότι για πάνω από ένα χρόνο αντιμετωπίζουμε έλλειψη ρύθμισης της αγοράς.
Από την πλευρά του ο. Μπενρουμπή τόνισε ότι στο ερώτημα εάν προχωρά η απελευθέρωση της αγοράς, η απάντηση είναι όχι, καθώς η ΔEΗ παραμένει κυρίαρχος του 95% της αγοράς. Επίσης παρατήρησε ότι κανένα από τα 16 προαπαιτούμενα που αφορούν στον ενεργειακό τομέα δεν έχει ικανοποιηθεί, ενώ για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ παρατήρησε ότι έχουν ήδη ξεπεραστεί και με τον τρόπο που σχεδιάστηκαν δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των παικτών.
Όσο για το αν επενδύουν ή όχι οι ιδιώτες, ο κ. Μπενρουμπή απάντησε λέγοντας «επενδύσαμε ένα 1 δισ. τα τελευταία χρόνια από ιδιωτικά κεφάλαια και όχι δημόσιο χρήμα, ενώ συνολικά οι ιδιώτες επένδυσαν 2,5 δισ. ευρώ και είναι αυτοί που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στον τομέα». Όσο για τις εκπτώσεις που κάνει η ΔEΗ, ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι ακολουθεί απλώς τον ιδιωτικό τομέα (τους ανεξάρτητους προμηθευτές), οι οποίοι προσφέρουν χαμηλότερες τιμές από τη ΔEΗ και ότι εν τέλει η Επιχείρηση αναγκάστηκε να ακολουθήσει επειδή υπάρχουν ανταγωνιστές στην αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου