Με βάση το σύστημα που είχε επεξεργαστεί και δώσει σε διαβούλευση η ΡΑΕ επί προεδρίας Νίκου Βασιλάκου για το Μηχανισμό Διασφάλισης Επάρκειας Ισχύος (τα νέα ΑΔΙ), εκπονήθηκε το σχέδιο για τον προσωρινό μηχανισμό του 2016 που έστειλε ως notification στην Κομισιόν, όπως προβλέπεται, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Το σύστημα εκείνο είχε, τότε, την καταρχήν συμφωνία των αρμοδίων οργάνων της Κομισιόν, γεγονός που θεωρείται ότι διευκολύνει, σήμερα, την ταχεία πρόοδο επί του θέματος.
http://energypress.gr/news/me-palio-shedio-tis-rae-o-prosorinos-mihanismos-ton-neon-adi-gia-2016-sta-225-ekat-eyro-kostos
Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο; Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, πρώτον, θα πληρώνονται από το σύστημα ΑΔΙ 45.000 ευρώ ανά MW, σε όλες τις μονάδες φυσικού αερίου και σε κάποια υδροηλεκτρικά για την διασφάλιση της ευελιξίας του συστήματος. Φαίνεται ότι δεν θα υπάρχουν ΑΔΙ για την επάρκεια διαθεσιμότητας ισχύος και συνεπώς οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα δικαιούνται ενίσχυσης.
Δεύτερον, το συνολικό κόστος των αποζημιώσεων για το 2016 θα κινείται στα επίπεδα των 225 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 55% υπολογίζεται ότι θα κατευθυνθεί στη ΔΕΗ και το υπόλοιπο 45% στους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς. Ας σημειωθεί ότι το προηγούμενο σύστημα, το οποίο βεβαίως έχει τελειώσει από την 1ηΙανουαρίου του 2015, «στοίχιζε» 570 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ για το 2015 οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ καθώς δεν εγκρίθηκε από τους δανειστές η αναδρομική καταβολή ΑΔΙ.
Η απαίτηση για ευελιξία είναι μία νέα απαίτηση στη λειτουργία των Συστημάτων ηλεκτρισμού που προκύπτει από την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών) και την ανάγκη κάλυψης των σημαντικών μεταβολών στην ισχύ του Συστήματος λόγω της μεταβλητότητας που έχουν οι ΑΠΕ στην απόδοσή τους, και της αδυναμίας, ως εκ τούτου, να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για την ενέργεια που μπορούν να αποδώσουν, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών. Ευελιξία είναι ουσιαστικά η δυνατότητα συστηματικής αύξησης ή μείωσης της παραγωγής με στόχο την παρακολούθηση του καθαρού φορτίου (δηλαδή των διακυμάνσεων των ΑΠΕ), καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας στο τεχνικό ελάχιστο κατ’ εντολή του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ).
Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τα «νέα ΑΔΙ», το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συμφωνήσει με τους δανειστές ότι δεν επαρκεί ο χρόνος για να προετοιμάσει και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να ξεκινήσει να λειτουργεί ο νέος μόνιμος μηχανισμός ευελιξίας, και έτσι οδηγήθηκε στην πρόταση για προσωρινό μηχανισμό μέχρι το τέλος του 2016, χρόνος που εκτιμάται ότι είναι ικανός ώστε να πάρουν σάρκα και οστά οι νέες συνθήκες στη χονδρεμπορική που θα καταστήσουν εφικτά τα auctions.
Όσον αφορά, τώρα, το μόνιμο μηχανισμό, η επεξεργασία συνεχίζεται με τις πληροφορίες του energypress να αναφέρουν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα βασίζεται στο μοντέλο της Αγγλίας (η ΡΑΕ έχει μάλιστα προσλάβει ως σύμβουλο βρετανική εταιρεία) όπου γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες και δεν υπάρχει μια διοικητικά καθοριζόμενη τιμή για τα ΑΔΙ. Ο βασικός λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα μοντέλο που να είναι σταθερό ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να μπορεί να εφαρμοστεί για όσα χρόνια είναι απαραίτητο. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του συστήματος δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, μέσω των διαγωνισμών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει η βέλτιστη ισορροπία.
Στους διαγωνισμούς θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης (λιγνιτικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικές). Υπάρχουν όμως σκέψεις να μη δίνονται χρήματα από το μηχανισμό σε αποσβεσμένες μονάδες, ή οι αμοιβές να μειώνονται σημαντικά για τις παλιότερες μονάδες. Το ζήτημα αυτό το έχει θέσει ρητά η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου