Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Μεγάλη πτώση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων – Σοβαρό πρόβλημα για τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ



Τη στιγμή που έχουν αρχίσει διαγκωνισμοί από τους άμεσα ενδιαφερόμενους (με διαφορετικά συμφέροντα βεβαίως ο καθένας) για το που θα κατευθυνθούν τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων που εκπλειστηριάζει ο ΛΑΓΗΕ, φαίνεται ότι το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στο βαθμό που οι τιμές των δικαιωμάτων έχουν πάρει την κατιούσα από την αρχή του χρόνου, με αποτέλεσμα να
μοιάζει αδύνατον να συγκεντρωθούν τα ποσά που έχει προϋπολογίσει το υπουργείο Ενέργειας.
Από τα περίπου 8,5 ευρώ/τόνο που κινούνταν οι τιμές των ρύπων στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, από τις αρχές του τρέχοντος έτους οι τιμές έχουν πέσει στα 6,3 ευρώ/τόνο (βλέπε το διάγραμμα). Οι προβλέψεις μάλιστα κάνουν λόγο για διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της αύξησης του πλήθους των δικαιωμάτων πανευρωπαϊκά κατά 10% σε σχέση με το 2015. Εάν πράγματι οι τιμές μείνουν χαμηλά είναι αδύνατον να εισπραχθούν τα 160 εκατ. ευρώ που έχει υπολογίσει το Υπουργείο, δημιουργώντας ισχυρό πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στη ΡΑΕ.
Η τάση μείωσης των τιμών εμφανίζεται παραστατικά στο παρακάτω διάγραμμα αποκλιμάκωσης των τιμών CO2όπως επίσημα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα www.eex.com.
                                                                       
Όπως είναι γνωστό, στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα που κατατέθηκε στη Βουλή στο τέλος Δεκέμβρη και στη συνέχεια αποσύρθηκε, υπήρχε και η ρύθμιση του ΥΠΕΝ για την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα αυτά σε ποσοστό έως 60% θα πηγαίνουν στον ειδικό λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ για τις ΑΠΕ.
Η απόφαση αυτή επέτρεπε να ισοσκελιστεί για το 2016 ο προϋπολογισμός του Ειδικού Λογαριασμού (να καλυφθούν δηλαδή τα ελλείμματα πράγμα που είναι και μνημονιακή υποχρέωση της χώρας) και επιπλέον να υπάρξει και μικρή μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ, μείωση που αποφάσισε η ΡΑΕ μετά από σχετική γνωστοποίηση που έκανε προς την Ολομέλειά της ο κ. Σκουρλέτης.
Το υπόλοιπο 40% των εσόδων επρόκειτο, με βάση τις προθέσεις του ΥΠΕΝ, να χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση πολιτικών που επιβάλει η κοινοτική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση, πολιτικές που είναι πλέον υποχρεωτικές αφού έχουν ήδη νομοθετηθεί.
Μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου, η ρύθμιση για την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή, ωστόσο έχουν προκύψει νέα δεδομένα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει, νομοθετώντας, το ΥΠΕΝ. Ποια είναι αυτά;
Καταρχάς υπάρχει το αίτημα των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων να χρηματοδοτηθεί από το υπόλοιπο 40% η υλοποίηση μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους και συγκεκριμένα:
·         Να καλυφθεί το κόστος της «αντιστάθμισης», δηλαδή της αποζημίωσης των βιομηχανιών για τα κόστη που συνεπάγεται γιαυτές η συμμετοχή τους στο σύστημα των ρύπων. Μέχρι σήμερα το μέτρο της αντιστάθμισης καλυπτόταν, στο σύνολο του κόστους του, από τις δημοπρασίες ρύπων, κάτι που με την ρύθμιση που είχε φέρει το ΥΠΕΝ στη Βουλή γινόταν μόνον εν μέρει.
·         Να καθορισθεί «πλαφόν» στο ΕΤΜΕΑΡ των πολύ ενεργοβόρων βιομηχανιών 0,5% της προστιθέμενης αξίας κάθε επιχείρησης, όπως προβλέπουν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε., μέτρο που επίσης, για να χρηματοδοτηθεί, θα χρειαστεί ποσοστό επί των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Τα αιτήματα μάλιστα της βιομηχανίας κατατίθενται στη «σκιά» της κατάργησης της έκπτωσης 20% στα τιμολόγια ρεύματος ενώ το μέτρο της διακοψιμότητας εκκρεμεί και δεν έχει ακόμα μπεί σε εφαρμογή.
Κατά δεύτερον, εμφανίζεται πρόβλημα, λόγω της μείωσης των τιμών των δικαιωμάτων, στην εξυπηρέτηση της βασικής επιδίωξης (και υποχρέωσης) που έχει η χώρα, σύμφωνα με την οποία στο τέλος του 2016 θα πρέπει να έχει μηδενιστεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.
Να σημειωθεί επιπλέον ότι, εάν δεν οδεύσουν νέα κονδύλια στον Ειδικό Λογαριασμό, τότε η ΡΑΕ θα βρεθεί υποχρεωμένη τον Ιούνιο να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν οι πολίτες μέσω του λογαριασμού ρεύματος, πράγμα που θα επιδιώξει να αποφύγει με κάθε τρόπο, όπως είναι φυσικό, ο κ. Σκουρλέτης.
Επιστολή ΣΠΕΦ
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, έχει σταλεί επιστολή από τον ΣΠΕΦ (τον πλέον έγκυρο φορέα εκπροσώπησης των επενδυτών φωτοβολταϊκών) προς το Υπουργείο, με την οποία αναλύεται διεξοδικά η νέα κατάσταση και προτείνεται να οδεύσουν προς τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ όλα τα έσοδα του 2016 από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων ρύπων.
Συνεπώς ο κ. Σκουρλέτης και οι επιτελείς του καλούνται, όπως ο Χριστός ευλόγησε τους πέντε άρτους στην έρημο «καί ξ ατν πεντάκις χιλίους νδρας χορτάσας» να καταφέρει, με μειωμένα έσοδα, να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες:
·         Την κάλυψη των ελλειμμάτων του Ειδικού Λογαριασμού και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ
·         Τη χρηματοδότηση των πολιτικών μείωσης του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών
·         Τη χρηματοδότηση των – υποχρεωτικών - πολιτικών για την ενεργειακή απόδοση
Κι άλλη απώλεια
ΟΙ πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι στην επιστολή του ο ΣΠΕΦ θίγει και ορισμένες άλλες σημαντικές πλευρές του θέματος. Αναφέρει για παράδειγμα ότι  εκκρεμεί η προς τα κάτω αναθεώρηση της τιμής της ΟΤΣ για το 2016 από το μη ρεαλιστικό πλέον επίπεδο των 57 ευρώ/MWh που προς το παρόν διατηρείται στο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, σε επίπεδα των 50 – 52 ευρώ/MWh, γεγονός που θα σημάνει την αρνητική απόκλιση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ κατά 50 – 70 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΣΠΕΦ η μεταρρύθμιση που προωθεί η ΡΑΕ στον υπολογισμό του Μεσοσταθμικού Μεταβλητού Κόστους Θερμικών Συμβατικών Σταθμών στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, θα δώσει κάποια παραπάνω έσοδα στον Ειδικό Λογαριασμό, αλλά τα έσοδα αυτά δεν θα καλύψουν ολόκληρη την απώλεια από την προβλεπόμενη πτώση της ΟΤΣ, αλλά θα υπολείπονται ακόμη περί τα 30 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.
Έτσι η επιστολή καταλήγει: «Από τα ανωτέρω εκτιθέμενα προκύπτει πως τα περιθώρια για διάθεση μέρους των δικαιωμάτων ρύπων CO2 προς άλλους σκοπούς πέραν της χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΑΠΕ δια του ΕΛΑΠΕ, όπως πρόσφατα δημοσιεύματα μεταδίδουν, δυνάμει της πρόσφατης μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ είναι πρακτικά ανύπαρκτα».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου