Είναι αδύνατο το κείμενο που πλασαρίστηκε ως συμφωνία υπουργείου Ενέργειας με τους Θεσμούς για τον ΑΔΜΗΕ, να έχει συνταχθεί από τεχνοκράτες που γνωρίζουν το αντικείμενο που πραγματεύεται, λένε άνθρωποι της αγοράς. Οι εκφράσεις και οι όροι που χρησιμοποιεί για τη διαδικασία της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔEΗ και της αποζημίωσης της ως εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο, δείχνουν ελλιπή γνώση των θεμάτων, συμπληρώνουν.
Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να γράφεις ότι το Ελληνικό Δημόσιο αρχικά θα αγοράσει το 100% του ΑΔΜΗΕ (initially buy out 100% of ADMIE from PPC) και στη συνέχεια αυτό να αναιρείται, καθώς το υπόλοιπο κείμενο αναφέρεται σε απόσχιση και όχι σε εξαγορά.
Επί πλέον η προτεινόμενη μετοχική διάρθρωση του ΑΔΜΗΕ, η οποία απλώς σκιαγραφείται, το μόνο που εξασφαλίζει είναι η διατήρηση του 51% της εταιρείας από το Δημόσιο και την θεωρητική εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο. Αντίθετα δεν διασφαλίζει την αποζημίωση όλων των μετόχων της ΔΕΗ, τον τρόπο και τη μέθοδο αποτίμησης της αξίας. Δεν προβλέπει ούτε χρονοδιαγράμματα και περιγραφή διαδικασίας ανάθεσης του μάνατζμεντ σε άλλο Ευρωπαίο διαχειριστή δικτύων, που ως στρατηγικός επενδυτής θα ελέγχει το 20% των μετοχών.
Εν τέλει, αυτό που τονίζουν στο Euro2day.gr παράγοντες με γνώση του θέματος, είναι ότι αλλαγή του status του ΑΔΜΗΕ με βάση αυτό κείμενο δεν μπορεί να γίνει. Ενδεχομένως, αυτός είναι ο λόγος που μετά την περασμένη Πέμπτη το βράδυ και τις αρχικές θριαμβολογίες δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια.
Ενδεχομένως να υπάρξουν διευκρινιστικές δηλώσεις αύριο, στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ Γιώργο Αδαμίδη και μέλη της διοίκησης της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, για ακόμη μια φορά τα θέματα της ενέργειας στην Ελλάδα που περιλαμβάνονται στα μνημόνια της χώρας με τους Δανειστές της, πηγαίνουν πίσω χρονικά.
Αν ήταν μόνο για τον ΑΔΜΗΕ, δεν χάλασε ο κόσμος, αφού υπό οποιοδήποτε ιδιοκτησιακό καθεστώς, η λειτουργία του Διαχειριστή είναι απολύτως ρυθμιζόμενη και το μόνο που ζητούν οι συμμετέχοντες στην αγορά, είναι η ίση μεταχείριση και η πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Για το ανταγωνιστικό μέρος της αγοράς ωστόσο, αυτή η τακτική έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση συνθηκών πραγματικού και υγιούς ανταγωνισμού.
Ήδη κοντεύουμε να ξεχάσουμε το «άμεσο» άνοιγμα της αγοράς κατά 25%, ενώ για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτικά εργοστάσια, η αγορά αναμένει στο ακουστικό της...
http://www.euro2day.gr/chameleon/139/list.html#blogpost-1384496
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου