Η αξιολόγηση της προόδου στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού από το φθινόπωρο ως σήμερα, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Τransadriatic Pipeline, ΤΑΡ και τον ελληνοβουλγαρικό (IGB) περιλαμβάνoνται στην ατζέντα της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς στην Αθήνα, στις 10 Μαρτίου.
Oπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Euractiv» στις συναντήσεις που θα έχει στη χώρα μας θα
εκτιμήσει από κοινού με τους Ελληνες συνομιλητές του την πρόοδο επί των «ειδικών συστάσεων» που είχε απευθύνει στην Ελλάδα η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο.
Στην έκθεση αυτή η Επιτροπή είχε θέσει στο στόχαστρο τη σχεδόν μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ και ζητούσε την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά και στην παραγωγή ηλεκτρισμού προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που συνυπέγραψε η κυβέρνηση στο τρίτο Μνημόνιο, η μείωση κατά 25% του μεριδίου της ΔΕΗ ως το 2018 και ο περαιτέρω περιορισμός στο 59% της αγοράς το 2020.
Παρότι μειώνεται το μερίδιο της ΔΕΗ, εξακολουθεί στη λιανική να ξεπερνά το 95%.
Η Επιτροπή καλούσε ακόμα να ληφθούν τα μέτρα μετάβασης στο Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αγοράς Ηλεκτρισμού (target model) με την εισαγωγή της προθεσμιακής και της ενδο-ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού καθώς και της αγοράς εξισορρόπησης.
Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του Σλοβάκου επιτρόπου για τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στη τράνζιτ μεταφορά αερίου. Ο αγωγός ΤΑΡ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα περνά από τη χώρα μας, θα φέρει στην Ευρώπη νέο αέριο από την Κασπία πριν από το 2020, ενώ ιδιαίτερη σημασία η Ε.Ε. αποδίδει στα νέα κοιτάσματα αερίου στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο IGB μπορεί να αποτελέσει σημαντική πύλη εισόδου νέων προμηθειών στην Ευρώπη, με αέριο από την Κασπία και τη Μεσόγειο, το οποίο θα διοχετεύεται προς Βορρά μέσω Βουλγαρίας και μελλοντικά μέσω των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός μαζί με το πλωτό τερματικό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Σέφκοβιτς στην Αθήνα, καθώς πρόκειται για έργα που εντάσσονται στην πολιτική της Ε.Ε. για τη διαφοροποίηση των πηγών και των «οδών» προμήθειας αερίου με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία.
Τα τερματικά LNG εξάλλου αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της νέας στρατηγικής της Ε.Ε. για την ενεργειακή ασφάλεια. Μάλιστα οι Βρυξέλλες στηρίζουν τόσο το τερματικό στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην Κροατία, εκτιμώντας ότι στο μέλλον οι τιμές του αερίου να διαμορφώνονται στα gas hub από τις τοπικές αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου