Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Θέμης Μουμουλίδης: «Ναι, στη δημιουργία Σύγχρονου Βιομηχανικού – Ιστορικού πάρκου, που θα περιλαμβάνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαίδας και της ΑΕΒΑΛ»

moumoulidis
Ο διάλογος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας έχει ήδη αρχίσει. Μέχρι τον Mαρτιο η Ελλάδα οφείλει να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή, η συζήτηση και πολύ περισσότερο ο σχεδιασμός της μεταλιγνιτικής εποχής, παραμένει ζητούμενο για το ενεργειακό κέντρο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα Ευρωπαικά ενεργειακά κέντρα. Ο κύκλος δραστηριοτήτων της ΔΕΗ θα συνεχιστεί με βάση τις ενεργειακές και οικονομικές ανάγκες της χώρας και της περιοχής .
Η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν. Αυτονόητα, οφείλουμε να ξεκινήσει ο διάλογος για την επόμενη μέρα της μονάδας, με τους φορείς αυτοδιοίκησης και την κοινωνία, παρόντες και ρυθμιστές του διαλόγου. Το δίλημα , αν θα αξιοποιηθούν τα αποθέματα από την ΔΕΗ, και επομένως θα κατεδαφιστούν οι εγκαταστάσεις, ή αν το κτίριο θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της περιοχής , είναι κατά τη γνώμη μου ιστορικό και απαιτεί γενναίες ριζοσπαστικές πολιτικές . Ας σημειωθεί , πως η κατασκευή του Πτολεμαίδα  V, είναι πλέον δρομολογημένη.
Η σκέψη να κατεδαφιστούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαίδας και να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα λιγνίτη που βρίσκονται στο υπόστρωμα των κτιριακών εγκαταστάσεων και της γύρω περιοχής, είναι μια πρόταση χωρίς δημιουργική προοπτική.  Αντίθετα η συζήτηση, για την αξιοποίση των κτιριακών εγκαταστάσεων υπέρ της τοπικής κοινωνίας με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, είναι μια πολιτική επιλογή, που αποκαθιστά αδικίες και ταυτόχρονα δίνει νέα ώθηση στο κεφάλαιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και της δημιουργίας ενός άρτια σχεδιασμένου , βιώσιμου μέλλοντος , προτείνεται η δημιουργία Βιομηχανικού – Ιστορικού πάρκου, που θα ενώνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, με την είσοδο της πόλης της Πτολεμαίδας , περιλλαμβάνοντας τις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ. Η δημιουργία ενός παρόμοιου αναπτυξιακού έργου, αναβαθμίζει τη συζήτηση γύρω από το σχέδιο  παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής, καθώς θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής , του βιοτικού επιπέδου και της οικονομικής ανάπτυξης. Η ΔΕΗ, οφείλει να αναδείξει την κοινωνικά ευαίσθητη και υπεύθυνη πολιτική της, όχι μόνο με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τήρηση των περιβαντολογικών κανόνων, αλλά και με την ταυτόχρονη πολιτική αποκατάστασης αδικιών , αποδίδοντας σταδιακά στην κοινωνία ποιοτικά αντισταθμίσματα. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε.
Αποτελεί πάγια θέση της αριστεράς, η αποκατάσταση και απόδοση των εδαφών  στην κοινωνία, στην οποία άλλωστε ανήκουν.  Με τη δημιουργία του Σύγχρονου Βιομηχανικού- Ιστορικού  πάρκου, ενός από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, αλλάζει θεαματικά και ο σχεδιασμός για τη  μεταλιγνιτική εποχή. Το κτίριο του ΑΗΣ Πτολεμαίδας, αποτελεί ζωντανή ιστορία και μνήμη της περιοχής και των εργαζομένων. Η διάσωση των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι επιβεβλημένη. Εδώ ,ενδεικτικά [μιας και ο διάλογος θα δημιουργήσει βελτιωμένες εκδοχές],  μπορούν να φιλοξενηθούν σημαντικές δραστηριότητες, όπως Σύγχρονο Βιομηχανικό Μουσείο, που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα της περιοχής [Βιομηχανικός τουρισμός ], η δημιουργία Ευρωπαικού Συνεδριακού Κέντρου Ενέργειας, καθώς και Μουσείο των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή των λιγνιτορυχείων , που βρίσκονται επί δεκαετίες αποθηκευμένα και αναξιοποίητα.  Ταυτόχρονα το σύνολο της έκτασης από τον ΑΗΣ Πτολεμαίδας μέχρι την ΑΕΒΑΛ και την είσοδο της πόλης, σε συνδυασμό με παράλληλα έργα, θα αποτελέσει έναν οικολογικό πνεύμονα σε μια ιδαίτερα βεβαρυμένη περιοχή. Ο συνδυασμός μάλιστα με τον ολοκληρωμένο [ και όχι αποσπασματικό ] σχεδιασμό αξιοποίησης των κτιρίων της ΑΕΒΑΛ, θα δημιουργήσει μια νέα δυναμική για την περιοχή.
Ταυτόχρονα, η διεκδίκηση του Βιομηχανικού Πάρκου, δημιουργεί σύγχρονα κινηματικά αντανακλαστικά,  απαραίτητα όσο ποτέ για ένα ελπιδοφόρο μέλλον. Αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμο μέλλον και ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, παρόμοια έργα που σηματοδοτούν την καινούργια εποχή, αλλά και μια πραγματικά ριζοσπαστική αριστερή  πολιτική, είναι μονόδρομος. Άλλωστε πρόκειται για μια πρόταση που συνδυάζεται και συνυπάρχει , με επιτελικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο , από τη στιγμή που αφορά σε ένα έργο ΑΝΑΣΑ, όχι απαραίτητα υψηλού κόστους, αλλά σίγουρα ύψιστης πολιτικής απόφασης και επιλογής.
Εύχομαι ολόψυχα, να υιοθετηθεί η πρόταση και να αρχίσει άμεσα ένας γόνιμος διάλογος , που είμαι βέβαιος πως θα ενεργοποιήσει το σύνολο της κοινωνίας και θα δημιουργήσει αισιόδοξες προοπτικές και προσδοκίες. H  ελληνική περιφέρεια έχει ανάγκη από παρόμοια έργα και δραστηριότητες που θα αλλάζουν σταδιακά τα χαρακτηριστικά της και θα δημιουργούν ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης σύγχρονων βιώσιμων πόλεων , συμβάλλοντας στην ειρηνική συνύπαρξη  πόλεων και βιομηχανικών δραστηριοτήτων. Το παραδοσιακό μοντέλο διαχείρησης και η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού, δημιούργησε αδιέξοδα, ορατά πλέον στον καθένα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου