Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Ελπίδες για Ικανοποίηση του Ελληνικού Αιτήματος για τη Δωρεάν Κατανομή Δικαιωμάτων Εκπομπής CO2

Αποτέλεσμα εικόνας για ατμοσφαιρικοι ρυποιTο αίτημα της Ελλάδας προς την ΕΕ για αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων ορίων δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή, συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αρμόδιο Επίτροπο, Μιγκέλ Κανιέτε, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κομισιόν βλέπει με θετικό πνεύμα το συγκεκριμένο αίτημα, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη.
Η κατανομή δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αφορά τα κράτη στα οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από το 60% του μέσου όρου της ΕΕ με έτος αναφοράς το 2013.
Με βάση το ΑΕΠ του 2014, η χώρα μας πλέον πληροί αυτό το κριτήριο (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 59,7% του μέσου κοινοτικού όρου), σε αντίθεση με το 2013 (62%).
Εφόσον η Κομισιόν ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα, θα πρόκειται για ένα μέτρο που θα «ανακουφίσει» οικονομικά την ΔΕΗ αλλά και την βιομηχανία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου, η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 ανήλθε σε 183,4 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 18,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο 2014, καθώς η μέση τιμή των δικαιωμάτων έχει αυξηθεί κατά 30% περίπου, σε 7,07 ευρώ ανά τόνο, από 5,47 ευρώ.
Ο όγκος των εκπομπών CO2 στο εννεάμηνο του 2015 σημείωσε μείωση κατά 13,9% και διαμορφώθηκε σε 26 εκατ. τόνους, κυρίως λόγω της χαμηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. 
Σημειώνεται ότι από το τρίτο τρίμηνο η τιμή των δικαιωμάτων CO2 έχει αυξηθεί περαιτέρω, καθώς, με βάση τις ήδη πραγματοποιηθείσες αγορές της ΔΕΗ για το τέταρτο τρίμηνο, ανέρχεται σε 8,2 ευρώ/τόνο,
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Joint Research Centre (JRC) της ΕΕ, η μείωση των εκπομπών CO2 στην Ελλάδα ανήλθε σε 6,3%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη.
Καθώς αυτή η τάση συνεχίζεται και φέτος, εκτιμάται ότι και το 2015 θα υποχωρήσουν επιπλέον οι εκπομπές ρύπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου