Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2015

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικό placement στον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΜΗΕ

Χ. Φλουδόπουλος

Σήμερα και αύριο στις τελικές κρίσιμες διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με το κουαρτέτο θα κριθεί η τύχη της θυγατρικής της ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ, για την οποία το μνημόνιο προβλέπει είτε ιδιωτικοποίηση ή ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από τη ΔΕΗ (ως ισοδύναμο που εξασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην αγορά του ηλεκτρισμού).
Τα διάφορα σενάρια που έπεσαν το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι από την ελληνική πλευρά απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από το κουαρτέτο, με αποτέλεσμα  παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού πάντα να επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της ιδιωτικοποίησης. Η τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς επί της οποίας αναμένεται να γίνει συζήτηση με το κουαρτέτο έχει ως εξής: θα υπάρξει split στις μετοχές της ΔΕΗ που κατέχουν σήμερα οι μέτοχοι της εταιρείας, με αποτέλεσμα οι νυν μέτοχοι να βρεθούν να κατέχουν μετοχές και στην εταιρεία των δικτύων.
Με αυτόν τον τρόπο στον ΑΔΜΗΕ μέτοχος δε θα είναι η ΔΕΗ όπως συμβαίνει τώρα αλλά κατά 51% το Δημόσιο και κατά 49% ιδιώτες μέτοχοι μεταξύ των οποίων Έλληνες θεσμικοί, funds μικρομέτοχοι, αλλά και το ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ. Και φυσικά αυτό το 49% της διασποράς, εφόσον προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, ανοίγει την προοπτική για την μειοψηφική είσοδο ενός δεύτερου μετόχου μειοψηφίας.
Βεβαίως το συγκεκριμένο σενάριο δε δίνει απάντηση στο ερώτημα πως θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ για την απώλεια της θυγατρικής της, η οποία κατά δήλωση του προέδρου και διευθύνοντος Μ. Παναγιωτάκη συνεισέφερε περί τα 200 εκατ. ευρώ EBITDA ετησίως. Για αυτήν την απώλεια εξετάζεται σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, η ΔΕΗ να αποζημιωθεί από τα μελλοντικά μερίσματα που αναλογούν στο Δημόσιο, αφού προηγουμένως γίνει μια αποτίμηση της αξίας που χάνεται για τη ΔΕΗ, ούτως ώστε να προσδιοριστεί το ακριβές αντίτιμο αλλά και η χρονική διάρκεια.
Η λύση που προκρίνεται βεβαίως εμφανίζει δύο αγκάθια, με το ένα να αφορά του κουαρτέτο και το δεύτερο την ίδια τη ΔΕΗ.
Αφενός μεν το κουαρτέτο, που εμφανίζεται από κυβερνητικές πηγές να είναι καταρχάς θετικό στην τελευταία ελληνική πρόταση, αξιώνει να περάσει και το μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτη, κάτι που δε δέχεται η ελληνική πλευρά, θέλοντας να διατηρήσει το δικαίωμα διορισμού του επικεφαλής της εταιρείας.
Αφετέρου δε, ολοένα και εντείνονται οι εντός ΔΕΗ φωνές που λένε ότι η νέα λύση είναι χειρότερη από το σενάριο της ιδιωτικοποίησης που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι το παλιό σενάριο προέβλεπε την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με το 60% να πηγαίνει σε ιδιώτη επενδυτή αποφέροντας ζεστά 600 εκατ. ευρώ στο ταμείο της ΔΕΚΟ και το 40% να πηγαίνει στο Δημόσιο, το οποίο για να αποπληρώσει τη ΔΕΗ θα της παραχωρούσε επίσης μελλοντικά μερίσματα.
Όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές εντός της ΔΕΗ, το νέο σενάριο αφήνει τη ΔΕΗ να χάνει τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς να κερδίζει επί της ουσίας τίποτα. Και θυμίζουμε ότι τα έσοδα των 600 εκατ. ευρώ υπήρχε σχεδιασμός να αξιοποιηθούν τόσο στο επενδυτικό πρόγραμμα όσο και στη μείωση του υπέρογκου δανεισμού της ΔΕΗ. Η λύση αυτή είναι εις βάρος της ΔΕΗ, αναφέρουν στο Capital.gr διοικητικά στελέχη της ΔΕΗ, που δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Στη βάση αυτή, το κύμα δυσαρέσκειας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το μέλλον του ΑΔΜΗΕ, βαίνει διογκούμενο στους κόλπους της ΔΕΚΟ. 

(Capital.gr, 8/12/2015)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου